programovací jazyk C# nebo c++
Dobrý den rád bych se vrátil zpět k programování ale nevím ve kterém jazyce.Začínal jsem kdysi programovat v jazyce pascal,přesněji v programu turbo pascal ještě když byl dos na 286ce :-D Poté jsem pod Windows přešel na jazyk c++.Měl jsem to jen jako koníček bavilo mě to.Poté jsem toho z časových důvodů musel zanechat.A dnes začínám v uvozovkách od začátku a narazil jsem na jazyk C# jako na nejnovější.Tak bych se chtěl zeptat který jazyk je na dnešní dobu lepší a který má lepší možnosti,jak jsem se dočetl tak i c++ prošel v jisté době velikou změnou údajně.A chtěl bych poprosit zda byste mi mohli ve stručnosti o C# něco říci.Celkově mě zajímá,který jazyk je lepší a jaké mají tyto jazyky možnosti i co se týče uplatnění v praxi.Vždy mě zajímalo vývojové programování-software,hry atd. děkuji.
On C# není jen novou verzí C++, C# je věc Microsoftu, vyvinutá spolu s .NETem a s C/C++ má pouze podobnou syntaxi. Takže zatímco C++ překladač je i pro Linux, C# aplikace běží vpodstatě jen pod Windowsy. Syntaxe je obdobná, takže záleží, jestli chceš dělat multiplatformní aplikace či pouze pod Windowsy.
EDIT: K vývoji nšjské hry (pokud by to mělo být něco složitějšího) bys potřeboval nějaké znalosti OpenGL či DiretX. Jednodušší hry ve stylu kartových či deskových her zvládnou oba jazyky ;)
EDIT: K vývoji nšjské hry (pokud by to mělo být něco složitějšího) bys potřeboval nějaké znalosti OpenGL či DiretX. Jednodušší hry ve stylu kartových či deskových her zvládnou oba jazyky ;)
ono "lepsi" neni ani jeden, jen jsou odlisn
A to ze C# je jen Windowsovska zalezitost neni uplne pravda, podivejte se na Mono ;)
a pokud ti jde hlavne o hry, spis bych se zameril primo na nejaky framework, treba Unity, ktere je zalozene prave na Monu, coz je open-source varianta C# (takze multiplatformni)
v Unity se daji udelat velmi jednoduche hry, ale i pokrocilejsi veci, urcite to stoji za vyzkouseni.
A to ze C# je jen Windowsovska zalezitost neni uplne pravda, podivejte se na Mono ;)
a pokud ti jde hlavne o hry, spis bych se zameril primo na nejaky framework, treba Unity, ktere je zalozene prave na Monu, coz je open-source varianta C# (takze multiplatformni)
v Unity se daji udelat velmi jednoduche hry, ale i pokrocilejsi veci, urcite to stoji za vyzkouseni.
Hry jsem programoval naposledy v pascalu ještě pod dosem ale byli to takové primitivní hry jako třeba hádání čísla,na které pc myslí,sestřelování jakoby čtverečků ale více jsem se vždy zajímal o software-ten je pro mě priorita,už tenkrát v dosu jsem měl vytvořeného svého manažera pro dos v pascalu.Hry jsou jen takový bonus,neplánuji programovat nějaké náročné hry tedy alespoň zatím ne,co se týká náročnějších grafických her tak ani nemám představu jak vznikají :-D Co se týče znalostí openGL a directx tak věřím,že se tomu nevyhnu a dříve či později se to budu muset určitě také naučit.A co se týče platforem Windows je asi nejrozšířenější.neznám nikoho kromě sebe ,kdo by měl mimo Windowsu také linux.
Já třeba používám Linux virtuálně pod Windows (díky čemuž můžu mít na jedné obrazovce Windows a na druhé Linux) a znám spoustu lidí, co to tak také má.
Chci se zeptat který programovací jazyk je nejlepší na tvorbu softwaru pro pc,bylo mi řečeno že v c++ se dělala jen grafická část,prý v c++ samotný program nevytvořím,c++ je prý dobré pokud si chci udělat grafickou kalkulačku mne c++ baví ale nejsem tak daleko abych to mohl posoudit,chtěl bych umět vytvořit program jako třeba office,total comander,win rar,účetní programy,třeba programy podobné adobe atd atd. a různé další věci.Je mi jedno který to bude programovací jazyk,jde mi hlavně o to abych se něčemu nevěnoval třeba 5 let a nezjistil že to bylo k ničemu,že mi to neumožní vytvářet to co bych chtěl jako to bylo před 15nácti lety u pascalu.děkuji.
To, ze v C++ jde udelat jen cast je blabol (vzhledem k tomu, kolik SW je jen v C++), C# je spis svazano s Windows
Co se jmenovanych programu tyce, tak:
office - C++
total comander - Object Pascal
win rar - C++
účetní programy - jestli za to povazujes treba SAP, tak C/C++
Adobe Photoshop - C++
Co se jmenovanych programu tyce, tak:
office - C++
total comander - Object Pascal
win rar - C++
účetní programy - jestli za to povazujes treba SAP, tak C/C++
Adobe Photoshop - C++
Denně používám C# a protože C/C++ neznám, nemohu srovnávat, takže ti můžu podat pouze jednostranné informace. C# je poměrně schopný jazyk, jehož největší výhodu spatřuju v integraci .NET frameworku (netuším, jak je na tom v tomto ohledu C++) a vývojovém prostředí se spoustou "fíčur" prakticky zadarmo (TFS, publikace...). Původně jsem dělal ve Visual Basicu a tak C# byl pro mě dalším schůdkem. Pokud ti jde o vývoj aplikací pro platformu Windows (Windows Forms, ASP...), těžko si dovedu představit lepší platformu, ačkoliv neříkám, že neexistuje. Krom toho znalosti C# můžeš zužitkovat i v dalších oblastech, např. při vývoji aplikací pro SharePoint. Navíc má C# celkem širokou uživatelskou základnu a tak není problém najít hromady různých řešení i neobvyklých problémů a spousty opensource projektů.
Asi to zní jako reklama, ale říkal jsem, že budu jednostranný :D
Asi to zní jako reklama, ale říkal jsem, že budu jednostranný :D