reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

jak nastavit síť - dvojitý nat

jardaxy (17)|26.11.2014 15:25
Zdravím,

jelikož si nevím rady, rád bych požádalo konzultaci, pomoc s nastavením sítě.

Situace: na střeše mám ubiquinty loco m5, to vede dolů k hubu, který síť rozvětvuje na spodní patro s notebookem a vedlejší místnost, kde mám wifi router tplink 1043dn v2. Na ten je pak napojen notebook, xtreamer, mobily, tablet atd. Vnitřní síť jako taková funguje, z tabletu se dostanu na Xtreamer pro a pouštím filmy bez záseku, speedometr ukazuje stejné hodnoty na tabletu jako na drátem připojeném noťasi. Co nefunguje směrem ven je např. youtube na androidech - nepřipojí se to, některé hry z androida (telefon) nejsou plně funkční (nelze se připojit k některým funkcím v hrách), v práci kde nemám za sebou dva routery to jde bez potíží, bez potíží se dostanu na tyto funkce, stejně tak zapnu-li data na mobilu apod. tedy problém je asi v tom dvojím natu nejspíše. Teď mi dochází, že jsem nezkusil youtube z notebooku, později doplním.

když v tplink vypnu NAT, nic to neudělalo (jsou tam dvě položky NAT status a nat hardware), takže jednoduše vypnout NAT, jak mi radil provider asi nebude dostaečné. Když vypnu DHCP (přístup pokus/omyl), přijdu o přístup k routeru a musím resetnout, aby šel nainstalovat easy guidem z cd.

Otázka je jak nastavit síť, aby to jelo bez chybičky (99% stránek jede, ale některé nejdou, příkladem budiž youtube), protože, na střeše router asi zapnutý být musí, aby se daly připojit zařízení, která jsou píchnutá do switche/hubu. Hub je vedle postýlky (byl tam kdysi drátový router, ale nyní tam wifirouter nechci a proto toto pořadí (dítě a my nemusíme spát hned vedle antény).

Alespoň strukturu sítě jsem snad popsal rozumně, pokud bude třeba něco doplnit dejte prosím vědět.

díky

díky moc
DrZelenka (2491)|26.11.2014 17:29
Na těhle levnejch routerech je NAT atp většinou napevno v závislosti na portu. Jednoduše přestaneš používat WAN port a přepojíš kabel do LANu.

Samozřejmostí je nastavení LAN IP na routeru na adresu z podsítě ubuquity a vypnutí DHCP (2 DHCP servery v jedný síti dělaj neskutečnej bordel).
jardaxy (17)|26.11.2014 19:25
Zdravím a děkuji, takhle jednoduché jsem to nečekal, všude na internetu se píše co to je za prasárnu, jak je to složité a ono se to v tom mém telefonu rozchodilo.

vyndal jsem v routeru kabel co šel do wan, dal do lan, připojen na tplink jsem vypnul dhcp, všechno jede k mé spokojenosti, z mobilu se dostanu na xtreamer atd. jediné co nevím, jak se teď dostat na router tplink, kdyby bylo něco potřeba ... má usb, tak třeba na sdílení apod. nevíte? měl jsem si nějakou ip lan opsat? mám teď vše z rodiny 10.10 .... předtím bylo 192....

díky
jardaxy (17)|26.11.2014 19:45
na nanostationu, kam jsem se přihlásil ho asi logicky mezi dhcp klienty nevidím, ostatní tam je. takže nevím jak se po kabelu do routeru dostat. z hlediska bezpečnosti je toto řešení v pořádku?
DrZelenka (2491)|26.11.2014 22:31
[QUOTE=jardaxy;565153]na nanostationu, kam jsem se přihlásil ho asi logicky mezi dhcp klienty nevidím, ostatní tam je. takže nevím jak se po kabelu do routeru dostat. z hlediska bezpečnosti je toto řešení v pořádku?[/QUOTE]

Proto jsem ti psal nastav na LANu u routeru IP adresu z podsítě - na té IP se na něj dostaneš.

A co by na tom mělo být bezpečnostně špatně? Pokud se ti někdo dostane domů přes NS, tak už ho ten obyčejný TPLink nezastaví. Takhle ten TPLink funguje (z hlediska sítě) jako naprosto obyčejný switch (akorát má navíc v bridge wifinu).
jardaxy (17)|26.11.2014 23:37
http://cz.tp-link.com/resources/simulator/TL-WR1043ND_UN_2.0/Index.htm na téhle adrese je emulátor. před vypnutím dhcp mám v části LAN, IP Adress napsat např. 10.10.10.15, protože NS uděluje ve stylu 10.10.10.X. nebo jinou číselnou řadu?

update: 10.10.10.15 mi to nepovolilo, že to je ze stejné skupiny jako WAN

dal jsem 10.10.20.10, submaska zůstala stejná, pak jsem vypnul DHCP, net jede, ale na 10.10.20.10 router neotevřu ...

update 2: vidím ho v air OS (nanostationu) jako dhcp klienta, s adresou 10.10.10.11, ale ani přes tuhle adresu se to nechtělo otevřít. .... už tam není (update 3)

nevynechal jsem něco v postupu?

update 4: hotovo, dělal jsem chybu v mezikrocích, proto mě to nechtělo pustit na stejnou IP skupinu. díky moc, zase jsem chytřejší :-)