Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boot ze zkopÍrovanÝch souborŮ windows c:\

saM87 (6)|15.3.2015 16:31
Zdravím,

neví zde prosím někdo, zdali lze například přes Total Commander, nebo s pomocí jiného file managera natvrdo překopírovat celé C:\ z jednoho disku na druhý tak, aby WIN z nového HDD normálně naběhl?

Situace je taková, že se v desktopu poškodil 3.5" HDD, ze kterého lze data zachránit, ale důležitější je zachránit nainstalovaný SW, resp. jeho nastavení před likvidací HDD a k tomu je potřeba ten OS ještě alespoň jednou spustit a nastavení si vykopírovat. Připojil jsem proto 3.5" HDD přes redukci do svého NTB do USB a vedle toho také i nový 3.5" HDD kam mohu vše překopírovat. Bohužel klonování zde nefunguje, protože vadný HDD obsahuje poškozené sektory (testováno na 5 toolech vč. Acronisu), takže jediná cesta je přes Total Commander celé C:\ překopírovat na nový HDD a "nějak" ho donutit při zapojení zpět do desktopu aby z něj OS naběhl.

Má někdo zkušenost s tímto problémem, případně budu rád za každou radu na otázku "Jak nabootovat zkopírovaný OS z C:\ na novém HDD" a zdali to vůbec jde :)

Předem díky za všechny rady...

saM
zajdax3 (138)|15.3.2015 17:01
pokud ma to hdd poskozeny sektory jak tvrdis, tak jsou poskozeny i soubory na nem protoze se do sektoru ukladaji. Tim padem je realna sance poskozeni systemovych souboru a obavam se ze prekopirovani moc nepomuze. Systemu muzou ty soubory chybet a nemusi se spustit. Proto ti nejede klonovani.
saM87 (6)|15.3.2015 18:37
Díky, každopádně pojďme předpokládat, že soubory pro spuštění poškozené nejsou, lze to tedy nějak spustit překopírováním jak popisuji v dotazu?
StD (1963)|15.3.2015 21:00
"Jednoduché překopírování" nestačí, respektive stačí pro vše ostatní mimo základní systémové a bootovací informace. Řešení je disk naklonovat na nový zdravý HDD, třeba Ghostem z Hiren's BootCD (je třeba z něj PC nabootovat), ale i tam není 100% jistota, je-li poškozen zaváděcí sektor.
Ventero (1280)|16.3.2015 15:55
Můžeš překopírovat pomocí TC tak, že musíš mít zvolené zobrazování skrytých a systémových souborů a zcela zachovat celou souborovou strukturu. Pak ale musíš na cílový disk nainstalovat zavaděč. Tady je několik variant - vypíši tři základní.

- Buď pomocí instalačního cd Linuxu instalovat do nového HDD zavaděč GRUB a pak pomocí příkazů či aplikace Grub customizer nastavit zavaděč na předání štafety winloaderu. Vznikne HDD připravený pro zvádění více OS.

- Druhý mi přijde rychlejší - HDD připojíš k PC spustíš instalačku Windows a najedeš do příkazového řádku. Zjisti označení tvé jednotky: příkazy "diskpart" a "listdisk" pak "exit" Dále se pomocí příkazů posuň do adresáře boot: cd\boot a v něm spusť "bootsect /NT60 X:" kde X je tvůj HDD s okopírovanými soubory Windows.

- Také třetí je rychlý: Připojíš cílový HDD k PC s Windows nebo najedeš CD/DVD/USB s Win PE, stáhneš Grub4dos, spustíš utilitku "grubinst_gui" jako správce a zvolíš svůj HDD pro instalaci tohoto alternativního zavaděče. Poté přikopíruješ na svůj cílový HDD soubor pro zavedení a konfigurační list, který modifikuješ, aby předal štafetu winloaderu. Rovnou pak máš i zde HDD připraven pro multiboot více operačních systému - stačí jen upravit konfigurační list.

