Pomalý počítač, je chyba v HDD?
Mám starší PC, Athlon 3000+, grafika MSI Radeon HD 5450, RAM snad 4GB , win XP
Kvůli zadrhávání, pomalosti a podezření na zavirování jsme PC kompletně přeinstalovali PC, ale počítač stále protestuje. Mám dojem, že i samotná instalace trvala déle než normálně.
Tak mě napadlo zkontrolovat HDD hlouběji, je to 120GB a program HD tune nenašel žádný vadný sektor, ale sken trval 3 hodiny. Benchmark toho disku mi moc neprozradil, ale byl tam jakýsi výkyv, stejně tak v Health se objevila neznámá chyba.
Program HD tune pro ale ukázal jiné výsledky Benchmarku i Zdraví disku.
Prosím kdo by věděl, zda tato chyba může být právě příčinou pomalého PC. Nechci investovat do nového disku, pokud by se tím problém nevyřešil. Pakliže lze HDD nějak obnovit / opravit, prosím poraďte jak.
Kvůli zadrhávání, pomalosti a podezření na zavirování jsme PC kompletně přeinstalovali PC, ale počítač stále protestuje. Mám dojem, že i samotná instalace trvala déle než normálně.
Tak mě napadlo zkontrolovat HDD hlouběji, je to 120GB a program HD tune nenašel žádný vadný sektor, ale sken trval 3 hodiny. Benchmark toho disku mi moc neprozradil, ale byl tam jakýsi výkyv, stejně tak v Health se objevila neznámá chyba.
Program HD tune pro ale ukázal jiné výsledky Benchmarku i Zdraví disku.
Prosím kdo by věděl, zda tato chyba může být právě příčinou pomalého PC. Nechci investovat do nového disku, pokud by se tím problém nevyřešil. Pakliže lze HDD nějak obnovit / opravit, prosím poraďte jak.
Zkus ještě Crystal Disk Info, ale vidím tam hned dva problémy - jednak vysoká teplota a ten CRC Error může mít na svědomí vadný kabel. Ten první benchmark v HDTune (non Pro) vypadá hodně zle, hodnoty jsou řádově nižší. Nedělal ten disk v ten moment ještě něco? Třeba antivirový scan?
Ta křivka vypadá blbě na obou dvou. To svědčí o tom, že s tím diskem něco je. Obě křivky jasně ukazují podivný průběh, kdy na začátku je HDD velmi pomalý a značně kolísá. V případě 1. se na chvilku vzpamatuje a krátce má normálnější charakteristiku, načež opět padá zpět na velmi nízkou rychlost. V případě 2. se vzpamatuje o trochu později a pak už má do konce charakteristiku zcela běžnou. Toto poukazuje nejspíše na problém v řízení. Přepoj napájení HDD na jinou větev nebo zkus rovnou jiný zdroj. Jiný datový kabel taky. Jestli to nepomůže, tek je asi něco špatně v řízení, tedy s elektronikou a takový HDD bych si nechal jako odkladiště na písničky čitakněco ...
A jak mezitím napsal johny_g je třeba zajistit, aby disk nebyl vytěžován odjinud. Počítal jsem s tím, že test je udělán z externu. Tedy testovaný disk se připojuje jako vedlejší, na kterém neběží OS a testovací software. Jedině tak je měření objektivní.
A jak mezitím napsal johny_g je třeba zajistit, aby disk nebyl vytěžován odjinud. Počítal jsem s tím, že test je udělán z externu. Tedy testovaný disk se připojuje jako vedlejší, na kterém neběží OS a testovací software. Jedině tak je měření objektivní.