Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pevné disky, optické mechaniky: SSD

Neregistrovaný (0)|25.7.2015 17:06
Tazatel: Karel

Znění dotazu: Ahoj,mám v pc dvě SSD,500 a 250 GB,na větším je win 8.1 a chtěl bych se zeptat,jestli by šel na ten menší nainstalovat ještě jeden OS a jak by to všechno fungovalo,vůbec si to nedovedu představit.Šlo by nejspíš o win 7,nebo win XP.Jestli by někdo věděl jak nato,prosím můžete mi poradit?Dík za pomoc
ICE_D (2754)|25.7.2015 22:39
Ahoj, dualboot jsem nikdy neprovozoval, nemam zkusenost, ale narazil jsem na jeden kratky clanek, ktery popisuje, co je tam za chybu ajk lze odstranit, pokud chces mit v jednom PCW 7+8 ;)
http://www.optimalizovane-it.cz/windows-8/dual-boot-windows-7-a-windows-8-na-jednom-pocitaci.html

Koukni na to, treba Ti to pomuze ;)
Gouranga (699)|26.7.2015 09:03
U dvou disku to neni problem, proste druhy system nainstalujes na druhy disk :) pouze pri bootu budes busit do nejake F klavesy, ktera vyvola menu na vyber bootovaciho zarizeni. Nicmene pri instalaci bych druhy radeji odpojil, protoze windows mivaji zvlastni tendence odkladat nejake systemove veci na jiny disk..
Ventero (1280)|26.7.2015 13:23
Návod od NFG_ICE je pomocí VHD disku, ale mělo by to jít i přímo.

Pakliže nejdříve nainstaluješ W7 a pak přiinstaluješ W8, tak by si zavaděč s pomocí bootmanager měl sám zjistit starší verzi a připojit ji do menu, které pak nabízí. Jestli automaticky - což myslím, že pořád funguje či po modifikaci bootmgr či po zmáčknutí klávesy to ti přesně nepovím. Ale neměl by to být problém. Když to uděláš obráceně (třeba u notebooku nebo továrního PC může být důvod), tak musíš ve W8 upravit zavaděč jistě. Možná i s W7. Je na to utilitka EasyBCD. Je ale jistější - ne-li nutné - používat bootmgr vyšší verze.

Kdyby to však opravdu nějak nešlo, tak lze použít alternativní zavaděč operačních systému a ten nadefinovat tak, aby toto umožňoval. To bych ti pak případně upřesnil.
Ventero (1280)|26.7.2015 14:00
Když bude dominatní zavaděč W8, tak by jsi měl bez jakéhokoli VHD docílit tohodle:
Choose-Different-OS.jpg