Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bootovací sekvence

gumbuldin (2)|20.12.2015 20:00
Mám v počítači na třech discích celkem 10 oddílů. Na 5-ti jsou OS (3x Win7-32, 2x Win7-64), na ostatních různá data (fotky, videa, filmy, dokumenty, zálohy). Užitečným (free) prográmkem EasyBCD jsem si je všelijak řadil a pro uživatele z řad vnoučat také vhodně pojmenoval ve startovací nabídce. Podle EasyBCD je v jednom z oddílů bootovací sekvence (nevím, proč zrovna v něm, že by v něm byl historicky první instalovaný OS ???). Nechá se ta sekvence přesunout někam jinam, abych do přeformátovaného oddílu mohl zkušebně instalovat OS Windows 10 a trochu se s tím novým OS seznamovat. Startovací nabídku a bootovací "výběr" potřebuji zachovat !!!
Nebo mohu bootovací sekvenci v oddílu ponechat tam kde je a instalovat do něj jakýkoli nový OS ???
Obvykle se po nové instalaci v oddílu objeví adresář windows.old, mohu jej smazat?
Kde je v systému Windows 7 soubor, obdobný tomu, který se ve starých WinXP jmenoval boot.ini (nebo tak nějak) a dal se "notepadem" editovat ???
Díky za poznámky k mým dotazům.

PS: Se stejným dotazem na PC Tunning fóru jsem za 14 dní "získal" 0 příspěvků, proto dotaz umisťuji i sem. Asi se nejedná o jednoduchou záležitost.
zsdx (2098)|21.12.2015 16:28
1) boot.ini editovatelne notepadem je prave nahrazeno BCD souborem editovatelnym mj. v EasyBCD, to zaprve.
2) Obvykle byva umisten na vyhrazenem 100MB oddilu skrytem vlastnimu OS na primarnim disku v BIOSu.
3) Vyssi verzi OS muzes instalovat, sama se do te nabidky prida.
4) Formatovat oddil se spousteci nabidkou te bezici OS nenecha.
5) windows.old se odstranit necha ve Vycisteni disku v tom OS, jemuz prislusi dany oddil disku. Smazat rucne ho ale samozrejme lze take (po prevzeti vlastnictvi a prav).
gumbuldin (2)|21.12.2015 17:05
zsdx: Děkuji za fundovanou odpověď. Mnohé se mi ujasnilo.
ad1) OK
ad2) Té formulaci moc (spíše vůbec) nerozumím, o BIOSu jsem si myslel, že je v nějaké pevné/přepisovatelné paměti na MB a ne někde na disku.
Ale až do takových detailů pro pochopení mechanizmu spouštění OS (po výběru který to má být) si netroufám jít.
ad3) Ten nový OS Win10 jsem už zkušebně nainstaloval. V nabídce se objevil, pomocí EasyBCD jsem si položku pojmenoval, ale spustil jsem ho jen 2x.
Vůbec se mi nezamlouvá, je jiný než jsem zvyklý na Win7. S nabídkou různobarevných oken jsme si já a Win10 nepadli do náruče.
Už jsem dva kamarády odradil od "upgradu", který se jim na jejich PC, resp. NB objevil. Jsou ze stejné věkové kategorie 60+, doporučil jsem jim "W10 nebrat".
Předpokládali, že bych upgrade provedl já, vysvětlil jim všechny změny a do budoucna bych neměl klidu před všetečnými otázkami.
ad4) Tak to je dobře zařízeno v případě běžícího OS, ale jak je tomu při instalaci OS z DVD. Tam se instalátor ptá, do jakého oddílu se bude nový OS instalovat
a je nabízena možnost formátování. I v tomto případě by se formátování nespustilo ??? Nebudu se o to pokoušet, ztráta zaváděcího souboru by pak byla fatální.
ad5) Za informaci ohledně odmazání adresáře Windows.old jsem rád, nebudu mít obavy, že bych v tom oddílu s novým OS něco pokazil. Uvolnění 12-15 GB se hodí.
JonnyC (124)|21.12.2015 19:43
disk ma specialni oblast MBR (https://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record) kde je typicky odkaz na boot loader ktery je uz je v nejake partition - bud samostatne (lilo, grub etc.) nebo muze byt ve stejne jak OS (starsi windows, takova ta textova nabidka). Kdyztak ctu co EasyBCD dela (https://en.wikipedia.org/wiki/EasyBCD) tak edituje prave nastaveni pro ten windows boot loader.

Pokud bys sformatoval ten oddil kde mas aktivni bootloader a nainstaloval novy system, tak prijdes o svou soucasnou nabidku a musel bys ji zeditovat znova (a pridat ty dalsi oddily). ciste nainstalovane win10 uz maji tusim nekolik svych oddilu a boot loader je na samostatne partition.
Ventero (1280)|22.12.2015 09:52
[QUOTE=zsdx;577728]2) Obvykle byva umisten na vyhrazenem 100MB oddilu skrytem vlastnimu OS na primarnim disku v BIOSu.
3) Vyssi verzi OS muzes instalovat, sama se do te nabidky prida.
4) Formatovat oddil se spousteci nabidkou te bezici OS nenecha.
5) windows.old se odstranit necha ve Vycisteni disku v tom OS, jemuz prislusi dany oddil disku. Smazat rucne ho ale samozrejme lze take (po prevzeti vlastnictvi a prav).[/QUOTE]

2 - To se týká zejména Windows od 7, kde tuším u W10 bývá i větší (8 jsem nikdy neinstaloval). V tomto malém oddílu jsou právě umístěny data obstarávající naběhnutí systému. Mj právě zavaděč (bootloader).
3 - To není přesné. Je to spíše tak, že vyšší verze OS vytvoří vlastní, převezme prioritu a implementuje nabídky předchozí.
4 - Defacto to tak je, ale jsou aplikace, které to v běžícím OS předpřipraví a po restartu nabootují do vlastního prostředí, kde změny dokonány jsou.
5 - To je však někdy opravdový porod. Jednak je to možné až po nějaké lhůtě (Zejména u W10) a dále je to opravdu boj ty práva správně převzít. Osobně to raději řeším Live Linuxem. Je však třeba deaktivovat zrychlený start (W8-W10)