Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Špatně flešnutý BIOS na GIGABITE M55S-S3 jak dál? PROSÍM

kubrt2 (16)|24.7.2007 13:29
To sem něco vyvedl.Mám desku GIGABITE GA-M55S-S3 revize 2 a flešnul sem tam tohle /motherboard_bios_ga-m55s-s3_f7/ ale to je na revizi 1.1
(to jsem zjistil až potom)
Po restartu je PC mrtvé, rozjedou se větráky,zahrabe HDD, a jinak nic.Půjde stím něco udělat?Jako naflešovat původní bios?Kdo a jak to dělá?Jaké jsou možnosti.Jsem bohužel začátečník.Děkuji za každou radu.
Deska má jen jeden bios.
A k tomu fleši: prostě jsem našel, že tam chlapi davaji verzi F7 a hodně pomáhá, ale ta je jen na revizi 1 a 1.1 no a ja to stahl aniž bych si uvědomil, že mam rev.2, ale stejně nerozumim proč tedy není ta f7 i pro rev.2?
Petr S. (1220)|24.7.2007 16:39
Pokud pominu možnosti jako tzv. horké flashování (pro to potřebuješ jinou, přesně stejnou, základní desku - v některých případech to sice neplatí a ty můžeš použít i jiný MB, ale úspěšnost flashování tím klesá) a možnost nechat si čip přehrát ve firmě, která se tímto zabývá (např. GME).

Dále lze obsah obnovit i softwarovou cestou. Část Biosu, která se neflashuje (tzv. Boot Block) totiž často po startu pozná, že je druhá část (tzv. System Block) vadný a snaží se jej automaticky přehrát. To poznáš třeba tak, že neustále poblikává kontrolka disketové mechaniky nebo CD-ROM.

Pak stačí si jen v jiném počítači vytvořit bootovací CD či disketu s čistým dosem a na toto médium nahrát zálohu toho starého Biosu - ten sis před flashem určitě udělal, viď? V souboru autoexec.bat z archivu již pak jen umažeš několik posledních parametrů u posledního řádku, ten pak bude vypadat takto:

[CODE]AWFL826B W7046im7.208 /sn /py /cc[/CODE]

Snad Ti to pomůže, pak písni jak jsi dopadl :)

BTW: Do čipu Biosu můžeš flashnout rovnou i novou verzi Biosu, tu najdeš třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Zmíněný odkaz by měl být pro revizi 2.0 :thumb
kubrt2 (16)|1.8.2007 09:40
Ahoj ja sem to nezvládnul ani jedním způsobem.Desku jsem poslal na reklamaci, ale pokud to neudělají tak nevím co dál.Budu muset najít nějakého "machra" - odkud že jsi?
Petr S. (1220)|1.8.2007 10:09
Kdyžtak můžeš ještě zkusit vzít ten čip do některé firmy, která se tím zabývá (např. GM Electronics, pobočku mají např. v Brně) spolu s verzí Biosu, kterou tam chceš nahrát a manuálem k desce s technickými informacemi o ní a oni to udělají za nevelký poplatek na programátoru...

Nebo jestli nemá nějaký Tvůj známý stejnou ale jinak nefunkční desku, tak s ním zkus ten Bios vychangovat...

BTW: Z jedné krásné vesničky poblíž Ústí nad Orlicí :D
kubrt2 (16)|12.8.2007 09:40
Ahoj zatím se nic neděje.Deska v servisním středisku na reklamaci už přes 2týdny a ještě se neozvali.Koupil jsem tu samou abych nebyl bez PC a zajimavé je, že při taktování jsem šel o dost výš než u předchozí.Až bude výsledek tak se ozvu.Díky.
dzandra (1368)|13.8.2007 12:06
[QUOTE=Petr S.;43229]Kdyžtak můžeš ještě zkusit vzít ten čip do některé firmy, která se tím zabývá (např. GM Electronics, pobočku mají např. v Brně) spolu s verzí Biosu, kterou tam chceš nahrát a manuálem k desce s technickými informacemi o ní a oni to udělají za nevelký poplatek na programátoru...

Nebo jestli nemá nějaký Tvůj známý stejnou ale jinak nefunkční desku, tak s ním zkus ten Bios vychangovat...

BTW: Z jedné krásné vesničky poblíž Ústí nad Orlicí :D[/QUOTE]

U Ústí mám rodinu v libchavách :-)
dzandra (1368)|13.8.2007 12:07
[QUOTE=kubrt2;42495]To sem něco vyvedl.Mám desku GIGABITE GA-M55S-S3 revize 2 a flešnul sem tam tohle /motherboard_bios_ga-m55s-s3_f7/ ale to je na revizi 1.1
(to jsem zjistil až potom)
Po restartu je PC mrtvé, rozjedou se větráky,zahrabe HDD, a jinak nic.Půjde stím něco udělat?Jako naflešovat původní bios?Kdo a jak to dělá?Jaké jsou možnosti.Jsem bohužel začátečník.Děkuji za každou radu.
Deska má jen jeden bios.
A k tomu fleši: prostě jsem našel, že tam chlapi davaji verzi F7 a hodně pomáhá, ale ta je jen na revizi 1 a 1.1 no a ja to stahl aniž bych si uvědomil, že mam rev.2, ale stejně nerozumim proč tedy není ta f7 i pro rev.2?[/QUOTE]

JO jen tak, já mám podbný problém s thinkpad t60 a jsem s tím celkem v hajzlíku, budou mi muset vyměnit celou desku :-))
Petr S. (1220)|20.8.2007 12:04
[QUOTE=kubrt2;44156]Ahoj zatím se nic neděje.Deska v servisním středisku na reklamaci už přes 2týdny a ještě se neozvali.Koupil jsem tu samou abych nebyl bez PC a zajimavé je, že při taktování jsem šel o dost výš než u předchozí.Až bude výsledek tak se ozvu.Díky.[/QUOTE]

OK, uvidíš. Ohledně toho taktování je to celkem normální. Hodně záleží na konkrétním vyrobeném kusu...
ICEBOSS (3435)|20.8.2007 12:08
bios je pripajenej, takze to v GMku jen tak neflashnou... musel by ho imho odpajet z desky :-D -> servis.
Petr S. (1220)|20.8.2007 12:48
[quote=ICEBOSS;45069]bios je pripajenej, takze to v GMku jen tak neflashnou... musel by ho imho odpajet z desky :-D -> servis.[/quote]

A kurnik :mistake Máš pravdu! Holt se nevyplatí počítat s tím, že všechny desky mají Bios v socketu :D