Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zvládne toto moje (elektrická) domácí síť??

roamn (295)|3.2.2015 18:05
(Snad je to správné téma).

Mám momentálně pc staré 4-5 let. 6 jádrový amd cpu, gtx 460 1 GB, 12 GB ram, 3 disky (2 hdd 1 TB a 3TB a 120 SSD).

Plánuji koupi dodatečného PC, do 35000 tisíc (asi založeno na Intel Core i7-4790), mělo by to být celkem výkonné, použití bude totiž jediné: Počítání počítačové grafiky (rendering, různé simulace atd.). Tzn náročné výpočty které budou vytěžovat pc na max, jak cpu tak gpu. Vlastně to bude taková "mini render farma" (o 1 pc). Plánuju že by to mělo jet tak 23 hodin denně každý den, tak 3-5 měsíců. Ta hodina denně navíc bude na vypnutí a "odpočinek" pc.

Druhé pc tedy pojede prakticky nonstop, možná mu ani nebudu dávat tu hodinu oddech, nevím jestli je to dobrý nápad.
První pc pojede zároven s tím druhým když budu něco dělat normálně na pc, řekněmě že mé původní pc pojede tak 12 hodin denně.
Chtěl bych je mít v jednom pokoji a tady mám trochu strach:

Utáhne to moje domácí elektrická síť?

1) V pokoji mám jen 1 zásuvku, která by zásobovala elektřinou 2 pc (1 pc 23 hodin denně, 2. pc 12 hodin denně (tedy 12 hodin denně pojedou obě zároven, kromě toho ze zásuvky taky napájím lampu tady v pokoji a dále občas 2 softboxy co mám na fotografické osvětlení (když fotím produktové fotky)... Nejsem si jistý jestli to ta jedna zásuvka utáhne...?
(případně muzu pc dát do jiného pokoje ale rád bych to měl v jednom pokoji).

2) Ale hlavně, bydlím v rodinném domě, starém tak 60 let, žádná rekonstrukce elektrické sítě neproběhla od té doby myslím. Občas jsou tu už problémy a některá světla v domě nejdou (na chodbě a jestě kdesi), jednoduše elektrická sít není úplně tip top new. A nejsem si jistý jestli to vydrží další výkonné pc co pojede nonstop, at už je v jakkémkoliv pokoji...


Možná je to hloupý dotaz, nejsem elektrikář a s tímto mám minimální zkušenosti, proto se ptám...

Jinak v domě je kromě mého pc ještě jedno pc rodinného příslušníka a 2 TV které taky jsou puštěné docela často...

Vydrrží to elektrická sít v domě, jak to případně zjistit/změřit...??

díky moc
Georginek (2957)|3.2.2015 18:57
Pokud mas doma 16A jistice, jedna faze tedy zvladne 3600W, PC si vezme cca 400W, zbytek si dopocti.
robky (3195)|3.2.2015 19:21
Stav el. rozvodov zhodnotí jedine revízny technik. Vzhľadom na vek a žiadnu rekonštrukciu (a zrejme ani údržbu) je revízia viac ako vhodná.

Georgi: Funkčný istiaci prvok (istič/poistka) je síce pekná vec, ale ak "nekvalitou/neúdržbou" rozvodov je impedancia vypínacej slučky nevyhovujúca, nemusí vypínací prúd (ktorý je mimochodom niekoľkokrát vyšší ako menovitá hodnota istiaceho prvku, napr. spomínaných 16A) dosiahnuť hodnotu, kedy istič vypne. Ide tu o bezpečnosť zdravia a zároveň ochranu pred požiarom.
Takže je určite namieste odborne skontrolovať stav rozvodov .... a to nie len kvôli pripojeniu jedného pc naviac ;)
roamn (295)|3.2.2015 21:50
Dům patří rodičům a myslím že bohužel budou proti aby tady lezl nějaký technik a kontroloval celý dům, takže bohužel to asi nebudu moci realizovat.

Je každopádně vzhledem ke stáří domu (dnešní domy/zásuvky to asi zvládají v pohodě, ale jestli to zvládají i starší domy, nevím, proto se ptám). Zvládají zásuvky staré 50-60 let dodávat zhruba 800-900W (spíše 800W a možná i méně) proudu/napětí z jediné zásuvky...?

