Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 26

Téma: Sestavy, notebooky a PDA: Trinity A8-5600K

  1. #1
    Neregistrovaný

    Tazatel: draconis

    Znění dotazu: Ahoj všem,

    vzhledem k tomu, že se moc nevyznám, chtěl bych poprosit o radu. Vybírám nové PC, přece jen můj stávající Dell už to má za sebou. Budu jej používat hlavně na úpravu fotek (Photoshop, Nikon Capture NX) a také trochu na hraní (prakticky jen World of Tanks). Příležitostně střih HD videa, ale to fakt jen okrajově. Vzhledem k tomu, že převážně používám PC prakticky jen na net, nechci přiliš investovat - ideálně do 6 - 8 000 Kč. Vím, že to není moc, ale přesto si myslím, že oproti mému stávajícímu PC to bude vždy pokrok - nyní funguju na Dell Optiplex GX620 (CPU: Intel Pentium D 2.8GHz, RAM: 3GB DDR2, Graf. karta: ATI Radeon HD3600 512MB DDR2 PCIe). Nepotřebuji HDD - mám úplně nový 1TB Seagate SATA, CD/DVD mechaniku bych uvítal ale není nutná, OS mám, graf. kartu bych případně časem dokoupil. Zaujalo mě např. toto http://aukro.cz/asus-pc-trinity-a8-4...155283461.html. Jediné, nad čím váhám, je základní deska (pokud by bylo něco lepšího a jen o málo dražší, tak radši pár stovek přidám) a RAM - 1333 MHz mi přijde docela málo na takovou sestavu.

    Co si o tom myslíte vy, případně co byste doporučili?

    Děkuji moc za pomoc.

    HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: AMD A8-5600K
    AMD Radeon HD 7560D
    ASUS A55BM-E
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,259

    Budu reagovat na ten výpis HW dole, jakože to je to, o čem přemýšlíš:

    Koncepce na této platformě skutečně splní tvoje cenové a výkonostní požadavky. Jen bych to tedy nekupoval z toho aukra (velmi špatné zkušenosti a nemůžeš ovlivnit jednotlivé díly, které tam nejsou vždy dobré - viz dále), ale po komponentech. Jestli si nevěříš na svépomocné skládání, tak velké a osvědčené firmy jako CZC, Alza apod. ti tebou vybrané komponenty asi za 500,- poskládají, odzkouší a pošlou jako komplet PC. Někdy mají i akce, že ti to složí grátis. Možná, že i někdo zde by byl ochoten - dle lokality.

    To ti dá možnost vybrat si PŘEDEVŠÍM slušný zdroj a ve tvém případě i tu RAM, kde jsi správně podotknul (nevím jestli jsi si udělal domácí úkol nebo jde o intuici ?), že u této platformy je 1333MHz málo. Pro segment CPU ani tak neé - tam to běžně moc nepoznáš, ale integrované GPU jádro v tomto případě sdílí stejnou RAM a tam už je to rozdíl dobře pozorovatelný, zvláště u her. APU, které jsi uvedl má podporu RAM max. 1866MHz - a přesně to bych tam strčil. A i tady můžeš ušetřit, když nepůjdeš do Kingstů či Corsairů a vemeš jinou firmu - myslím, že třeba Geil by mohl být celkem spolehlivý s příznivější cenou. Chce to projít a koukat na záruky a recenze. Hlavně neber Zeppelin. U těch značek teď čekám, jestli mě zkušenější spolufóráci nesprdnou.

    Co se týče desky, tak jestli nemáš větší nároky na AV výstupy (SPDIF, HDMI), nevadí ti rozvětvování při zapojení vícekanolového repra a nelpíš na USB 3.0, tak bych ji klidně vzal. Deska podporuje RAM do 2133MHz, takže tady máš taky rezervu (kvůli ceně - pomalejší stejný typ RAM je i dražší, než ten rychlejší nebo třeba upgrade APU)
    Naposledy upraveno uživatelem Ventero: 06-05-2014 v 17:04
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Ten šrot z aukra je složené PC z ležáků na skladě. Stará platforma - Trinity, pomalé paměti zcela nevhodné k APU, lowend deska a korunu tomu nasazuje nekvalitní zdroj. Tudy rozhodně ne.

