Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATX zdroj - lupání - napětí na jednom z chladičů uvnitř

Sieben (513)|5.10.2014 13:27
Ahoj,
Posledních par dni mi začal počítač vydávat divné zvuky - takové lupání.
Prvně sem myslel ze je to ventilátor, ale ten to není.

Rozebral sem zdroj - Enermax Liberty ELT400AWT, tak 6let starej.

Když sem ho rozebral, tak sem zjistil, ze na chladicí je napětí - viz obrázek.
Při zapnutí 140V, když zdroj vypnu (tlačítkem 0/1 na vstupu do zdroje jak se připojuje přívodní vodič). Tak je na tom chladiči 230V!
To, ze chladič je pod napětím sem zjistil tak, ze me kopnul :(

Počítač normálně funguje, nepadá, nesetkal se...

Vypadá to, jak kdyby byl proroženej nějakej tranzistor co je na chladiči.
Co s tím? Nechce se mi investovat do nového zdroje, ale takhle to taky nechat nemůžu. Jak to opravit?
image.jpg image.jpg
johny__g (6387)|5.10.2014 14:46
To že je na chladiči napětí jsem už také zažil, ale ten zdroj fungoval normálně, možná to je vlastnost?
durib (1141)|5.10.2014 21:41
1. Po vypnutí může být zbytkové napětí na kondenzátorech. Nechej zdroj bez kabelu a změř znova, třeba i pak po hodině. Pokud bude napětí 0, postupuj k bodu dva.
2. Vypnutý zdroj pod napětím je teda síla. Něco je špatně, protože vypínač asi nevypíná živý drát. Nejdříve bych zkontroloval zásuvku, jestli je v levé díře napětí. Pak Jestli to napětí je stejně tak na konci napájecího kabelu (jestli nejsou překřížené dráty). No a nakonec, pokud to bude OK, se podívej, jestli vypínač vypíná opravdu živý konec.
OT: Z principu ten zdroj bude fungovat na "obě strany". Jenom jedna je ale bezpečná. Já se setkal s napětím na elektrolytickém kondenzátoru, které bylo na vršku v části mínus (samozřejmě nejdříve tak, že mě to koplo :rolleyes:).
Sieben (513)|6.10.2014 09:46
Johny__g: na chladicí by nemelo byt napětí. Už proto,ze si na to můžeš kdykoliv sáhnout, druhak proto, ze tranzistory se pridelavaji tak, ze mají mezi chladičem a sebou slidovou izolaci.
Podle mo asi došlo k prurazu a proto se tam dostává napětí a možná i proto to lupe.

Durib: promerim a dam vedet
Sieben (513)|6.10.2014 19:21
Tak sem proměnil napětí na chladicí po připojeni přívodniho kabelu (spínací na vstupu je vypnutý) a je na nem 230V.
Proměnil sem zásuvku, přívodní kabel a jsou v pořádku (vlevo je L - fáze).

Co je ale překvapeni, ze vypínač ve zdroji vypíná Nulák, místo fáze. Druhy překvapil je, ze ve zdroji je to označeno jako L místo N. Mohli při montáži otočit o 180st. tu patici, do které se zapojuje přívodní kabel?
Pak by to bylo vysvětleno, proc je ve zdroji otočená fáze za Nulák. Snažil sem se to nafotit, ale je to moc malinkatých a stesnany.
Sieben (513)|6.10.2014 19:36
Záhada hlavolamu vyřešena!

Chyba je ve špatném průvodním vodiči, který ma prohozenou fázi s nulákem.:angry
Vtipný je, ze to takhle funguje už od února 2014...
Sieben (513)|6.10.2014 19:44
Vzal sem náhradní kabel, promerim a ma taky prohozenou fázi! :angry
Vzal sem novej, ještě zabalenej kabel, promerim... A hurá! Konečně funkcni...
Jen je mi záhadou, kdo a proc vyrábí kabely, kde je otočená fáze?
kevin00 (10238)|6.10.2014 20:02
To máš celkem kliku i že zdroj funguje, protože některé chladiče bývají přikostřené, takže bys napětí zavlékl na nulovací vodič.
durib (1141)|6.10.2014 20:11
Jsem rád, že se viník našel. Takové omyly jsou bohužel celkem časté (na to, že by se stávat vůbec neměly) a jde u nich opravdu i o život. Např. takový spotřebič bez uzemnění kostry- toho se chytneš a pustíš až v márnici. "Lupe" to ještě?
Sieben (513)|6.10.2014 20:27
Tak po připojení správného napájecho vodiče, smotnování tdroje, PC...vše funguje.
A NELUPE TO:thumb

Měřil sem ten chladič a je stále pod proudem (když je vypínač zapnut)...není tam ale 230V ale "jen" 140V...ale i tak je to živý...no co, dál do toho drbat nebudu.

Díky za rady, kontrolovat napájecí vodič by mě fakt nenapadlo...:notsure
robky (3195)|6.10.2014 20:31
Majú tie napájacie káble nejaké označenie ? ... to len pre ostatných a pre kontrolu
Sieben (513)|8.10.2014 18:25
Nemají,
jeden je klasickej černej, druhej byl bílej. Oba sem už zničil.