Určitě to někdo musí vědět, já ani dříve nevěděl že zásuvky mají nějaké omezení, myslel jsem že tam muzu strčit kdeco v pohodě to tomu dodá proud i kdyby to bylo 10 pc, pak jsem ale zjistil že to není pravda.
johny__g (6387)|4.2.2015 10:32
Zásuvka i 60 let stará to zvládne, pokud je v pořádku. Nejde ani tak o zásuvku, ale spíš celý rozvod. Pokud jsou rozvody v hliníku, minimálně by to chtělo překontrolovat spoje. Tam totiž nejčastěji dochází k problémům - jiskření, zahřívání a nakonec vyhoření celého rozvodu. Pokud je to ještě rozvod typu TN-C, se společným ochranným a středním pracovním vodičem (doufám že to píšu správně, kdyžtak mě někdo opraví), tak bych neuvažoval o ničem menším než celkové rekonstrukci. Než to někoho zabije nebo zmrzačí.

Nechápu, proč by rodiče měli něco proti prohlídce technikem, pokud vím že elektrika není v pořádku, přijde mi to jako naprostá stupidita.
kevin00 (10238)|4.2.2015 11:31
Doporučuji sejmout kryty zásuvek, zkontrolovat dotažení vodičů a správné zapojení vodiče PEN. V domě s 50 let starou elektroinstalací předpokládám síť TN-C (L1+PEN vodič). Fázový vodič poznáš, bude černé nebo hnědé barvy. Vodič PEN je barvy zelené (u starých kabelů se ještě nepoužívala kombinace zelenožluté barvy) a zapojen musí být tak, že jako první bude přichycen šroubem na ochranném kolíku zásuvky a nepřerušen bude pokračovat pod šroub zdířky určené pro střední vodič, tj. na pravou zdířku zásuvky. Na levou zdířku zásuvky se zapojuje fázový vodič.



Pokud jsou někde rozbočovací krabice není od věci zkontrolovat dotažení vodičů i v nich. Před jakýmkoliv zásahem do elektroinstalace důrazně doporučuji VYPNOUT PŘÍVOD EL. ENERGIE, tj. "shodit jistič".
Kvalitu elektrického rozvodu dokáže posoudit revizní technik, případně kvalifikovaný elektrotechnik.

[QUOTE=johny__g;567967]Pokud je to ještě rozvod typu TN-C, se společným ochranným a středním pracovním vodičem (doufám že to píšu správně, kdyžtak mě někdo opraví), tak bych neuvažoval o ničem menším než celkové rekonstrukci. Než to někoho zabije nebo zmrzačí.[/QUOTE]

Zde nemohu zcela souhlasit. Rozvody provedené dle TN-C nejsou nijak zvláštně nebezpečné. Musí se ovšem dodržet správné zapojení vodiče PEN, aby byla zaručena správná funkce samočinného odpojení od zdroje. Při nesprávném zapojení je totiž porucha obvodu "indikována" jeho nefunkčností. Na neživých částech se může objevit nebezpečné dotykové napětí a přitom nemusí dojít k samočinnému odpojení od zdroje. Velkou nevýhodou je, že při přerušení vodiče PEN vlivem přepětí může dojít k poškození připojeného spotřebiče. Tyto problémy řeší zapojení dle TN-S. Nelze ovšem obecně říci, že sítě TN-C jsou životu nebezpečné. Plno elektroinstalací je typu TN-C či TN-C-S a fungují spolehlivě a bez problémů.
johny__g (6387)|4.2.2015 12:55
Já to nemyslel že samotné zapojení TN-C je špatné. Pokud je vše OK, tak funguje. Spíš ta kombinace rozpadávajících se rozvodů a TN-C bych viděl jako problém. Někde ti upadne "nulák" a na spotřebiči za přerušením se ti objeví napětí. A než to zjistíš ...
roamn (295)|18.2.2015 15:07
Tak jsem vyfotil pojistky, abych vubec věděl jakou sít doma mám, moc se v tom ale neorientuju (vubec), tady je foto: (jde rozkliknout a priblizit)

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Chápu to správně že:

1) V rodinném domě jsou jen 3 zásuvkové okruhy, kdy jeden z nich je jištěn jen pojistkou s 10A, max tedy tak zvládne 2250W a pak další 2 samostatné zásuvkové okruhy jištěné každý 16A jističem a každý zvládne tak max 3600 W?

