Stavba custom table case s dvouokruhovým pasivním vodním chlazením
V dohledné době budu rekonstruovat byt a bohužel se budu muset smířit s mnohem menším místem na pc (90cm sirka) teď mám case CM Stacker a na nové místo se už nevejde, proto bych rád si udělal pc ve stole, švagr je zámečník/topenář s komplet vybavenou dílnou. Mám takovou představu a chtěl bych vědět jestli to není rovnou blbost, základní koncept by byl, že stůl bude stát na 2 hliníkových trubkách o průměru 160mm tloušťka stěny 5mm ty by byly naplněny vodou nebo olejem a uvnitř by byl stočený 10 m dlouhý výměník z 10mm měděné trubky. Každá by sloužila na chlazení vlastního okruhu, jedna na grafiku a druhá na zbytek. Teď mám GPU Radeona 290 a OC CPU i7 860. Chtěl bych vědět, jestli se to tímhle způsobem uchladí a případně, jestli to utáhnou běžná čerpadla na pc.
Díky
Díky
Chvíli mi to dalo než jsem to pochopil, myslím si že by to neměl být problém , ale počkej si na názor od alphacoolu možná pokud by na těch trubkách byli žebra tak by to bylo lepší
Dobrý den,
jak přesně to chcete udělat ? Asi mám po dnešku přehřátý mozek, ale nechápu to - pokud ty hliníkové trubky s průměrem 16cm budou naplněné vodou, proč do nich chcete dávat spirálu z měděné trubky ?
jak přesně to chcete udělat ? Asi mám po dnešku přehřátý mozek, ale nechápu to - pokud ty hliníkové trubky s průměrem 16cm budou naplněné vodou, proč do nich chcete dávat spirálu z měděné trubky ?
kvůli lepšímu odvodu tepla, první jsem myslel, že se bude používat jenom voda v té trubce, ale pak jsem to kvůli galvanické korozi zavrhl, ta měděná trubka by byla dělaná jako klasický trubkový tepelný výměník ala
http://www.koupelny-venta.cz/18782,zebrovany-medeny-trubkovy-vymenik-tepla-topny-had-0-60m2-prumer-145mm-delka-410mm-6150.html
Jinak ohledně té galvanické koroze vznikala by kdyby se použili poniklované bloky od EK jako např [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
http://www.koupelny-venta.cz/18782,zebrovany-medeny-trubkovy-vymenik-tepla-topny-had-0-60m2-prumer-145mm-delka-410mm-6150.html
Jinak ohledně té galvanické koroze vznikala by kdyby se použili poniklované bloky od EK jako např [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
To je teda pěkně drahá sranda :eek:
Každopádně pokud by tedy v těch hliníkových profilech byl takovýto "had" z měděné trubky a v té by tekla voda, tak bych v tom neviděl problém. Jediné, co bych doporučil je, aby se ten "radiátor" před použitím v okruhu důkladně propláchnul od nečistot. Nedokážu ale naprosto odhadnout chladící možnosti, to opravdu nevím.
Pokud byste tam měl něco z hliníku, tak je dobré použít Innovatek Protect IP - ale samozřejmě je mnohem lepší se hliníku vyhnout.
Každopádně pokud by tedy v těch hliníkových profilech byl takovýto "had" z měděné trubky a v té by tekla voda, tak bych v tom neviděl problém. Jediné, co bych doporučil je, aby se ten "radiátor" před použitím v okruhu důkladně propláchnul od nečistot. Nedokážu ale naprosto odhadnout chladící možnosti, to opravdu nevím.
Pokud byste tam měl něco z hliníku, tak je dobré použít Innovatek Protect IP - ale samozřejmě je mnohem lepší se hliníku vyhnout.
