ATX zdroj - lupání - napětí na jednom z chladičů uvnitř
Ahoj,
Posledních par dni mi začal počítač vydávat divné zvuky - takové lupání.
Prvně sem myslel ze je to ventilátor, ale ten to není.
Rozebral sem zdroj - Enermax Liberty ELT400AWT, tak 6let starej.
Když sem ho rozebral, tak sem zjistil, ze na chladicí je napětí - viz obrázek.
Při zapnutí 140V, když zdroj vypnu (tlačítkem 0/1 na vstupu do zdroje jak se připojuje přívodní vodič). Tak je na tom chladiči 230V!
To, ze chladič je pod napětím sem zjistil tak, ze me kopnul :(
Počítač normálně funguje, nepadá, nesetkal se...
Vypadá to, jak kdyby byl proroženej nějakej tranzistor co je na chladiči.
Co s tím? Nechce se mi investovat do nového zdroje, ale takhle to taky nechat nemůžu. Jak to opravit?
Posledních par dni mi začal počítač vydávat divné zvuky - takové lupání.
Prvně sem myslel ze je to ventilátor, ale ten to není.
Rozebral sem zdroj - Enermax Liberty ELT400AWT, tak 6let starej.
Když sem ho rozebral, tak sem zjistil, ze na chladicí je napětí - viz obrázek.
Při zapnutí 140V, když zdroj vypnu (tlačítkem 0/1 na vstupu do zdroje jak se připojuje přívodní vodič). Tak je na tom chladiči 230V!
To, ze chladič je pod napětím sem zjistil tak, ze me kopnul :(
Počítač normálně funguje, nepadá, nesetkal se...
Vypadá to, jak kdyby byl proroženej nějakej tranzistor co je na chladiči.
Co s tím? Nechce se mi investovat do nového zdroje, ale takhle to taky nechat nemůžu. Jak to opravit?
To že je na chladiči napětí jsem už také zažil, ale ten zdroj fungoval normálně, možná to je vlastnost?
1. Po vypnutí může být zbytkové napětí na kondenzátorech. Nechej zdroj bez kabelu a změř znova, třeba i pak po hodině. Pokud bude napětí 0, postupuj k bodu dva.
2. Vypnutý zdroj pod napětím je teda síla. Něco je špatně, protože vypínač asi nevypíná živý drát. Nejdříve bych zkontroloval zásuvku, jestli je v levé díře napětí. Pak Jestli to napětí je stejně tak na konci napájecího kabelu (jestli nejsou překřížené dráty). No a nakonec, pokud to bude OK, se podívej, jestli vypínač vypíná opravdu živý konec.
OT: Z principu ten zdroj bude fungovat na "obě strany". Jenom jedna je ale bezpečná. Já se setkal s napětím na elektrolytickém kondenzátoru, které bylo na vršku v části mínus (samozřejmě nejdříve tak, že mě to koplo :rolleyes:).
2. Vypnutý zdroj pod napětím je teda síla. Něco je špatně, protože vypínač asi nevypíná živý drát. Nejdříve bych zkontroloval zásuvku, jestli je v levé díře napětí. Pak Jestli to napětí je stejně tak na konci napájecího kabelu (jestli nejsou překřížené dráty). No a nakonec, pokud to bude OK, se podívej, jestli vypínač vypíná opravdu živý konec.
OT: Z principu ten zdroj bude fungovat na "obě strany". Jenom jedna je ale bezpečná. Já se setkal s napětím na elektrolytickém kondenzátoru, které bylo na vršku v části mínus (samozřejmě nejdříve tak, že mě to koplo :rolleyes:).
Johny__g: na chladicí by nemelo byt napětí. Už proto,ze si na to můžeš kdykoliv sáhnout, druhak proto, ze tranzistory se pridelavaji tak, ze mají mezi chladičem a sebou slidovou izolaci.
Podle mo asi došlo k prurazu a proto se tam dostává napětí a možná i proto to lupe.
Durib: promerim a dam vedet
Podle mo asi došlo k prurazu a proto se tam dostává napětí a možná i proto to lupe.
Durib: promerim a dam vedet
Tak sem proměnil napětí na chladicí po připojeni přívodniho kabelu (spínací na vstupu je vypnutý) a je na nem 230V.
Proměnil sem zásuvku, přívodní kabel a jsou v pořádku (vlevo je L - fáze).
Co je ale překvapeni, ze vypínač ve zdroji vypíná Nulák, místo fáze. Druhy překvapil je, ze ve zdroji je to označeno jako L místo N. Mohli při montáži otočit o 180st. tu patici, do které se zapojuje přívodní kabel?
Pak by to bylo vysvětleno, proc je ve zdroji otočená fáze za Nulák. Snažil sem se to nafotit, ale je to moc malinkatých a stesnany.
Proměnil sem zásuvku, přívodní kabel a jsou v pořádku (vlevo je L - fáze).
Co je ale překvapeni, ze vypínač ve zdroji vypíná Nulák, místo fáze. Druhy překvapil je, ze ve zdroji je to označeno jako L místo N. Mohli při montáži otočit o 180st. tu patici, do které se zapojuje přívodní kabel?
Pak by to bylo vysvětleno, proc je ve zdroji otočená fáze za Nulák. Snažil sem se to nafotit, ale je to moc malinkatých a stesnany.
Záhada hlavolamu vyřešena!
Chyba je ve špatném průvodním vodiči, který ma prohozenou fázi s nulákem.:angry
Vtipný je, ze to takhle funguje už od února 2014...
Chyba je ve špatném průvodním vodiči, který ma prohozenou fázi s nulákem.:angry
Vtipný je, ze to takhle funguje už od února 2014...
Vzal sem náhradní kabel, promerim a ma taky prohozenou fázi! :angry
Vzal sem novej, ještě zabalenej kabel, promerim... A hurá! Konečně funkcni...
Jen je mi záhadou, kdo a proc vyrábí kabely, kde je otočená fáze?
Vzal sem novej, ještě zabalenej kabel, promerim... A hurá! Konečně funkcni...
Jen je mi záhadou, kdo a proc vyrábí kabely, kde je otočená fáze?
To máš celkem kliku i že zdroj funguje, protože některé chladiče bývají přikostřené, takže bys napětí zavlékl na nulovací vodič.
Jsem rád, že se viník našel. Takové omyly jsou bohužel celkem časté (na to, že by se stávat vůbec neměly) a jde u nich opravdu i o život. Např. takový spotřebič bez uzemnění kostry- toho se chytneš a pustíš až v márnici. "Lupe" to ještě?
Tak po připojení správného napájecho vodiče, smotnování tdroje, PC...vše funguje.
A NELUPE TO:thumb
Měřil sem ten chladič a je stále pod proudem (když je vypínač zapnut)...není tam ale 230V ale "jen" 140V...ale i tak je to živý...no co, dál do toho drbat nebudu.
Díky za rady, kontrolovat napájecí vodič by mě fakt nenapadlo...:notsure
A NELUPE TO:thumb
Měřil sem ten chladič a je stále pod proudem (když je vypínač zapnut)...není tam ale 230V ale "jen" 140V...ale i tak je to živý...no co, dál do toho drbat nebudu.
Díky za rady, kontrolovat napájecí vodič by mě fakt nenapadlo...:notsure