Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

rychlost pripojeni

looplo (128)|4.3.2015 10:48
Zdravim, zajimalo by me, co ovlivnuje vyslednou rychlost pripojeni, ktera se ke mne dostane. Pripojuji se pres kabel od O2, ktery vede k nam do bytoveho domu. Po tom co jsem se informoval na O2, tak sem udajne nejsou kvuli kabelazi, co vede k nam do domu, schopni dostat vice jak 8Mbit. Od stejneho poskytovate pouzivam i televizi, ktera bere z rychlosti pripojeni nejaky 3-4Mbit, pri sledovani normalniho vysilani a cca 7Mbit pri sledovani HD vysilani. Coz zhruba sedi - kdyz merim rychlost pripojeni, tak ke mne jde ten 8Mbit, ktery se pri zapnute televizi zpomali. Az do teto chvile mi je vse jasne, ale co nechapu je, ze kdyz soused bude vyuzivat stejnych sluzeb, tak bude stale schopen dosahovat stejnych rychlosti nezavisle na tom, jestli ja stahuju, nebo koukam na televizi (resp. O2 mu zase slibi ten 8Mbit, kterej si v pripade pouzivani televize bude snizovat). Jak je tedy mozne, ze kdyz je problem s nejakou datovou propusnosti (nebo ja nevim cim) na tom kabelu co vede do domu, ze vlastne jsou schopni dotahnout stejne rychly internet do 2 ruznych bytu, ale uz nedokazou dostat jeden signal oddeleny pro televizi a jeden pro internet v ramci jednoho bytu?
durib (1141)|4.3.2015 14:45
[QUOTE=looplo;569181]kdyz soused bude vyuzivat stejnych sluzeb, tak bude stale schopen dosahovat stejnych rychlosti nezavisle na tom, jestli ja stahuju, nebo koukam na televizi[/QUOTE]
Toto nemusí být pravda. Pravdu jsi vystihnul další větou v závorce:
[QUOTE=looplo;569181]O2 mu zase slibi ten 8Mbit[/QUOTE]
Hledej pojem "agregace" internetového připojení. Je to opět bouda na zákazníky, kteří nerozumí fungování datových spojů. Proč myslíš, že ISP píšou magické slovo "až" xxx Mbit ;).

Jenom jako příklad: kapacita linky do celého domu je třeba 24 Mbit pro download. Víc to nedá, ani kdybys pěkně poprosil. V baráku je třeba 8 bytů (tzn agregace 1:8). Aby to O2 rozdělilo férově, tak pro každý byt by připadlo 24/8=3 Mbit. V této situaci by opravdu tvoje stahování nezasáhlo do stahování souseda. Jenže ty, ani soused přece nestahujete nonstop. Např. ve dvě ráno je celá linka (24 Mbit) úplně volná, protože všichni v baráku spí. A tak přišel nápad- co takhle slíbit každému "až" klidně i 24 Mbit (plnou kapacitu linky do baráku)? Pokud změříš rychlost ve dvě ráno, tak těch 24 Mbit mít budeš :D A že třeba v 6 večer to spadne na 5 Mbit? No co, však jsme psali "až", tak si nestěžuj. Hlavně zaplať za dražší rychlost. Hlavně, že my nabízíme "až" 24 Mbit a konkurence jenom 7 Mbit za stejnou cenu. Jenomže ta konkurence to nabízí třeba garantované (s agregací 1:1) a těch 7 Mbit je opravdu vždy 7 Mbit a s nikým se o ně nedělíš.
Vždy se směju nabídkám UPC, jak slibují až 240 Mbit download. Jo to určitě, když za celou dobu ty kabely neměnili! Aneb jak z Karnevalových 40 Mbit udělat 240 :rolleyes:

Já osobně si myslím, že by v ceníku měla být především garantovaná rychlost. A vedle ní ať si klidně napíšou i tu "až".
Gouranga (699)|4.3.2015 19:29
[QUOTE=durib;569189]
Vždy se směju nabídkám UPC, jak slibují až 240 Mbit download. Jo to určitě, když za celou dobu ty kabely neměnili! Aneb jak z Karnevalových 40 Mbit udělat 240 :rolleyes:

Já osobně si myslím, že by v ceníku měla být především garantovaná rychlost. A vedle ní ať si klidně napíšou i tu "až".[/QUOTE]
UPC ma agregaci 1:1 a rychlost fakt drzi. 240Mbps ti neslibim, ale 120Mbps (nizsi tarif) drzi perfektne. A kabely meni (optiky, ktere maji stejne docela rezervu). Pres leto jsem mel onech 240, ale bohuzel jsem se nejak nedopotacel k tomu vymenit router, ktery na 100-120 konci.. Horsi je ten pomer upstream/downstream
durib (1141)|4.3.2015 20:12
[QUOTE=Gouranga;569211]UPC ma agregaci 1:1[/QUOTE]
Zdroj této informace? Nebo to je jenom domněnka?

