reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podivnej problém s PC, nevím si rady :(

grim83 (8)|29.4.2015 09:31
Ahoj,


mám doma takovej podivnej problém s PC (teď už dokonce se dvěma) a přestože nějaký zkušenosti s PC mám, na tohle jsem krátkej, proto se zkouším ptát tady. Celá věc je pro mě podivná a přijde mi, že mám snad zlý skřítky v domě, o to víc, když se problém před pár dny rozšířil z jednoho PC na další.

Jedná se o následující problém:

Cca před rokem se přestěhovala přítelkyně ke mě, i s jejím PC. PC se od tý doby začalo chovat hodně podivně a to v tom smyslu, že tak každý třetí start PC trvá mnohem dýl, než normálně a to kvůli tomu, že PC nejprve hodně dlouho zatuhne hned na začátku bootování (těsně před detekcí pamětí) a pak ještě při loadování Win 7. Normálně PC naběhne tak za 1 - 1,5 minuty, ale když to takhle zatuhne, tak to trvá tak 2x dýl. Napadlo mě, že to může být vadnou pamětí. Nechal jsem přes noc běžet memtest, ale žádnou chybu to nenašlo. Zkoušel jsem vyměnit pamětový moduly, taky nepomohlo. Zkoušel jsem je dát do jinejch slotů, bez efektu. Zkoušel jsem update BIOSu na poslední verzi , taky nepomohlo. Zkoušel jsem měnit nastavení BIOSu, taky nepomohlo. Ze zoufalosti jsem zkusil i koupit novou baterku do zakladní desky, samozřejmě taky nepomohlo. Formát disku a čerstvá instalace OS taky nepomohla... Takže jsem z toho naprostej blázen... Vůbec netuším, proč se to děje.. Přijde mi to jako nějaká porucha základní desky??

No a nejlepší na tom je, že přesně tenhle problém se před pár dny objevil i na mym PC. Takže jsem z toho tak trochu zoufalej.. V mym PC mam SSD disk, a všechny výkonový testy jsou v pořádku, i samotná práce v systému je naprosto bez problémů. Problém je akorát se do toho systému občas dostat : ) Na mym PC trvá start PC cca 10-15 sekund. Ale opět, cca každý třetí start mi to zatuhne cca na 15 sekund těsně po zapnutí PC (před detekcí pamětí) a pak na zhruba samej čas při loadování Win 7 (loading bar se protáčí a nic se neděje)

Na mym PC jsem zkoušel:
- update BIOsu základní desky i SSD disku
- uvedení SSD disku do původního stavu skrze Samsung Magician
- formát a čistá instalace Win7


Přijde mi, že to je vadou na základní desce, ale jaká je pravděpodobnost, že by se ten samej problém objevil na dvou odlišných PC... ? Nebo snad mam špatný zásuvky s elektřinou, ,nebo já nevim :?

Pokud jste někdo někdy měl podobný projevy na PC, uvítám Vaše rady a zkušenosti..protože tohle mi hlava vůbec nebere :(

Díky,
Karel
johny__g (6387)|29.4.2015 11:07
Co v těch počítačích je za zdroje? A celkově HW?
grim83 (8)|29.4.2015 11:26
Nejsem doma, tak jenom obecně z hlavy (detailní časování pamětí apod. stejně asi nemá smysl):

Moje PC:
zdroj Corsair 600W, rok starej.
Core i5 haswell 3,4 Ghz (4570K tusim)
2x4Gb Corsair 1600mhz
SSD Samsung Pro 840 (k tomu ještě VelociRaptor 128GB a WD Black Caviar 1TB)
Nvidia 660Ti
deska Gigabyte Z87DH3 (přesnej model z hlavy nedám)

PC přítelkyně:
zdroj Thermaltake 450W - cca 5 let starej
core i5 3.2 Ghz
Nvidia 550ti
4 GB Ram Kingston
WD 1 TB (tusim green caviar)
deska nějakej gigabyte : )


Oba používáme APC přepětovou ochranu..
Georginek (2957)|29.4.2015 19:11
Disky? Na obou dvou PC spus test povrchu disku treba v HD Tune, zalozka Error Scan, vypni Quick Scan a nech to bezet. Nesmi by ani jedna cervena kosticka + postni sem screen ze SMARTU.

Elektrikou tohle neni.....
grim83 (8)|30.4.2015 09:36
[QUOTE=Georginek;570744]Disky? Na obou dvou PC spus test povrchu disku treba v HD Tune, zalozka Error Scan, vypni Quick Scan a nech to bezet. Nesmi by ani jedna cervena kosticka + postni sem screen ze SMARTU.

Elektrikou tohle neni.....[/QUOTE]

Zítra to udělám a hodím sem screen, dneska jsem do večera v práci. Zatím díky za radu.