    Takový nástřel máš třeba tady. Chybí case - vyber si dle vkusu. 8 GB paměti je možná taky zbytečných (jaký máš OS, 64 bit?), takže zde by šlo ušetřit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele ICE_D
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    2,782

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    http://aukro.cz/asus-pc-trinity-a8-4...155283461.html. Jediné, nad čím váhám, je základní deska
    Ja osobne bych jako prvni vahal nad zdrojem, tuhle znacku jsem v zivote nevidel, to bude kvalitka Hlavne ta cena - 500W za 4 kila http://zdroje.heureka.cz/approx-app500ps/
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    draconis

    Díky všem za odpovědi,

    nechtěl jsem to objednávat z Aukra, to byl jen link od kamaráda, který mi poradil tuto sestavu. Osobně si myslím, že solidní prodejci na Aukru a podobných prostě nenabízejí. Navíc už jen prostý fakt, že tam prodejce pěje na všechno takovou chválu a přitom se mi ty komponenty moc nezdají už jako laikovi, nepůsobí to zrovna důvěryhodně.

    S mechanickým složením problém snad nebude, PC jsem si vždycky skládal sám, ale jak už jsem psal, je to dlouho, co to nesleduji (bratru nějakých 6 let). Spíš na co si dát pozor např. ohledně chlazení atd. - tam předpokládám největší rozdíly oproti historii. A kdysi se taky nepoužívala ani teplovodivá pasta pod chladič CPU...

    Nyní k věci a Vašim podnětům:

    CPU: A8-5600K je stará platforma? Takže spíš tedy navrhovaný A8-6600K?

    RAM: pokud jsou rychlejší paměti levnější a budou fungovat i s tím APU (samozřejmě chápu, že jen max. na 1866 MHz), samozřejmě koupím ty. Neznačkové se mi nechce riskovat, obzvlášť když v případě RAM je rozdíl v řádu pár stokorun. S Kingstonem jsem byl vždy spokojený...

    GPU: Počítám určitě s upgrade, ale ukáže se, kam se nakonec cena PC vyšplhá a od toho se bude odvíjet, jestli něco pořídím hned nebo až později. Princip sdílené paměti se mi nelíbí...

    MB: konektory jsou mi prakticky jedno - možná s výjimkou toho USB 3.0. Přece jen většinu fotek mám na externím HDD - ten má sice jen USB 2.0 a Firewire, ale určitě v dohledné době budu potřebovat kvůli kapacitě nový a ten USB 3.0 mít zcela jistě bude. Ale když to MB mít nebude, taky se z toho nestřílí, tak si holt počkám o chvilku déle. HDMI nepotřebuju, navíc to bude mít případně nová grafárna... Vícekanálový zvuk nepoužívám u PC vůbec, mám jen stereo repro nebo headset a docela slušnou stereofonní hifi sestavu, takže prostorový zvuk nepotřebuju a stačí mi stereofonní analogový výstup (ale je mi jasné, že stejně už je dneska X-kanálový zvuk standard). BTW co to je za značku ten ASROCK? Nikdy jsem o tom neslyšel (ale jak už jsem psal, nepohybuji se v tom )

    ZDROJ: 400W je k takové sestavě v pohodě? Myšleno i s nějakou tou lepší graf. kartou? Vím, že jsou na netu kalkulačky podle použitého HW, takže to kdyžtak potom hodím tam. Jaké značky doporučujete?

    Upřímně - nebudu řešit rozdíl až do řekněme 2 000 Kč, pokud to za to bude stát. Takže jestli se dá pořídit něco rozumného do 8 000 Kč, prostě přidám. Fakt se v tom již nějakou dobu neorientuji, dřív trochu ano, ale před asi 6 lety jsem se vrtnul jiným směrem a v PC jsem spíš už jen advanced user... Ale když budete potřebovat poradit s hifi technikou a taky třeba audiotechnikou do auta, tak vám to zase rád oplatím...

    Zkuste mi prosím něco nastřelit např. na Alze nebo CZC, co si myslíte, že je ok.