V případě, že by jsi preferoval první nebo třetí variantu, tak dej vědět a navedeme tě dále. Je to jednodušší, než se to jeví z popisu.
zsdx (2098)|16.3.2015 22:19
Klonovat lze i disk s vadnymi sektory, jen je potreba nastavit jejich ignorovani. Treba Symantec Ghost to urcite umi, lec je placeny.
A opravovat zavadec Win pomoci grubu? Inu, proti gustu zadny disputat.
Ventero (1280)|16.3.2015 22:41
ZSDX: :-) Jasně, že to má smysl jen pro společné užití s Linuxem - psal jsem výčet možností. Myslím však, že se může stát, že selže oprava pomocí bootsect a pak nezbývá než prubnout grub.
saM87 (6)|17.3.2015 15:57
Ventero: Děkuji, toto jsem potřeboval vědět. Nejbližší je mi varianta 2, protože s linuxem neumím a s grubem si vůbec nerozumím, bojoval jsem s ním nedávno a prohrál jsem :) Jdu vyzkoušet dnes tedy druhou variantu a dám vědět jak to dopadlo, zatím děkuji za tipy a pomoc. Jen se chci zeptat, zdali na ten nový HDD mám ty soubory nejprve nakopírovat a až pak nastavit ten boot, nebo nejprve nastavit boot a až pak nakopírovat soubory? Jinak stačí mi na NTB tedy spustit jakoukoliv verzi windows? Tzn. nový 3.5" HDD připojím přes redukci do USB mého NTB, na mém NTB pustím instalačku jakéhokoliv Windows 7 a výše a udělám ten postup, chápu to správně takto?
Ventero (1280)|17.3.2015 19:05
Postup je psán s instalačkou W7 - nevím proč, ale předpokládal jsem, že máš sedmi. S Vistama je to tuším stejné. Abych pravdu řekl, jestli máš XP, tak nevím jestli instalačka obsahuje tuto utilitku - musel by jsi pohledat. Myslím, že i tak by měl fungovat bootsector vytvořený Vistovou či Sedmovou instalačkou. Kdyby jsi měl přece jen XP či to nefungovalo tak zkus parametr 60 změnit na 52 - tedy "bootsect /NT52 X:" Jestli se ti neobjeví hláška, že byl bootsector nainstalován, tak zkus obrátit lomítko - ale ten zápis by měl být správně. Měl by tento postup fungovat i via USB, ale není důvod ho tam rovnou nepřipojit a pak z něj zkusit rovnou jet.

Kdyby to nefungovalo, tak v případě, že se jedná o Sedmi, tak je tu alternativa, že zase najedeš instalačku (W7) a dostaneš se přes možnosti oprav do cmd. Tam si najedeš do rootu disku, který chceš zprovoznit a vyzkoušíš příkazy:

bootrec /RebuildBcd
bootrec /FixMbr
bootrec /FixBoot

Pak už nevidím důvod, proč by to nemělo bootovat. Jestli ovšem korektně pojede systém, tak to záleží, kolik a jak poškozeného se přeneslo.

Pro XP je myslím také taková podobná možnost v opravné konzoli, ale to už by jsi musel pohledat - to jsem nikdy u XP nedělal :-)

PS: Když to hned nepůjde, tak zkus trochu laborovat - nevzdávej to hned. Tohle by fungovat fakt mělo. A kdyby ne, tak varinta s G4D tuty vyjde.
john (877)|17.3.2015 20:02
pokud se ti podari zaloha puvodniho HDD, muzes pote zkusit SpinRite / level 2 / nebo obdobny nastroj / HDDRegenerator apod. /, muze pomoci s obnovou chybnych sektoru a pak udelat opet klon disku...
BTW: pokud nepomuze SpinRite, tak asi nic, urcite je soucasti Hirens od verze 15.x
EDITED: jeste jsem se nesetkal s tim, ze by SpinRite dostal HDD do horsiho stavu / plati pro level 2 /
saM87 (6)|18.3.2015 18:03
[QUOTE=Ventero;569623]Postup je psán s instalačkou W7 - nevím proč, ale předpokládal jsem, že máš sedmi. S Vistama je to tuším stejné. Abych pravdu řekl, jestli máš XP, tak nevím jestli instalačka obsahuje tuto utilitku - musel by jsi pohledat. Myslím, že i tak by měl fungovat bootsector vytvořený Vistovou či Sedmovou instalačkou. Kdyby jsi měl přece jen XP či to nefungovalo tak zkus parametr 60 změnit na 52 - tedy "bootsect /NT52 X:" Jestli se ti neobjeví hláška, že byl bootsector nainstalován, tak zkus obrátit lomítko - ale ten zápis by měl být správně. Měl by tento postup fungovat i via USB, ale není důvod ho tam rovnou nepřipojit a pak z něj zkusit rovnou jet.

Kdyby to nefungovalo, tak v případě, že se jedná o Sedmi, tak je tu alternativa, že zase najedeš instalačku (W7) a dostaneš se přes možnosti oprav do cmd. Tam si najedeš do rootu disku, který chceš zprovoznit a vyzkoušíš příkazy:

bootrec /RebuildBcd
bootrec /FixMbr
bootrec /FixBoot

Pak už nevidím důvod, proč by to nemělo bootovat. Jestli ovšem korektně pojede systém, tak to záleží, kolik a jak poškozeného se přeneslo.

