Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poraďte prosím s BIOSEM

Dolek (4)|20.7.2007 11:07
Mám doma desku označenou jako MS-7046. Problém je v tom, že desce chybí bios. Je nějaká možnost, když si stáhnu bios z netu jak ho nahrát na chip. Šel by použí chip z jiné podobné desky???? Díky za každou radu....
pas!k (3765)|20.7.2007 11:16
A kam se podel ? :) BTW jaka je to revize?
Dolek (4)|20.7.2007 11:49
Koupil sem skříň a byla v tom tahle deska bez biosu a prý by měla být funkční, tak ji chci sprovoznit. Je to MS-7046 VER:1 Na netu sem našel, že by tam měl být AWARD bios.
Petr S. (1220)|21.7.2007 11:03
Každá deska by měla mít na chipu nahrán svoji verzi Biosu...

Jediná možnost, která mě teď napadá je, že Bios na té desce mohl být přehráván a bývalý uživatel do chipu flashnul špatnou verzi systému Bios či během operace došlo k výpadku proudu. Nemohlo to být takto?

BTW: Bios k této desce nelezneš třeba zde, ale pokud došlo opravdu k výše nastíněné situaci, budeš muset postupovat poněkud jinak, než při standardním flashi...

Pokud pominu možnost horkého flashování, o kterém se zmiňuješ (pro to potřebuješ jinou, přesně stejnou, základní desku - v některých případech to sice neplatí a ty můžeš použít i jiný MB, ale úspěšnost flashování tím klesá) a možnost nechat si čip přehrát ve firmě, která se tímto zabývá (např. GME).

Dále lze obsah obnovit i SW. Část Biosu, která se neflashuje (tzv. Boot Block) totiž často po startu pozná, že je druhá část (tzv. System Block) vadný a snaží se jej automaticky přehrát. To poznáš třeba tak, že neustále poblikává kontrolka disketové mechaniky, CD-ROM.

Pak stačí si jen v jiném počítači vytvořit bootovací CD, disketu s čistým dosem a na toto médium nahrát obsah výše zmíněného archivu. V souboru autoexec.bat již jen umažeš několik posledních parametrů u posledního řádku:

[CODE]AWFL826B W7046im7.208 /sn /py /cc[/CODE]

Snad Ti to pomůže :) pak písni jak jsi dopadl :)
Dolek (4)|25.7.2007 15:09
Ono de o to, žě ten bios (celý chip) tam vůbec v tý desce není. Chtěl sem vzít chip z jiné podobné desky s i915P ( třeba z nějaké nefunkční) a skusit flashnout bios jak píšeš přez disketu. Teď jenom nevím, jestli nemůžu tímhle třeba spálit cpu, grafiku atd..
Petr S. (1220)|25.7.2007 17:51
Tohohle bych se rozhodně nebál. CPU by jsi spálit mohl, ale jedině pokud by do nich Bios pustil moc veliké napětí. Tohle se v tomhle případě ale rozhodně nestane, pokud se flash nepovede, tak se akorát počítač nebude chtít pustit - černá obrazovka.

Ale zpět k problému: Nejlepší by bylo když by jsi si našel nějaký ROM čip z naprosto stejné ale nefunkční základní desky (ideálně i stejnou revizi). Tenhle čip by pak nebylo problémem použít v té Tvojí desce.

Možná by jsi měl náhodou nějaký čip, ale z desky, která není stejná, pak by to možná také šlo, ale pravděpodobnost je nižší (po nahrání nového Biosu). Předpokladem je aby oba flash čipy byly stejného typu. A samozřejmě se nahrávaný obsah do nového čipu musí také vejít (tzn. kapacita čipu musí být schopna pojmout objem nahrávaných data).

Jo, a rozhodně musíš použít čip, který je určen pro stejné napětí a se stejným uspořádáním pinů, jako čip původní - to by se mělo dát zjistit na internetu, příp. v manuálu k desce...