    Děkuji mockrát!
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,259

    ZDROJ: 400W v pohodě až do použití hi-end grafické karty. Do podobné sestavy jsem dal Seasonic 450W - tahle značka má hodnotný poměr cena / kvalita - spolehlivost a 450W je i dobrá rezerva na většinu GK.

    MB: Ten prvně navrhovaný Asus je skutečně low-end a proto ta horší výbava, za to nižší cena.

    AsRock je u nás méně známá, ale dlouholetá a tradiční značka na poli základovek a osobně s ní nemám špatné zkušenosti. Tato značka se u některých modelů svých desek zaštiťuje certifikací "Military Class" s ohledem na kvalitu použitých součástek - jestli je to skutečné ocenění a ukazatel kvality nebo jen marketingový keci, tak to ti už neřeknu. No a dle téměř naprosto stejného vyvedení loga jedné i druhé firmy (Asus a AsRock) soudím, že se v minulosti mohlo jednat o jeden projekt.

    Jinak celkem schopná kalkulačka je zde:

    http://www.extreme.outervision.com/p...ulatorlite.jsp

    A mají je i někteří výrobci MB na svých stránkách (tuším Asus, MSI) , ale ty mi přišli málo komplexní a někdy trochu zavádějící. Ten Extreme P.S.C. zase podle mě trochu nadsazuje ten výkon, aby mohl rovnou připicnout vhodnou reklamu na nějaký ten zdroj, ale to není na škodu a nic tím nezkazíš. A jiný kalkulátor jsem nenašel.

    Pod nástřel johny__g se klidně podepíšu.
    Naposledy upraveno uživatelem Ventero: 09-05-2014 v 09:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Citace Původně odesláno od Ventero Zobrazit příspěvek
    ZDROJ: 400W v pohodě až do použití hi-end grafické karty. Do podobné sestavy jsem dal Seasonic 450W - tahle značka má hodnotný poměr cena / kvalita - spolehlivost a 450W je i dobrá rezerva na většinu GK.
    Dodám - dneska spotřeba komponent samotných je celkem nízká, spotřeba CPU i s iGPU je max 100W, spotřeba zbylých komponent se vejde cca do 80W, takže spotřeba celé sestavy bez externí grafické karty bude okolo 180W, což je hodnota při maximu, kterou při běžném využití nedosáhnš. Reálná spotřeba v zátěži je cca 150W. Seasonic SS400ET dovoluje na jednu větev napojit až 204W, takže pokud seženeš grafickou kartu s TDP pod 200W, tak bys neměl mít problém (třeba Nvidia GTX 760 má cca 170W, AMD R9 270X cca 161W). Pokud chceš mít jistotu, tak prostě připlatit nějaký 2-3 stovky za SS-500ET.

    Citace Původně odesláno od Ventero Zobrazit příspěvek
    AsRock je u nás méně známá, ale dlouholetá a tradiční značka na poli základovek a osobně s ní nemám špatné zkušenosti. Tato značka se u některých modelů svých desek zaštiťuje certifikací "Military Class" s ohledem na kvalitu použitých součástek - jestli je to skutečné ocenění a ukazatel kvality nebo jen marketingový keci, tak to ti už neřeknu. No a dle téměř naprosto stejného vyvedení loga jedné i druhé firmy (Asus a AsRock) soudím, že se v minulosti jednalo o jeden projekt.
    Ve skutečnosti je to tak, že AsRock byl kdysi součást Asusu, protože Asus nechtěl vydávat lowcost desky pod svojí značkou, takže AsRock se staral o výrobu OEM a low-cost desek. Tuším že v roce 2007 se od Asusu odtrhli a od tý doby působí samostatně jako značka specializovaná na výrobu základních desek. Kvalita zpravování je obdobná jako u GB nebo Asusu .

    Citace Původně odesláno od Ventero Zobrazit příspěvek
    Jinak celkem schopná kalkulačka je zde:

    http://www.extreme.outervision.com/p...ulatorlite.jsp
    Kalkulačka sice umí napovědět, ale většinou přestřelí. Když ti napíše, že potřebuješ 700W zdroj, realita je o 100W (+-50) níže - možná i o víc, kalkulačky totiž většinou počítají s tím, že si radši koupíš 700W zdroj pochybný značky než 500W zdroj rozumný kvality.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    draconis

    Pánové omlouvám se, ale byl jsem od čtvrtka mimo ČR, tak jsem se sem nedostal.