Pro XP je myslím také taková podobná možnost v opravné konzoli, ale to už by jsi musel pohledat - to jsem nikdy u XP nedělal :-)

PS: Když to hned nepůjde, tak zkus trochu laborovat - nevzdávej to hned. Tohle by fungovat fakt mělo. A kdyby ne, tak varinta s G4D tuty vyjde.[/QUOTE]

Mám WIN7.
Dotazy:

01) Tohle myšleno tak, že tu instalačku spustím ve svém NTB za běhu svého OS a udělám to na ten nový disk ty příkazy, tj. na disk, který budu mít připojený přes redukci do USB v notasu, nebo to musím udělat tak, že ten nový HDD zapojím do desktopu a na něm pustím instalačku WIN třeba z flashky a pod?

02) Na ten nový HDD mám ty soubory nejprve nakopírovat a až pak nastavit ten boot, nebo nejprve nastavit boot a až pak nakopírovat soubory?

03) Mám ten nový HDD nejprve celý naformátovat a vytvorit jednu partition kam nakopíruju pak ty soubory? Tzn v mem NTB to pripojim pres USB, vytvorim novy svazek, naformatuju jako NTFS cely?
zsdx (2098)|18.3.2015 20:03
04) zapoj oba disky do stolniho na SATA, u USB zesedivis ;)

Ale jelikoz jsi klonovani zavrhl, pak odpovedi jsou 01b, 02a, 03jo, postup v obracenem poradi (3-2-1).
saM87 (6)|18.3.2015 20:16
[QUOTE=zsdx;569683]04) zapoj oba disky do stolniho na SATA, u USB zesedivis ;)

Ale jelikoz jsi klonovani zavrhl, pak odpovedi jsou 01b, 02a, 03jo, postup v obracenem poradi (3-2-1).[/QUOTE]

tak jsem to omylem udelal naopak a nejprve jsem vytvoril pres zapojeni do SATA ten boot z instalacky WIN pres CMD a ted tam kopiruju soubory, vadi to hodne? Pripadne mam ten prikaz z instalacky pustit znovu s jiz nakopirovanyma souborama? BTW klonovani jsem nezavrhl, jen mi to kazdy SW vyplivne error a konec...
Ventero (1280)|19.3.2015 07:43
[QUOTE=saM87;569674]01) Tohle myšleno tak, že tu instalačku spustím ve svém NTB za běhu svého OS a udělám to na ten nový disk ty příkazy, tj. na disk, který budu mít připojený přes redukci do USB v notasu, nebo to musím udělat tak, že ten nový HDD zapojím do desktopu a na něm pustím instalačku WIN třeba z flashky a pod? [/QUOTE]

Když najedeš instalačku, tak běží ta instalačka a ne OS. Prostě zvolíš boot z instalačního DVD/USB a tím pádem ti nenaběhne OS, ale ta instalačka. Co se týče tvé poslední otázka, tak by v tomto směru na pořadí záležet nemělo - znovu to udělej, jen když budou trable. Když to dělám na flashku, tak nejdřív čistím, pak tvořím bootsector a pak kopíruji soubory.

Pro jistotu:
Na cílový - dobrý HDD si nakopíruješ ty soubory (všechny), ten pak připojíš do SATA, najedeš instalačku z DVD/USB a pomocí ní vytvoříš bootsector. Je to tak lepší, aby se ti tam už nepletl ten původní HDD. A nic by už nemělo bránit v tom, aby ti najel OS - pokud tam nejsou poškozené nebo nechybí důležité soubory vzhledem k vadám původního HDD.
saM87 (6)|19.3.2015 09:36
Ventero: Děkuji ti za všechny rady, pomohlo řešení 02) Jen byl problém, že to hlásilo při bootu že chybí soubor BOOTMGR nebo tak něco, ale to jsem vygooglil, že stačí z instalačky spustit nástroj pro opravu spuštění WIN a on to opravil, nyní vše naběhlo s původním OS, takže všechen SW běží v pohodě. Takže ještě jednou díky a smekám, sám bych to nedal...
Ventero (1280)|19.3.2015 18:27
Rádo se stalo. Ještě mě napadlo, že soubor bootmgr by měl být také na té instalačce a možná by se dal zkopírovat odtamtud, ale zase by mohl - a nejspíš je - jinak nakonfigurovaný. No buď by to šlo nebo by se spustil nástroj pro opravu spuštění stejně :-)