Nadměrné zahřívání
Zdravím.
Nedávno jsem si upgradoval své staré pc součástí upgradu byl i Cpu AMD FX-8300 a Cpu chladič [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a k mému překvapení chladič nechladí tak jak bych očekával přijde mi že učiností je +- jak boxový chladič akorát je tišší. Když jsem měl zapnutý hw monitor a spustil AC: Unity tak po hodině hraní byla max temp. na 70 stupních. Potom jsem zkusil test v OCCT nastavil vrchní teplotu cpu pro vypnutí testu na 70 stupňů a nechal to běžet, po cca 5 minutách byla teplota na 71 stupních test skončil když sem kontroloval žebrování chladiče tak bylo spíše vlažné než horké i vzduch vyfukovaný ze skříně pomocí větráku byl spíše vlažný až studený. Dále jsem studoval hwMonitor a našel tam dvě teploty CPU a nevím která je "správná" screen přidávám tak děkuji za osvětu :-).
Tak by mě zajímalo kde je chyba jestli je ten chladič opravdu tak špatný ? Špatně nanesená thermo pasta (takový vliv to snad nemá)? nebo špatný snímač teploty na mb ?
Díky za váš čas a případné rady a návrhy.
Nedávno jsem si upgradoval své staré pc součástí upgradu byl i Cpu AMD FX-8300 a Cpu chladič [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a k mému překvapení chladič nechladí tak jak bych očekával přijde mi že učiností je +- jak boxový chladič akorát je tišší. Když jsem měl zapnutý hw monitor a spustil AC: Unity tak po hodině hraní byla max temp. na 70 stupních. Potom jsem zkusil test v OCCT nastavil vrchní teplotu cpu pro vypnutí testu na 70 stupňů a nechal to běžet, po cca 5 minutách byla teplota na 71 stupních test skončil když sem kontroloval žebrování chladiče tak bylo spíše vlažné než horké i vzduch vyfukovaný ze skříně pomocí větráku byl spíše vlažný až studený. Dále jsem studoval hwMonitor a našel tam dvě teploty CPU a nevím která je "správná" screen přidávám tak děkuji za osvětu :-).
Tak by mě zajímalo kde je chyba jestli je ten chladič opravdu tak špatný ? Špatně nanesená thermo pasta (takový vliv to snad nemá)? nebo špatný snímač teploty na mb ?
Díky za váš čas a případné rady a návrhy.
Špatně nanesená pasta může udělat hodně. Jestli jsi to namazal jak sádlo na chleba, tak působí spíše jako izolant. Chladič ti sedí dobře?
Namazal sem to dá se říct stejně jak tady :
(Dle výrobce :D ). Chladič na tom sedí podle mě velice dobře něják natáčet apod. s ním nejde je jak přibitej :-) Ohledně těch dvou teplot nevíš která znamená co ? :-)
(Dle výrobce :D ). Chladič na tom sedí podle mě velice dobře něják natáčet apod. s ním nejde je jak přibitej :-) Ohledně těch dvou teplot nevíš která znamená co ? :-)
Ohledně teplot - stačí hledat.
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1778065/temperature-correct.html
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2226520/hwmonitor-readings-cpu-temps-package-temps.html
Bohužel měření teplot u AMD je trochu složitější.
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1778065/temperature-correct.html
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2226520/hwmonitor-readings-cpu-temps-package-temps.html
Bohužel měření teplot u AMD je trochu složitější.
Tak co jsem vyčetl ta vrchní větší je teplota socketu takže není až tak důležitá takže bych měl spíš pozorovat druhou která je o cca 10 stupňů menší . no zkusím znovu nanést pastu a udělám zátěžák a povolím teplotu socketu na 80.
Jak nejlépe nanést pastu tak jak ve videu výše nebo klasicky tam šupnout menší kidanec a rozplácnout chladičem ?
Jak nejlépe nanést pastu tak jak ve videu výše nebo klasicky tam šupnout menší kidanec a rozplácnout chladičem ?
Já dám trochu pasty na CPU, rozetřu do tenké vrstvy prstem obaleným v PE sáčku (ne v tom mastném od svačiny, nějaký čistý) a pak nasadím CPU. Před dotažením s ním trochu pootočím doleva doprava, aby se pasta rozprostřela.
Tak problém byl pravděpodobně v chladiči je celej nějakej dom*dlej. Spodní plocha která dosedá na cpu tak není vůbec rovná ( když sem dnes sundal cpu chladič tak na polovině chladiče nebyla ani pasta tudíž se ani nedotýkal). Celej je nějakej skřivenej prostě polskej šmejd. V pondělí půjde na reklamačku tak snad uznají reklamaci .. Nyní s boxovým chladičem average teploty když sem jen na netu 18,4 stupně takže chyba byla v tom polským nesmyslu :-) díky za tvůj čas a cenné rady ;)