    Děkuju ještě jednou všem moc rady, asi bych to tedy viděl na tu sestavu, kterou odkazoval johny__g. Možná přece jen bych ještě uvažoval o jiné MB, ačkoli upřímně pro to nemám žádný rozumný důvod. Na kolik vyjde nějaká srovnatelná alternativa od Asusu?

    CPU: Asi hloupě se zeptám, jestli je ten procesor boxovaný i s ventilátorem nebo je to fakt jen procesor a potřebuju k němu ještě dokoupit chladič, ventilátor?
    RAM: Koukal jsem taky ještě, že Kingston má paměti HyperX Beast a Predator, které stojí prakticky stejně. Predator co jsem tak pochopil je asi vyšší řada, ale asi jen proto, že ve větších kapacitách se dělají na vyšší frekvenci, kterou stejně zatím nevyužiju. Ale přece jen, nevyplatí se koupit rovnou už ty?

    A pak co byste ještě doporučili za grafiku - něco rozumného 800 - 1 500 Kč max.?

    Ještě jednou díky moc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,259

    Osobně jsem ještě nekoupil novej procák bez základního chladiče. Ten box u těch APU je však malý a hlučný. Tady bych doporučoval přidat cca 500,- na chladič, ale to můžeš udělat třeba o další výplatě :-) .

    Grafickou kartou do 1500,- si při velmi dobré volbě oproti té v APU polepšíš jen nepatrně - dle načtených teorií a čísel. Tu bych to viděl tak na 2500,-, aby ta investice měla nějaký smysl.

    ... A teď zase čekám, jestli mě tu nějaký zkušený tuner a hráč nesprdne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele ICE_D
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    2,782

    Ventero: mas pravdu ;) Aby prisel nejaky solidni narust oproti APU (cca 50-70procent), tak je potreba jit minimalne na R7 250 nebo GF 650, coz je pres 2000. V tu chvili je ovsem APU nesmyslne reseni. Pak by bylo lepsi vzit Intel (ktery ma lepsi BOXovane chladice) + samostatnou grafiku. Kdyz vezmes Johnyho sestavu za 6500 + 500 chladic + 2000 grafika, tak uz jsi na 9000... Za 9000 se to da poskladat na Intel Haswell, ktery ma vyssi vykon jak na Photoshop tak na WoT a to cele pri daleko nizsi spotrebe ;)

    Photoshop - [url]http://www.tomshardware.com/charts/cpu-charts-2013/-33-Adobe-Photoshop-CS-6,3169.html[/url]
    WoT - [url]http://goo.gl/BFKUzj[/url] - testovali jine a Apu + testovali starsi i3 3320, pocitej, ze 4130 ma vyssi vykon, takze rozdil by mel byt jeste vetsi ;)

    Takze muj navrh:
    Alfa:
    [url]http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0TM0011HIW012J1F012F86012DPT01[/url]
    CZC o par kacek levneji:
    [url]http://www.czc.cz/b19pjildh8gsdacebubd5epubc/seznam[/url]
    Naposledy upraveno uživatelem ICE_D: 12-05-2014 v 19:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    draconis

    Díky za náměty, ale to už je zase přes 9 000 Kč bez skříně, kterou musím koupit taky - resp. nějakou starší mám, ale nevím, jestli by šla použít - mrknu se na to až budu doma. Se skříní je to tedy nějakých cca 10 500 Kč a to už se mi moc nechce vzhledem k tomu, že výhledově bych chtěl i větší monitor...

    Zajímá mě tedy ještě varianta, že bych zůstal u původního A8-6600K s integrovanou grafikou a místo těch 4GB RAM použil 8GB. Na fotografické programy to bude určitě ok, na hraní nepotřebuju úplně nejvyšší detaily, takže pokud se s tím dá hrát tak nějak na střední, budu spokojený. A grafiku případně dokoupím později.

    BTW není ta 1600 MHz RAM u Intelu málo?

