Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucí verze programů využijí současné nové CPU lépe...?

roamn (295)|14.3.2015 17:46
Rozhoduji se pro nový cpu (celou platformu) a volím mezi 4790K a 5820K procesorem. Prošel jsem si různé testy a výsledky v různých programech a recenzí na netu.
5820K je ale nové CPU (relativně), chci se zeptat, zdali je možné, že budoucí verze současných programů dokáží jeho výkon a architekturu (a "instrukční sady" např.) využít lépe, protože díky tomu že je to relativní novinka se programy obecně nestačily "přizpůsobit". Např. v průměru ve vícevláknových testech je 5820K v současné době (a současné verzi programů) cca o 16% výkonější v průměru zhruba. Je možné (A stalo se to někdy v minulosti při změně generace procesorů), že programy teprve "dohoní" nové procesory a lze tedy čekat že v budoucích verzí programů bude výkon tohoto cpu ne o současných +16% vyšší, ale dejme tomu o 30%?

Je to správná úvaha nebo nesmysl, stalo se to už někdy?

(viděl jsem totiž jeden test (praktický ne syntetický), kde má 5820K 150% výkonu oproti 4790K (100%). To je velký rozdíl a jediný důvod mě napadá že tento program je procesoru přizpůsoben, nebo mu alespon nepřímo sedí. Všude jinde je výkon totiž jen v průměru o 15 vyšší, ne o 50%.

Je to možné že budoucí verze vícevláknových programů vždímají z 5820K (nebo jakkéhokoliv nového CPU obecně) více výkonu?

Díky moc
Salamander (6177)|14.3.2015 18:53
Tak ono nejde ani tak o to ue by byl nejak extra novejsi, ale jde o vyssi tridu procesoru, takze ma navic quad channel apod. To ze se mu do budoucna nejak zvysi vykon je extremne nepravdepodobne. Samozrejme existuji aplikace ktere jeho vykon vyuziji lepe, ale tech nikdy nebude prilis mnoho. Takze zalezi na co ho hodlas vyuzivat. Podivej se jaky ma vykon dnes a necekej zadne zazraky. Podle me se ta investice do high-endu nikdy prilis nevyplati.

A co se tyce treba her, bude situace s prichodem dx12 spise opacna a narory na cpu pujdou dolu.
roamn (295)|14.3.2015 22:56
Zajímavý... takže žádná "optimalizace" čipů pro daný CPU nebude, ani nebude nějak trvat než se vyvýojáři "naučí" využívat nějaké nové instrukční sady daného procesoru (ani nevím jestli má nějaké nové). Není tomu tady tak jako např. u konzolí PS nebo xbox kdy vždy trvalo pár let, než se naučily vývojáři využívat daný hardware. Nestalo se tak ani nikdy v minulosti např.?

To mě docela mrzí... potom se teda 4790K jeví asi jako lepší investice.
johny__g (6387)|16.3.2015 10:03
i7 4790K má výhodu vyššího taktu (4,0/4,4 GHz vs. 3,3/3,6 GHz), takže v programech které nevyužijí výkon 6 jader s HT, bude mít určitě převahu. 5820K zas podporuje 28 PCIe linek (výhoda pro multi GPU zapojení), Quad Channel atd. Prostě se musíš zaměřit na programy, které používáš a podle toho se rozhodnout. Nic víc. Nějaké úvahy o optimalizaci a podobné ptákoviny nech plavat.
Nebo ti přijde normální kupovat procesor s tím, že za pár let se vývojáři naučí cosi lépe využívat, vykouzlí nějaké nové instrukce a možná přidají 5 % výkonu :stupid ?