Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smazaný oddíl v Easeus Partition Master - Jak obnovit data a strukturu?

VIKTOR.H (2)|1.1.2015 18:33
Dobrý den,
souhrou okolností se mi podařilo v programu Easeus Partition Master smazat logický oddíl druhého disku v notebooku. Disk má 750GB a měl jsem na něm asi 350GB dat v jednom oddílu v dost složité stromové struktuře. Rád bych tímto poprosil Vás zkušenější, jestli nemáte nápad, jak data a strukturu co nejlépe obnovit.
Zkoušel jsem program TestDisk, ten data obnoví stylem, že vše nasype na jednu hromadu, přejmenuje a vše rozebere na atomy (např. z MP3 sebere i obrázek a uloží ho jako samostatné JPG). Tím mi třeba vytvořil jen asi 150 tisíc JPG souborů, nemluvě o dalších důležitých datech. I kdybych vytřídil ve volném čase 400 obrázků denně, tak bych jen ty obrázky třídil rok.
Program File Scavenger 3.2 obnovil i stromovou strukturu složek, ale fotky, dokumenty a MP3 jsou neplatné, nespustitelné, i když mají reálnou velikost. Pak vytvoří složku Unknown, do které uloží obrovské množství přejmenovaných souborů bez struktury ve stylu TestDisku a šílená práce s tříděním je zde znovu.
Neexistuje způsob, jak ty data mít zpět v co nejpůvodnější podobě? Prostě v tom disku obnovit "něco" do stavu před smazáním oddílu, aby se původní data na disku zobrazila? Zásah programu Easeus trvá několik sekund, během nich přece nemúže sáhnout na tak velké množství dat aby udělal takovou škodu.
Přikládám obrázky z File Scavengeru kde je vidět chybová hláška, nečitelnost dokumentu Word a na pozadí malá část struktury dat.
Disk je jinak v pořádku (dle HD Tune, HardDisk Sentinel i CrystalDiskInfo).

Předem moc děkuji za názory či pomoc.
scavenger 1.jpg scavenger 2.jpg
Ventero (1280)|2.1.2015 12:09
Nevím, jestli se to těma všema pokusama nezavařilo, ale když zruším oddíl, tak logicky použiju SW na opravu oddílu a ne SW na obnovení souborů. Takže kdybych zrušil oddíl v SW Easeus partition masteru, tak bych se ho nejdříve pokusil obnovit např. pomocí SW Easeus partition recovery. Kdyby to nevyšlo, tak bych šel do Linuxového nástroje k tomu určeného. Nevím, teď z hlavy, jaký bych ti natipoval, ale buď pohledej na netu, nebo se ještě někdo přidá a dá ti nějaký typ z vlastní praxe. Osobně jsem tohle ještě neřešil, neboť se mi povedlo nechtěně zrušit oddíl jen jednou a naštěstí šlo vše co tam bylo nahradit či oželet.
zsdx (2098)|2.1.2015 13:57
Doufam, ze jsi neporusil druhe prikazani - na jiny disk obnovovati budes :-)
r34ktor (7477)|2.1.2015 16:24
Jak píše Ventero, pokud nebylo použito bezpečné mazání (asi ne, protože to by trvalo několik hodin), tak během chvilky obnovíš oddíl pomocí Partition Recovery Wizardu. Podmínkou úspěchu je, že do struktury disku a volného místa nebylo nijak zasahováno/zapisováno.
VIKTOR.H (2)|4.1.2015 14:47
Moc Vám děkuji za rady, hlavní poděkování pro VENTERO!!!
Pomocí Easeus Partition Recovery se sice neobnovil disk do stavu jak byl, ale vyhledal data i s názvy a strukturou. Namátkově jsem něco málo obnovil a vypadá to dobře. Asi nebude vše OK, protože mi píše že našel 800GB dat když jich tam bylo asi 350GB. Seženu vhodný disk na obnovu a pak sem napíšu jak jsem uspěl.
Ještě jednou VELKÉ díky.
StD (1963)|4.1.2015 14:54
[QUOTE=VIKTOR.H;566564]...že našel 800GB dat když jich tam bylo asi 350 GB...[/QUOTE]

To je klidně možné, protože našel i ta data, která už mohla být normálně vymazaná.