    Mrknu na ten case a dám sem info. Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    1) 1600 MHz je u Intelu nejvyšší základní takt paměťového řadiče (dále už jedině taktováním)
    2) Intel není rychlostí pamětí toliko omezován, tolik k ní vázán.

    Na Intel + R7 250 by bohatě stačil 300W zdroj (54 + 65 + ~50 = ~169W spotřeby při maximálním zatížení, běžně okolo 150W). U 300W zdroje by pak v budoucnu byla mezera na výběr grafické karty do cca 150W spotřeby.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,259

    Citace Původně odesláno od NFG_ICE Zobrazit příspěvek
    ... V tu chvili je ovsem APU nesmyslne reseni. Pak by bylo lepsi vzit Intel (ktery ma lepsi BOXovane chladice) + samostatnou grafiku. Kdyz vezmes Johnyho sestavu za 6500 + 500 chladic + 2000 grafika, tak uz jsi na 9000...
    Tak jestli jsem to dobře pochopil jde o rozfázování financí. To je v tomto případě smysl volby APU a následného dokoupení slušnější GK. A když se toho pak bude chtít zbavit, tak grafika se dá vyndat a zůstane nebo prodat vedle a návratnost je o fous větší.

    Osobně bych však jel na zvážení těch potřeb. V okamžiku, kdy budu očekávat jen běžnou činnost a sem tam si relaxačně něco zahraju, tak vemu APU a ušetřím právě ty 2000 - 3000 ,- na tej grafárně. Jinak bych v této relaci raději než R7 250 vzal HD 7750 nebo lépe s pár stovkama navíc HD 7770.

    S APU se vejdu na 6000,- zatímco řešení s Intel mi taky vychází mezi 8000 - 9000,-

    U řešení Intel není ta RAM málo a ta grafika má vlastní mnohem mnohem rychlejší.
    Naposledy upraveno uživatelem Ventero: 13-05-2014 v 12:50
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Draconis

    Díky všem,

    po opětovném uvážení jsem se rozhodl pro AMD - opravdu si myslím, že pro mé potřeby to bude stačit. Skříň jsem našel (dokonce jsou v ní ještě stále staré předpotopní komponenty) - bohužel jsem neobjevil nikde žádný typ... Přikládám odkazy na fotky, jestli se z toho vůbec dá něco poznat (pro měřítko je jedna s kombinačkama :-D):

    http://s24.postimg.org/njq1fqsc5/SAM_8863.jpg
    http://s4.postimg.org/r3gugwksd/SAM_8861.jpg
    http://s30.postimg.org/g4vbtsmep/SAM_8864.jpg

    Je tam standartní ATX zdroj. Nevím, jestli rozměry MB atd. jsou stále stejné, tohle je cca 8-10 let zpátky, byl tam tuším Athlon 2200+ jestli si dobře vzpomínám. Zdroj bych samozřejmě vyměnil, otázkou je, jestli budou sedět otvory pro přípojná místa MB a sloty na PCI a PCIe karty...

    Zatím vyzkouším APU s 8GB paměti uvidím, časem dokoupím nějakou lepší graf. kartu. Můžete mi prosím tedy ještě navrhnout alternativu MB od Asusu k tomu ASROCKU?

    Díky moc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Odhaduju to na nějakou socket A desku. To není nic extra starého, tyhle počítače ještě dost lidí používá - na net apod. Zrovna nedávno jsem jeden takový měl na přeinstalaci, majitelce to pořád stačí. To ještě prodáš za pár piv.
    Nicméně deska je standard ATX, montážní otvory určitě sedí, stejně tak místo na zdroj a rozšiřující karty. Dokonce se zdá, že ta bedna má vzadu místo pro 120 mm větrák (92 mm určitě), ten bych určitě osadil. Staší pomaloběžný.

    Edit: co tahle deska?
    Naposledy upraveno uživatelem johny__g: 15-05-2014 v 10:14
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Sestavy, notebooky a PDA: Koupe nove PC sestavy
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 29-11-2012, 19:29
  2. Sestavy, notebooky a PDA: Zhodnocení nové sestavy
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-06-2008, 00:00
  3. Sestavy, notebooky a PDA: prosím o konzultaci sestavy
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 30-03-2008, 11:44