Já to chápu tak, že teplo z PC se má akumulovat do kapaliny v těch nohách. Bohužel nepíšeš výšku, ale odhadem 70 cm? Takže víš objem kapaliny, pokud to bude voda tak měrná tepelná kapacita je zhruba 4 kJ na litr a stupeň Celsia (nebo Kelvina). Takže tu nic nebrání si spočítat, za jak dlouho se voda ohřeje. V reálu ten čas bude vyšší, protože část tepla z těch nohou odejde do vzduchu, ale to ber jako případnou rezervu.
Ale celé se mi to moc nezdá. V zimě proč ne, ale mít v létě vytápěný stůl? Děkuji, nechci. Proč to nemůže být chlazené vzduchem?
Ale celé se mi to moc nezdá. V zimě proč ne, ale mít v létě vytápěný stůl? Děkuji, nechci. Proč to nemůže být chlazené vzduchem?
Alphacool Support: Ten odkaz jsem dával jenom jako příklad, když si to naohýbám sám z měkké topenářske trubky, tak mě to vyjde zhruba na 600 za ks
Johny: Díky skusím to spočítat, chci to mít chlazený vodou kvůli tichu, mě to nevadí, ale žena je na to nějaká háklivá a nemá ráda hučení když si večer čte
Johny: Díky skusím to spočítat, chci to mít chlazený vodou kvůli tichu, mě to nevadí, ale žena je na to nějaká háklivá a nemá ráda hučení když si večer čte
Ohledne normálních radiátorů, kdybych to trošku překopal a do jedné strany zabudoval tento radiátor
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
byl by schopný tu i7 i s R290 uchladit pasivně?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
byl by schopný tu i7 i s R290 uchladit pasivně?
Jak tak o tom přemýšlím dalo by se to z efektivnit kdyby jsi na ty nohy stolu dal žebra jako jsou na zalman reserator 1 plus a možná to napojit přímo bez té spirály aby ta noha byla jako chladící expanzka tech dejme tomu 17l vody to se bude chvily ohřívat
To mě právě napadlo jako první, akorát se bojím té galvanické koroze, ta kulatá noha má objem 13l a na ní by se to blbě lepilo, další možnost by byla svařit k sobě 3 jekly 210/60(větší jsem neviděl běžně prodávat) to by dalo nějakejch 20l a na to navařit chladiče ala http://www.ehlinik.cz/hlinikovy-chladic-120x37/pro-YZS0000101.html
Pokud to vezmu postupně:
1) Nemá smysl plnit obě nohy kapalinou. Raději do těch noh dejte tu měděnou trubku (která se bude noh zevnitř dotýkat). Chladící účinek bude přibližně stejný a vyřešíte problém s hliníkem v okruhu.
2) Omezujícím faktorem chlazení je to, že nohy nemají žádná žebra a tudíž teplný přenos do okolního vzduchu bude dost špatný. Určitě bych navrhoval na nohy dát nějaká žebra, jako měl například Zalman Reserator http://www.slcentral.com/zalman-reserator/pour_water.jpg :idea Pak by Vám jedna noha byla schopna uchladit CPU a druhá grafiku.
3) Ten Watercool Vám při horizontální montáži dané komponenty uchladí bez problémů, při vertikální montáži záleží na mnoha parametrech (odstup od zdi atd.).
1) Nemá smysl plnit obě nohy kapalinou. Raději do těch noh dejte tu měděnou trubku (která se bude noh zevnitř dotýkat). Chladící účinek bude přibližně stejný a vyřešíte problém s hliníkem v okruhu.
2) Omezujícím faktorem chlazení je to, že nohy nemají žádná žebra a tudíž teplný přenos do okolního vzduchu bude dost špatný. Určitě bych navrhoval na nohy dát nějaká žebra, jako měl například Zalman Reserator http://www.slcentral.com/zalman-reserator/pour_water.jpg :idea Pak by Vám jedna noha byla schopna uchladit CPU a druhá grafiku.
3) Ten Watercool Vám při horizontální montáži dané komponenty uchladí bez problémů, při vertikální montáži záleží na mnoha parametrech (odstup od zdi atd.).