Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Wi-Fi router + Modem

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2010
    Příspěvků
    139

    Ahoj, mám takový dotaz, a potřebuji poradit. Koupil jsem noťas s Win 8.1, paráda, avšak nefunguje Ad Hoc síť, ani vestavěná přes commander, ani před různé prográmky (mHotspot apod.). Prostě síť která se vytvoří se na jiných zařízeních nezobrazí, četl jsem, že to je prostě problém těhle winů. Rozhodl jsem se tedy, že by to nějak mohlo jít s Wifi routerem, avšak můj dotaz zní: Dá se připojit zároveň modem, který mám pronajatý od poskytovatele internetu, a zároveň wifi router a to vše na jeden síťový kabel? Bylo by to pro mě strašně užitečné, ale nevím jak by to bylo s IP adresami a podobně, taky mě zajímá, jestli to půjde, jestli poskytovatel nemá nějakým způsobem uzavřenou síť jen pro ten jejich modem.

    Doufám, že se zde najde někdo, kdo mi poradí. Mějte se.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    329

    Tak zaprvé, zbav se pasystému Win8 a dej tam Win 7U a uvidíš, že je to vše o něčem jiném. Mám na druhém HDD také nainstalované Win 8.1 a nechápu, proč na stejném compu a při stejném nastavení nechodí to co ve Win 7. Je to prostě systém tak akorát pro telefony či tablety.
    Popisovaný modem o router pochopitelně zapojit společně lze. Akorát mezi modemem a routerem by měla být IP např. 192.168.0.x a za routerem např. 192.168.1.x.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2010
    Příspěvků
    139

    Supr, díky za radu. A mohl bys mi nějak poradit se schématem zapojení? Mám koupit nějaký rozbočovač na kroucenou dvojlinku nebo rovnou na síťák, nebo zkrátka jak to zapojit? Nevím si s tím nějak rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    329

    Z modemu (předpokládám ADSL či VDSL) vyveď síťový kabel do vstupního síťového konektoru routeru. Ale koukám, že s tím nemáš zkušenosti, a tedy hrozí ti bezpečnostní díra do systému. Pokud jsi z města, měl by ses s tím vážně zabývat. V opačném případě se teoreticky mohu s notebookem v autě usadit u tebe před barákem a monitorovat tvůj pohyb na PC a v extrému ti vybrat beníze z účtu, pokud používáš homebanking. Toto reálné nebezpečí u wifi mnoho lidí velmi podceňuje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2010
    Příspěvků
    139

    Jo takhle, tak teď jsi mi docela vytvořil dilema, jestli do toho jít, nebo ne.. Z města jsem, to je pravda, a jak myslíš tu bezpečnostní díru? Nebo spíš jak udělat, aby bylo připojení dostatečně šifrované?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SHW Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    329

    Je především dobré koupit router, který umožňuje filtr mac-adres. Protože nebezpečí ti hrozí pře wifi. Tedy v případě, že ji neumíš zajistit. Je až neuvěřitelné, kolik lidí do éteru "svítí" nezabezpečenou wifinou. Nemá smysl tu dělat kurz nastavování wifi. Spíš se na někoho obrať, kdo tomu rozumí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    478

    Citace Původně odesláno od bastlir Zobrazit příspěvek
    Akorát mezi modemem a routerem by měla být IP např. 192.168.0.x a za routerem např. 192.168.1.x.
    Tak se to nedělá!

    Doporučované řešení.
    - modem do módu Bridge
    - router nastavit na vytáčení modemu
    A potom se to tváří jako jedno zařízení. Je to zbytečné a někdy je to zdrojem chyb dělat dvojí překlad adres. V okamžiku, když budeš chtít se dostat na svou síť zvenku a budeš mít dva IP rozsahy, musíš udělat dvojí forwarding a podobně.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    329

    Ne ne. Nechal bych to takto. Navíc nemyslím si, že by tento tazatel chtěl do své sítě přistupovat zvenčí. :-) Nicméně pojem modem už asi nebude pro vytáčenou linku, ale jednoduché a levné zařízení od zprostředkovatele.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    478

    Pod pojmem modem rozumím ADSL nebo VDSL zařízení, které pracuje v režimu Bridge, nebo v režimu modem. Pokud se bude konfigurovat modem v režimu Bridge, znamená to nastavit:
    Modem:
    - nastavit statickou IP LAN pro případné pozdější změny - musí být mimo IP rozsah routeru
    - přepnout do režimu Bridge

    Router:
    - nastavit PPPoE
    - nastavit jméno a heslo providera
    - dále podle požadavků nakonfigurovat zbytek (DHCP, WiFi, hesla a podobně)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    329

    Podíval jsem se do VDSL HUAWEI modemu od O2, kde sice ta možnost je (v angličtině), ale běžný uživatel PC nemá šanci to nastavit. Tyto modemy se k O2 připojí prakticky okamžitě po zapojení, což neznalý uživatel může změnit. S výjimkou změny hesla těmto lidem nedoporučuji v modemu cokoliv měnit v nastavení. Ona návštěva technika pak není zdarma.
    Takže trvám na svém doporučení s tím, že nepolemizuji nad tím, co jde udělat, ale jaké řešení je pro tazatele nejschůdnější.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    478

    Pár návodů nastavení Bridge modu. První návod. Druhý návod.
    Jsou to samozřejmě pouze informativní návody. Na stránkách výrobce konkrétního zařízení bude podrobný návod.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-09-2013, 17:10
  2. Modem + Router
    Od m1ch3l v sekci Sítě
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 30-10-2011, 12:28
  3. Modem+router v jednom na O2
    Od Jandaskunk v sekci Sítě
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 21-09-2009, 23:41
  4. modem vs router
    Od vevericak v sekci Sítě
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 21-11-2008, 12:12
  5. modem vs router
    Od marekpevný v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 05-08-2008, 15:42