Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD jede i přes vypnutí vypínače

DJ.Houba (7)|28.9.2015 03:25
Zdravím všechny,
pořídil jsem si Molex vypínač ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste]), jelikož potřebuji některé SSD disky v bedně fyzicky vypínat.
SSD disk má samozřejmě SATA power, takže jsem zapojil: Molex -> vypínač -> konvertor Molex na SATA power -> SSD. Velmi mě překvapilo, že disk funguje i při vypnutém vypínači. Zkusil jsem klasický, plotnový - ten při stavu vypnuto nejel a při zapnutí vypínače se rozběhl.
Zkoumal jsem vypínač a je napojen tak, že 5V a 12V je přemostěno rovnou na výstup a přes vypínač jde pouze zem a to jen jedním kabelem (tedy 2x zem je spojena v jednu).
Můžete mi prosím poradit, jak zapojit vypínač tak, aby dokázal vypnout i SSD disky?
Nejsem si jistý, jak může disk fungovat, když je vypínač ve stavu vypnuto. Není to tím, že datové kabely mají také zem?
Konektor jsem zkoušel i měřit (tedy mezi vypínačem 5V a zemí vypínače) a při vypnutém stavu zde nebylo žádné napětí, při zapnutém 5V - takže vše OK. Vypojil jsem pro jistotu také 12V přívod, ale SSD stále jede.

Prosím o radu, díky moc
Jech Josef (206)|28.9.2015 10:04
Jak poznáš že ti při vypnutém počítači jede SSD dysk.
DJ.Houba (7)|28.9.2015 13:13
Spínač, na který odkazuji, slouží k vypnutí napájení pouze u disku připojeného na tento spínač. Ne celého PC. Tedy bavíme se o stavu, kdy PC běží a spínačem pouze zapínám/vypínám přívod energie k disku přes Molex.
Řešení chci navíc užít pouze pro přepínání disků off-line, ne za běhu.
Šobáň (128)|29.9.2015 23:30
Nějak nechápu proč to děláš???? Vyhoď aušusový kabel odpojovat zem a nechat HDD napájen z +5 a +12 je blbost potom mezi +5 a +12 je napětí 7V které je na HDD pořád.

Taky v datovém kabelu je země takže odpojováním země z napájecího konektoru je fakt svinstvo. (U HDD to možná funguje protože je oddělená datová a napájecí zem).

Prostě nech SSD zapojené odpojováním od napájení nic nezískáš.
Fox_25 (613)|30.9.2015 12:32
Já to zase chápu, chci si kupovat 2TB záložní disk, do USB "šuplíku" ho dávat nebudu a tak budu vypínat jeho napájení, ale bude se vypínat pouze 5V a 12V. Jak píše Šobáň, odpojením země je při zapnutém PC napětí 7V mezi žlutým a červeným vodičem čehož využívají někteří výrobci skříní pro regulaci větráků.

Akorát nechápu to co ostatní, proč vypínat SSD.