Mám dotazy:

Chci si koupit nový PC, zdroj tak 650 W, řekne si ve špičce (budu pořád renderovat, 24 hodin denně) tak reálně o 275-400W (ještě nevím jakou grafickou kartu si vyberu...) a toto PC pojede simultáně s tím momentálním na kterém budu dělat.
Utáhne to moje domácí elektrická síť? Nevím co je zapojeno do jakého okruhu, zkusím najít nějaké papíry k tomu doma ale nevím jestli najdu. Dům je starý tak 50-60 let, rekonstrukce žádná i když kdysi byli nějaké problémy s elektřinou a byl tu elektrikář, takže jestli byla nějaká rekonstrukce fakt nevím, byl jsem malý, nepamatuju si.
Každopádně momentálně v domě jsou tyto spotřebiče:

1x PC 500 W zdroj, reálně si sestava bere tak 370-400 W asi
1x PC nevím, ale řekněme asi taky tak nějak i když si bere většinou o dost méně (jen brouzdání po netu, kancelářská práce většinou atd.)
1x LCD TV nějaká ze supermarketu tak 70 Cm uhlopříčka,
1x LCD 40 cm uhlopříčka jen
1x mikrovlnka (nějaká starší)
1x plynova trouba s plynovým "šporákem".
1x automaticka pracka
1x nejaky HODNE stary vysavac (Asi velka spotreba W), ale moc se v domě nevysava

Otec ma dale nejake elektro pristroje, nevim co to presne je, nejake meraky atd. ale to snad moc nebere, taky je elektricka sekacka na travu v lete kdy se seka trava...
Dům je tak něco přes 100m ctverecnich velky, 4+1, vetsinou jsou vsude ty stare "boubelate" (nevím termín) zarovky, 60W a mozna i 100W, ale svítí se dost málo.

Opravdu se v tom moc nevyznam, zvladne moje domaci sit dalsi pc nonstop jedouci prvnich par měsíců o vykonu tak tech 275W-400W??
johny__g (6387)|19.2.2015 14:50
Tak dobře, zeptám se rovnou. Která část téhle věty od Kevina ti není jasná?

[QUOTE]Kvalitu elektrického rozvodu dokáže posoudit revizní technik, případně kvalifikovaný elektrotechnik.[/QUOTE]

Z fotky rozvaděče ti fakt nikdo nic neřekne. Pochop konečně, že elektrický rozvod to není jen zásuvka a jistič, to je hlavně vedení mezi něma. A v jakém je stavu zjistí jen ten technik.

Takže pro ty pomalejší zopakuju: Pokud je ten rozvod v pořádku, tak jeden počítač co bere řádově několik set watů to utáhne v pohodě.
roamn (295)|19.2.2015 17:00
JJ tomu já rozumím (že z tohoto nezjistím stav rozvodu), jen mě zajímá jestli to chápu správně z těch pojistek, že v domě jsou jen 3 zásuvkové okruhy, 1 jištěný 10A , a dvě jistěné 16A jističi. To zaprvé

A zadruhé, kolik tak může být současná spotřeba podle těch spotřebičů obecně?

Zajímá mě to jednak kvůli tomu pc a jednak i ze zvědavosti obecně, pojistnou skrín jsem měl otevřenou snad poprvé. Takže pokud by mi někdo mohl odpovědět, bylo by to super.
robky (3195)|19.2.2015 18:13
Skôr to bude jeden svetelný okruh (10A) a dva zásuvkové (16A) ...

A k spotrebe - z údajov typu práčka, mikrovlnka, starý vysávač a pod. ti spotrebu nepovie nikto. Leda že by mal vešteckú guľu ;) Na každom spotrebiči by mal byť štítok a na ňom uvedený odber, spočítať to hádam vieš aj sám :notsure
kevin00 (10238)|19.2.2015 18:16
Na tohle Ti nikdo z nás nedokáže odpovědět. My vidíme jistič, nic víc. Nikdo z nás neví odkud je napájen a kam je jeho vývod připojen. Můžeme Ti max. tak říci, že je v plastovém rozvaděči Hager. Obecně se jištění 6/10A používá k odjištění světelného okruhu a jištění 16A k odjištění zásuvkových okruhů. K tomuto si musíš prostě zavolat elektrotechnika, který jednotlivé obvody proměří. To samé platí pro poj. patrony či tlak. vypínač. Pozvi se domů eletrotechnika ;)