reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Restarty PC při hraní her

kvape (8)|4.3.2015 22:52
Dobrý večer

Mám problém který trvá už delší dobu.Při hraní her na PC se po několika minutách někdy po půl hodině až hodině, se PC a sám restartuje .Potom nabíhá Windows 7, zobrazí se výběr pokračovat v normálním spuštění atd.
Nevím čím to může být, možná se přehřívá GPU , nebo je tam jiný problém.


Moje konfigurace PC:

základní deska: Asus P9X79
CPU: QuadCore Intel Core i7-3820, 3700 MHz (37 x 100)
Paměť: Pracovní paměť 8169 MB (DDR3-1333 DDR3 SDRAM) (2*4Gb raid)
Grafický adaptér NVIDIA GeForce GTX 570 (1280 MB)
HDD 1 Master : ID modelu ST500DM002-1BD142
HDD 2 slave: ID modelu WDC WD40EFRX-68WT0N0
Optická mechanika: HL-DT-ST DVDRAM GSA-H62N ATA Device
Monitor LG E2340 (Analog) [23" LCD] (005LUBJ0M733)
Zdroj 650W POINT OF VIEW (obyčejný zdroj, nevím účinnost cca 5let starý)
Systém: Windows 7 Ultimate

Celá PC sestava je okolo 4- 5 let stará.


Děkuji za radu , s pozdravem Petr.
dzandra (1368)|5.3.2015 08:29
Zkus tam spustit occt mohlo by to ledacos odhalit. Pak bych zkusil stáhnout memtest86 a prodělat testíky taky.
Windows ultimate :D , na 90% vím co to je za verzi.
kvape (8)|5.3.2015 16:43
Díky , dneska to vyzkouším a uvidíme :-)

Windows Ultimate je originálka , (koupená v Alze) makám jako živnostník nemůžu si dovolit černé verze.
Pokuty za software pro firmy, se pohybují v desítkách tisíc a jde to pak ještě směrem nahoru... :-(
Není problém za Windows 7 najít kupní fakturu.
kvape (8)|6.3.2015 21:42
Ahoj

Tak testy přes occt jsou smíšené.

Nastavil jsem zátěž na největší hodnoty , tak aby PC dostalo zabrat...
Testoval jsem zátěž po dobu jedné hodiny pro:

napájecí zdroj - OK (no error)
Grafika 64 bits - OK (no error) 7 sharder
CPU occt 64 bits (eror 2:30 min)

Teď testuji po druhé procesor na první pokus mě to v testu CPU OCCT vyhodilo eror za 2:30 min po spuštění testu. Možná to chce lepší chlazení procesoru , je tam standart - box.
Čekal jsem spíš grafiku nebo ramky, nechám to dojet do konce a pak dám ještě CPU - linpack.
A na závěr test operační paměti DDR 3 (2* 4Gb)

Dám vědět jak to dopadlo, díky za tipy na testovací programy.
kvape (8)|6.3.2015 23:37
CPU: OCCT 64 bits - OK (no error) na podruhé to vyšlo
CPU: Linpack 64 bits - OK (no error)

Zbývá test ramek.
kvape (8)|7.3.2015 11:00
Tak to vypadá na ramky...
Prohnal jsem je testem memtest86
Vytvořil jsem si přes ISO botovací CD , které jsem po restartu PC spustil.
Na první test , se mě program zastavil u 1/4 testů 85% prvního testu délka testu 28:30
Při druhém testu , se mě program zastavil u 1/4 testů 83% prvního testu délka testu 22:22
V obou případech se zastavil test , čas na testu stál , nechal jsem to pár minut jestli se to nerozjede , v menu memtest86 se šlo pohybovat ale program dál nepokračoval , dal jsem restart PC.
Když se memory test nedokončil , znamená to že je jedna z ramek špatná???
Díky za odpověď
kvape (8)|8.3.2015 08:49
Čekal jsem nějakou odpověď , radu , je tady na foru lidí a nikdo nic neporadí...škoda.

Nečekal jsem , koupil jsem si nové ramky: Kingston HyperX Savage 16GB (Kit 2x8GB) 2400MHz DDR3
Vyměnil jsem je za staré ramky , vyčistil PC ale problém přetrvává...
Najde se někdo kdo by mě pomohl, předem díky :-)
johny__g (6387)|9.3.2015 11:00
Dej sem screen z cpu-z, jak ty ramky máš nastavené. 2400 MHz je pro Intel zcela zbytečně moc, stejně ti s touto frekvencí asi nebudou fungovat, protože tě nepustí voltáž (Pro Intel není dobré jít nad 1,5 V).
Paměť můžeš otestovat ještě pomocí goldmemory.

Co ten zdroj, nešlo by se někde půjčit jiný, solidní značky?
kvape (8)|9.3.2015 20:38
Ahoj Johny.

Vypadá to že je problém vyřešený.
Vyčistil jsem počál , bylo to opravdu potřeba.
Nahrál jsem si nejnovější ovladače k desce Assus, bios bohužel nový nebyl.
Zdroj je OK.
Zkusil jsem prohazoval pozice ramek mezi sebou v osmi slotech. Nahrál jsem základní konfiguraci pro bios. Nastavil jsem vše od botování až po frekvenci ramek (nechal jsem původní pod taktovanou frekvenci ramek co si deska Assus přiřadila 1666Mhz)
Byl tam problém s jednou ze dvou ramek , nechtěla "se chytit" ukazovalo mě to 8Gb místo 16Gb , prostě obě ramky jsem měl v PC ale jen jedna byla načtená.V biosu to psalo problém a ve Windows byla vidět jen jedna ramka.
Včera jsem hrál asi hodinu, a dnes jsem zkoušel hrát hry při kterých to padalo , po 3 hodinách hrání , jede PC jak má. Testoval jsem to na hře " The Evil witin " Předtím to padalo za 10 min max 30 min do automatických restartů PC...

Díky moc za rady, alespoň někdo má zájem poradit , už to vypadalo že se nikdo neozve :-)
johny__g (6387)|10.3.2015 09:58
Zajímavé, co když teda vrátíš původní RAM, taky to už jede OK? Samozřejmě nejdříve ručně nastav jejich parametry (1333 MHz, atd.). Je možné že jim nic není.
kvape (8)|10.3.2015 17:40
Ahoj

Ramky už nemám doma , odnesl jsem je ke kámoši chtěl si je vyzkoušet ve svém PC. Řeknu mu ať je navalí a zkusím si je znova vložit do PC.
Tak jak tak mám v nejhorším případě dvojnásobnou velikost RAM.
Je možné že to opravdu ramkama nebylo , možná to byl nějaký nový ovladač a nebo defaultní nastavení PC v biosu ( load optional default)
Dám vědět jak to dopadlo.