Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RAID bez FDD

aprilka (4)|8.8.2007 11:10
Pokud mám zákl.desku, která již nepodporuje FDD, jak zavedu RAID ovladač, který se pokud vím načítá pouze z diskety?
Trippax (154)|9.8.2007 02:25
zdravim... ja som to poriesil nainstalovanim Visty no pokial chces mat XP alebo 2k tak jedine pridat drivery na instalacne CD. Tato moznost je ale komplikovanejsia.
Styryx (351)|9.8.2007 10:24
Tak tak, je několik možností - buď manuálně přidat soubory na CD a vytvořit si svoje vlastní CD (je pak šikovný třeba taky naintegrovat SP2 do XP, pokud je tam v instalačkách třeba jenom SP1), manuálně jsou 2 možnosti

a) postup v předchozím příspěvku

b) bezzásahová instalace (vytvořit Unattend.txt, nahrát do i386/winnt.sif)

obojí je poměrně dost složitý a je to spíš postup pro zkušený administrátory;

ale ještě je tady nLite ( http://www.nliteos.com/download.html *) ), kterej na tohle doporučuju, je to nejjednodušší možnost, jak tam ty drivery dostat (kromě toho umí taky např. integraci ServicePacku a spoustu dalších šikovných věcí), hlavně taky umí vytvořit bootovatelný ISO a to pak jde přímo přepálit na CD a mít bootovatelný CD jako je originálka (manuálně ho sice jde vytvořit taky, ale je to obtížnější a např. v Nero Express to nejde vůbec, musí být plná verze Nera).

Jde v něm taky třeba změnit umístění Program Files a profilů (např. programy pak mít pod C:\Programy a profily třeba pod D:\Profily místo toho hnusnýho Documents and Settings)

*) jo a nebát se toho, že je to anglicky, po nainstalování jde zvolit čeština a pak už se všechno dá dělat komplet v češtině!
aprilka (4)|9.8.2007 13:23
Děkuju za rady včetně návodů. To jsem zatím jen tak uvažoval, protože si chci postavit PC s deskou, která již nepodporuje FDD. Koukal jsem na ní na Czechcomputeru a tak jsem dal dotaz na technika, který odpověděl, že jako všichni ostatní lidé zavedu RAID ovladač přes USB FDD, čemuž jsem moc nevěřil, tak jsem dal dotaz sem. Ve Vistách to asi funguje, ale v XP se mi nechce věřit, že by byla při instalaci systému vidět.
boboco (1987)|9.8.2007 14:18
USB FDD by fungovat měla, používá se u notebooků bez FDD. Sám jsem to ale prozatím nikdy nezkoušel/nepotřeboval.
aprilka (4)|9.8.2007 15:03
Ten prográmek nLite vypadá fakt hezky, zkusil jsem si vytvořit už obraz, škoda že tu desku ještě nemám :-) Zdá se to až moc jednoduché oproti jiným postupům.
Styryx (351)|9.8.2007 16:04
nLite je celkem dobrej, sám jsem si dost přizpůsobil instalaci (vykopal z toho přebytečný věci, který nepoužívám), to taky umí akorát je třeba trochu experimentovat - výhodou je pak, že instalace zabere míň místa na disku, a taky se nespouštějí zbytečný kraviny (jako třeba upozorňování na málo místa na disku nebo čištění ikon na ploše, indexing service atd.).

Je skutečně až neuvěřitelně jednoduchej a klikací, a funguje dobře.
(osobně ho používám v kombinaci s full unattended instalací, kterou jsem používal už předtim)

- na testování je celkem dobrý si stáhnout Microsoft Virtual PC nebo VMware player (obojí je free) a snadnějc se to tam vyzkouší (pouze instalace, driver SATA disku lze samozřemě vyzkoušet až při finální instalaci)

Co se týče flash USB, to jsem taky nikdy nezkoušel (mám pořád ještě disketovku, v case mi místo nežere :) a mám jí už od svýho prvního počítače, takže jsem se nemusel rozhodovat, jestli jí kupovat nebo ne).
aprilka (4)|10.8.2007 08:39
Jo souhlas, je to klikačka :-) Až to bude aktuální, tak to asi ozkouším na Virtual PC. Jinak koukám, že máš jak Seagate tak Samsung disky. Byl jsem rozhodnutý pro Seagate, ale docela mě od nich teď odradila jedna praktická zkušenost, ta jejich hlučnost (u větších kapacit) a v RAIDU to musí být vůbec rachot. Právě se mi zalíbily kvůli téhle vlastnosti Samsungy, které by měly být o poznání tišší, ale zase mám obavy jak je to třeba s poruchovostí. Jak to vidíš? Můžeš posoudit :-)