Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

chybové hlášení při startu po vyměně chladiče

milky (3)|1.7.2015 02:33
Zdravím všechny, prosím o radu, po výměně základního chladiče na procesoru se mě při zapnutí oběvuje chybové hlášení:
Please enter setup to recover bios setting.
Overclocking failed! Please enter setup to re-configure your system.
CPU fan error!
F1 enter setup

Když dám bios ukončit bez uloženi změn tak naběhne system, když dám uložit (je jedno jestly neco změnim nebo ne) tak obrazovka zčerná a 5 vteřin jede a 5 vterin nejede.
Proto musím vždycky vyresetovat bios.
V biosu to ukazuje nízký otáčky ventilátoru, ale teplotu to drži pod 30. Speed fan me ukazuje teplotu -60 a neukazuje rychlost otaček.
Deska: asus P8z68-V
Proc.: i7 3,4 ghz
Chladič: Noctua NH-D14 SE2011
kevin00 (10238)|1.7.2015 10:43
Pokud jsi resetoval nastavení BIOSu, měl by být nyní v defaultním nastavení. Pokud není, proveď. Ventilátory chladiče by měly být zapojeny do konektorů CPU_FAN a CPU_FAN_OPT a neměly by při připojení být použity dodávané adaptéry pro omezení otáček ventilátorů. V BIOSu překontroluj nastavení regulace ventilátorů. Nastavení se provádí v sekci Main Menu - Monitor. Údaje o rychlosti ventilátorů a teplotě procesoru kontroluj prvotně podle BIOSu. Poté až podle utilit třetích stran.
milky (3)|8.7.2015 19:53
v jednom z tech to mám zkoušel sem to dávat aji do druhýho ale beze změny, no a ten bios musím mazat před každým zapnutím a nesmim pak dát ukončit a reset ukončit uložit a reset, musim dat exit bez uloženi, tu minimální rychlost bych přenastavil ale nemužu to nastavení uložit.
Tomak_CZ (392)|10.7.2015 13:37
Já když dávám jiný než boxovaný chladič a nechci tuto hlášku, tak musím v biosu nastavit cpu fan fail warning na disabled ! Také bych znovu osadil procesor, jestli se náhodou při sundavání starého chladiče nepohl... Bude třeba nová pasta...
milky (3)|29.7.2015 16:07
No on je právě ten problém že nemužu uložit změny v biosu, když to uložím tak se to pořád dokola restartuje. Procesor jsem zkoušel znovu osadit ale ani to nepomohlo.