Z toho, co mám vypozorováno tak:
1. UPC protěžuje "speedtest" servery (dává jim vyšší prioritu)
2. Může omezovat rychlosti na určitých portech, či určitý typ komunikace (celkem zajímavé, když tu máme mít síťovou neutralitu)

Informace na stránkách (PR) jsou nepodstatné. Důležité je TOS, co podepisuješ se smlouvou a tam není o "neomezeném" ani o agregaci ani zmínka. Naopak je tam "Společnost uplatňuje tzv. Fair Use Policy (FUP) dle Všeobecných obchodních podmínek" a ve všeobecných (TOS) jsou krásně sepsané odstavce o tom, jak tě můžou krásně omezovat, když chtějí (tedy pardon, když musí kvůli zachování stability sítě :D).
Gouranga (699)|4.3.2015 20:26
[QUOTE=durib;569214]Zdroj této informace? Nebo to je jenom domněnka?
Z toho, co mám vypozorováno tak:
1. UPC protěžuje "speedtest" servery (dává jim vyšší prioritu)
2. Může omezovat rychlosti na určitých portech, či určitý typ komunikace (celkem zajímavé, když tu máme mít síťovou neutralitu)
Informace na stránkách (PR) jsou nepodstatné. Důležité je TOS, co podepisuješ se smlouvou a tam není o "neomezeném" ani o agregaci ani zmínka. Naopak je tam "Společnost uplatňuje tzv. Fair Use Policy (FUP) dle Všeobecných obchodních podmínek" a ve všeobecných (TOS) jsou krásně sepsané odstavce o tom, jak tě můžou krásně omezovat, když chtějí (tedy pardon, když musí kvůli zachování stability sítě :D).[/QUOTE]
To je deset let zkusenosti. FUP je v kazde smlouve, za spousty protahanych dat jsem se nesetkal se zpomalenim.. Jedine, kdy me trochu FUP strasilo bylo pred x lety, kdy UPC prislo s limitem 20GB/mesic (ktery mimochodem neuplatnovali). Agregaci nikde nezminuji, protoze ji nikdy neuplatnovali. Kdyz jsem resil prechod od UPC k jinemu operatorovi, snazil jsem se najit oficialni agregaci UPC, a ani v PR vecech to nemeli.

Kdyby UPC oficialne hlasalo, ze nema agregaci a v praxi ji pouzivalo, myslis, ze by jim to dlouhodobe prochazelo?

Nejake konkretni brzdene porty/komunikaci, ktere mas na mysli?
treba p2p? :-)
[ATTACH=CONFIG]30545[/ATTACH]
torr.png
durib (1141)|4.3.2015 20:44
[QUOTE=Gouranga;569216]Agregaci nikde nezminuji, protoze ji nikdy neuplatnovali[/QUOTE]
:rolleyes:
[QUOTE=Gouranga;569216]Kdyby UPC oficialne hlasalo, ze nema agregaci a v praxi ji pouzivalo, myslis, ze by jim to dlouhodobe prochazelo?[/QUOTE]
Ano. Agregace se velmi těžko dokazuje. Zvláště, jestli ji spojují s QoS (preferenci portů a druhů komunikace). Navíc ti i při důkazu asi jenom řeknou, ať si přečteš TOS.
[QUOTE=Gouranga;569216]Nejake konkretni brzdene porty/komunikaci, ktere mas na mysli?[/QUOTE]
To je další věc, která se obtížně dokazuje. Lze nalézt měření z dřívějších let, kde toto omezení uplatňovali globálně a pořád. Nyní si spíše myslím, že je to součástí QoS a zpomalení se projevuje dle zátěže linky, takže ani ne pravidelně. Na své VPN mám občas podezřele nízké rychlosti. TOR se taky nechová vždy spořádaně (tady mám na mysli komunikaci s relay, ne do "internetu"). Oproti tomu speedtest se tváří, že OK. Jak ale píšu, je to můj pocit (stejně jako tvůj, že je vše stabilní a OK).

Netvrdím, že je UPC ta nejhorší volba. Sám ho mám a nic lepšího zde není. Jenom tvrdím, že taky není bez chyby.
Šobáň (128)|7.3.2015 11:59
On spíš myslel to že dalšímu uživateli taky řeknou max 8M tak proč když on tam nebude nemůže mít třeba 16M.

Ano problém je skutečně v drátech u ADSL, VDSL se přenos realizuje po telefonní lince a maximální rychlost se odvíjí od parametrů kabelu a jeho délce, no a do bytového domu určitě nevede jedna telefonní linka takže tu max rychlost co ti řekly je pro jednu telefonní linku, samozřejmě si můžeš objednat další telefonní linku a na té mít další modem a tam třeba mět připojenou TV která bude mít tím pádem 8M pro sebe a na druhém modemu můžeš mít pro PC dalších 8M pro PC. Ovšem kdo bude platit dvě připojení???