Ale že by stejným způsobem odešly oba dva disky ve dvou nezávislých PC.. to bych si moch snad vsadit sportku. Každopádně nic čistě systémovýho to nebude, když to ovlivňuje i samotný bootování, ne? (např. stejnej antivir nebo jiný stejný aplikace). Tzn musí to být hardwarová věc. Ale zase - jaká je pravděpodobnost, že odejde stejnej kus hardware na dvou různých PC a ještě s naprosto stejnejma, a takhle podivnejma a náhodnejma projevama
... Kdyby to aspoň dělalo pokaždý, tak se to dá nějak smysluplně testovat, ale když to udělá cca každej 3 - 5 start, tak je to na zbláznění :/
grim83 (8)|30.4.2015 11:46
Jinak co je ještě zajímavý je, že mám pocit, že tenhle problém se nikdy neděje, pokud restartuju PC ze systému. Děje se to pouze pokud zapínám PC (studený start).
grim83 (8)|30.4.2015 18:34
[QUOTE=Georginek;570744]Disky? Na obou dvou PC spus test povrchu disku treba v HD Tune, zalozka Error Scan, vypni Quick Scan a nech to bezet. Nesmi by ani jedna cervena kosticka + postni sem screen ze SMARTU.

Elektrikou tohle neni.....[/QUOTE]

test v HD tune v pohode
SMARTEM mas na mysli co? v BIOSu?
Untitled1.png
Ventero (1280)|30.4.2015 21:40
Psal si před detekcí paměti - jak to vypadá s detekcí zařízení ? Mě by to chování taky připadalo spíš na připojené zařízení ATA - problém s načtením. V lepším případě by to mohla být špatně nakonfigurovaná kombinace v BIOS. A když by to byl HDD, tak to test nemusí detekovat - někdy se děje, že HDD je plotnově a RW v cajku, ale elektronika odpojuje šťávu. Pak se to projevuje podobně popisu. SMART by toto však odhalit mohl: V HD Tune máš několik záložek - ještě vedle toho testu - a v jedné z nich jsou hodnoty SMART - tuším, že je to ta záložka HEALTH nebo INFO. Ale je třeba aby jsi zkontroloval všechna úložiště.
foreteller (2)|1.5.2015 07:39
Win pri starte zvykne spomaliť zistovanie sietovych nastavení. Skus dat počítačom pevnu ip adresu na routeri, aj v nastavení pc.
grim83 (8)|16.5.2015 07:37
tak jsem ted nekolik dni v kuse zkousel startovat PC s vypojenym sitovym kabelem, a zatim se zpomalenej start neobjevil, tak by to snad mohlo bejt necim sitovym. Jeste budu par dni testovat a kdyz se to zas objevi, tak se vrhnu na zasuvky.Diky foreteller za tip.
Georginek (2957)|16.5.2015 13:22
Hod sem ten SMART disku.....

Pri nacitani Windows se tohle docela dobre hodi do mlyna nejake aktualizaci Windows, ale pred detekci pameti mi to prijde hodne divne. BIOS je nastaven spravne? Zkousel si i defaultni nastaveni a XMP profil u pameti?
grim83 (8)|30.5.2015 16:37
Disky jsem komplet otestoval full testem, zadny problem to nenaslo. Smart hlasi taky vse ok. S BIOSem jsem si hodne dlouho hral , zkousel vsechny mozny nastaveni, a nic nepomohlo. Navic jsem v ty dobe, kdy tohle zacalo, nic v BIOSu nemenil.
Zatim to vypada opravdu na neco sitovyho, protoze jakmile jsem sitovej kabel strcil zpatky do PC, problem se zase zacal objevovat. Ale nechapu co se tomu nelibi pri detekci pameti. Behem loadovani WIN bych to pochopil (nemuze detekovat IP adresu apod.), ale pri bootu mi to hlava fakt nebere. Zkusim resetnout modem do tovarniho nastaveni.
Fox_25 (613)|30.5.2015 20:03
Jednou jsem nějakým nedopatřením(čti v alkoholovém opojení) v biosu zapl LAN Boot, nebo Network Boot, na druhý den jsem si při zapnutí PC říkal proč už nestartuje os a nakonec jsem srabácky tahal manuál z krabice.
Ventero (1280)|30.5.2015 22:10
To by mohla být trefa - to od Fox_25. Můžou tam být i jiná nastavení, která to mohou mít na svědomí: NIC, imageboot atd atd.
grim83 (8)|10.6.2015 09:27
to bych pochopil v pripade, ze jsem v dobe, kdy to zacalo zlobit, menil nejaky nastaveni v BIOSu. Ale to jsem urcite nedelal. Kazdopadne to jeste jednou omrknu, pro jistotu.