4GB RAM ?
Zdravím, nedávno jsem na svém novém počítači zpozoroval, že mi Windows používá jenom 4GB RAM, místo nainstalovaných 8GB. Prostě, v seznamu procesů, když si dám vypsat od nejvíce používané RAM, například při prohlížení použe webu, mám vytíženost přes 50%. 6ádný vir (bych snad) neměl mít , pořítač jsem několikrát projkíždel AVG. Mám Windows 8.1 64bit.
Nejak nechapu dotaz, proc by mel prohlizec vyuzit 8GB RAM? Ja mam taky 8GB, ale kdyz mam spusteny jen prohlizec, tak mam vyuzito lehce pres 2GB. A kdyz jsem paril, treba Far Cry 3, tak to bylo 3,3 GB...
Me to prijde v pohode, ale mozna jsem nepochopil dotaz :)
Me to prijde v pohode, ale mozna jsem nepochopil dotaz :)
To je snad normální, že ti systém při nenáročné činnosti nesežere celou RAMku, ne? Nebo by jsi chtěl aby bylo využití RAM jen při spuštění prohlížeče 100 %? A co kdyby jsi chtěl pustit ještě něco, to budeš čekat až to disk naswapuje?
Podívej se třeba na vytížení CPU, to nebude dosahovat ani 10 %.
Podívej se třeba na vytížení CPU, to nebude dosahovat ani 10 %.
Jestli to chápeme dobře, tak bych se snad divil, proč téměř v klidu žere půlku operačky ...leda by běžely nějaké aktualizační či postaktualizační procesy.
Možná jsem to špatně formuloval (tohle mi moc nejde :D ). Mám 8GB ram, když mám spuštěnej jednoduchej prohlížeč, vytížení jde na 50%, bez prohlížeče se to drží okolo 20-25% vytížení ( a to se snažím co nejvíce omzeit procesy na pozadí) a i jednoduchou matematikou se dá spočítat že mi to nežere 1,6 GB RAM. Při hraní jednoduchých nenáročných her jako je WT mám vytížení klidně při 70%, což je vážně blbost. Aktualizační procesy mi neběží.
---------- Doplněno v 21:37 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:36 ----------
Tzn, správce mi ukazuje že používám třeba 700MB ram, ale i tak mi to ukazuje 30% vytížení (např. )
---------- Doplněno v 21:41 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:37 ----------
Jakože, přijde mi fakt divný, že když mám spuštený max Steam, a prohlížeč(bez videa) zabere to 2GB...
---------- Doplněno v 21:37 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:36 ----------
Tzn, správce mi ukazuje že používám třeba 700MB ram, ale i tak mi to ukazuje 30% vytížení (např. )
---------- Doplněno v 21:41 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:37 ----------
Jakože, přijde mi fakt divný, že když mám spuštený max Steam, a prohlížeč(bez videa) zabere to 2GB...
Tak Win7 a novejsi maji tendence se rozlezat. Kdybys mel cistou instalaci se 4GB, 8GB a 16GB, tak kazda bude mit v cistem stavu jinou spotrebu. Je to stylem "prazdna RAM ti je k nicemu", coz docela smysl dava, proto taky vsechny ty veci jako prefetch a superfetch. Na druhou stranu, kdyz je RAM treba, tak je to schopno docela svizne vycistit. Moc bych to neresil, dokud nenarazis na horni hranici a pictac swapuje. Ja mam napr. sezrano 5GB a to je jen prohlizec (2GB), adobe reader a winamp..
Buď nemáš funkčních 8GB ale jen 4, nebo sleduješ využití RAM v MB/GB a přisuzuješ jim sloupec využití CPU v % nebo fakt už nevím co tam tvoříš :) Udělej screen toho co tam sleduješ a snažíš se tu popsat.
mám funkčních 8GB ;) ale asi má Gouranga pravdu, prostě si Windows alokuje víc RAM než potřebuje, kterou může v případě ihned využít :) Díky
btw, screen kdyby to někdo pořád nechápal jak jsem to myslel
btw, screen kdyby to někdo pořád nechápal jak jsem to myslel
Vem si, že samotnej systém si bez věcí okolo může vzít klidně třeba 2 GB, tím máš využití RAM už při startu 25% (prostě si načte soubory do rychlejch RAM, než aby ti je pomalu načítal z disku). Když pak spustíš prohlížeč, co ti zabere 600 MB, tak už máš využití přes 30%, což by odpovídalo tomu, co ti systém ukazuje. Neřeš, tohle je normální.