Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BSOD a mizející pevné disky

pepos01 (518)|12.7.2014 09:37
Zdravím a na znalce se obracím s prosbou o pomoc.Dnes a to poprvé mi během běžného užívání ( poslech hudby, internet ) naskočila modrá obrazovka s chybou STOP: 0x0000007A.Po znovu zapnutí se mi z celkových třech disků objevily jen dva a po dalším restartu jen jeden.PC jsem vypnul a nechal pár minut ,,uklidnit,,.Po znovu-zapnutí se v biosu objevily sice všechny 3 disky, ale ve windows 7 byly jen dva disky.Po dalším restartu se v biosu objevil jen jeden a to samé ve windows.Nakonec po posledním resetování jsou všechny 3 disky opět funkční, i v OS.Každou chvíli ale trnu, kdy se celý ,,kolotoč,, bude opakovat znovu.

PC je již starší, ale do dnešního rána ,,bylo,, bez problémů funkční:
C2Q 8300, 4GB RAM, HD5770, HDD: 2x500, 1x75GB ( Raptor, systém Windows 7- 32bit), zdroj Seasonic 400W.

V čem by mohl být problém? :notsure Díky
StD (1963)|12.7.2014 11:23
Zřejmě "odcházející" řadič, respektive deska. Podívej se do systémového protokolu (Prohlížeč událostí), určitě tam bude hláška(y) o tom, že zařízení (Disk ten a ten) neodpovídá v časovém limitu. Tzn. že ti v okamžiku toho BSODu OS nezapsal údaje tabulky MFT, je poškozený partition a proto ty disky nejsou vidět. To se musí nejprve opravit (=Kontrola HDD s automatickou opravou). To je ovšem jen dočasné řešení pro záchranu dat. Pokud to budeš s touto deskou "trápit dál", tak ti brzy začnou produkovat vadné sektory a odejdou.

Měl jsem podobný případ před měsícem, kdy mi řadič (na 14 let staré desce) zlikvidoval postupně hned 4 disky. :devil Nakonec jsem sehnal jinou desku a od té doby je zase chvilku klid. O data jsem naštěstí nepřišel, protože mám na všechno image HDD.

Ovšem s příčinou v OS by ti mohlo pomoci i toto "zázračné řešení" chyby 0x0000007A. Případně tento oficiální hotfix:
http://www.thewindowsclub.com/fix-stop-0x0000007a-stop-0x00000077-stop-0x000000f4-errors-in-windows-7
pepos01 (518)|12.7.2014 18:35
Díky za odezvu.Abych to vzal postupně:
ad 1) do Prohlížeče událostí jsem se díval a od záznamů počínaje dnešnímu ránem tam není ani zmínka o tom, že by ( kterékoliv ) zařízení neodpovídalo v časovém limitu.

Pouze jsem našel toto:

U aplikace (Tages Protection od dodavatele Tages SA) došlo k následujícím potížím: Je nainstalován ovladač, který způsobuje potíže se stabilitou systému. Ovladač bude zakázán. Požádejte výrobce ovladače o aktualizaci, která je kompatibilní s touto verzí systému Windows.

ad 2) hotfix mi sice byl poslán e-mailem, ale vše skončilo hláškou, že uvedený soubor není pro můj systém ( i přesto, že měl být pro OS Win 7 ).

Každopádně, celé PC jsem rozebral téměř až do posledního šroubku, vyčistil a vyfoukal ( chuchvalců prachu docela dost ), nové teplovodivé pasty kde to šlo a zatím přípojil jen 2 disky.A zatím vše v pořádku ( bez zátěže i při max. zátěži ).Tak se chystám ještě dnes připojit poslední, třetí disk a uvidím, co se bude dít....
pepos01 (518)|12.7.2014 20:06
V tuto chvíli, cirka hodinu a půl po přidání třetího disku je zatím vše v pořádku.... tak uvidíme.
pepos01 (518)|13.7.2014 23:19
Uběhlo 24 hodin a vše je v pořádku.Zřejmě pomohlo vyčištění kontaktů mezi deskou a HDDky a vůbec celkového HW.