![AMD: "Za nedostatek procesorů Ryzen 9800X3D může Intel, Arrow Lake je totiž příšerný" 61490/amd-ryzen-intel-core-50.webp](amd-za-nedostatek-procesoru-ryzen-9800x3d-muze-intel-arrow-lake-je-totiz-priserny/61490/img/amd-ryzen-intel-core-50.webp)
Dobry den,
chtel bych si koupit novy LCD (20" - 22") a nenasel jsem zadne novejsi clanky ktere by srovnavaly kam se dostala technologie TN oproti S-PVA ci S-IPS. Narazil jsem pouze na clanky 1rok az 2roky stare. Vyplati se i dnes koupit starsi LCD jako je SAMSUNG 215TW, nebo Fujitsu-Siemens P20-2, anebo se nove LCD -TN "temer" vyrovnaji temto "starsim" monitorum?
Navic tyto technologie nikdo moc do novejsich monitoru nedava (hlavne S-PVA). Pouze do 24" a vic (treba Dell).
Pokud mate nekdo primo zkusenosti s tou FSC P20-2 a FSC LCD H22-1W (ktere je asi TN) ci jine srovnani S-PVA a TN, tak je prosim napiste....
Dekuji za reakce
chtel bych si koupit novy LCD (20" - 22") a nenasel jsem zadne novejsi clanky ktere by srovnavaly kam se dostala technologie TN oproti S-PVA ci S-IPS. Narazil jsem pouze na clanky 1rok az 2roky stare. Vyplati se i dnes koupit starsi LCD jako je SAMSUNG 215TW, nebo Fujitsu-Siemens P20-2, anebo se nove LCD -TN "temer" vyrovnaji temto "starsim" monitorum?
Navic tyto technologie nikdo moc do novejsich monitoru nedava (hlavne S-PVA). Pouze do 24" a vic (treba Dell).
Pokud mate nekdo primo zkusenosti s tou FSC P20-2 a FSC LCD H22-1W (ktere je asi TN) ci jine srovnani S-PVA a TN, tak je prosim napiste....
Dekuji za reakce
[QUOTE=keio;45124]Navic tyto technologie nikdo moc do novejsich monitoru nedava (hlavne S-PVA). Pouze do 24" a vic (treba Dell).[/QUOTE]
Všechny trochu lepší monitory stále používají S-PVA nebo S-IPS. S-PVA používá Eizo a u svých dražších modelů i Samsung, S-IPS je typické pro NEC a Eizo řady CG. U ostatních výrobců bohužel převládá TN, i když výjimky se najdou. Zatím jsem neviděl TN panel, který by dosahoval kvality konkurenčních technologií; jinými slovy, do TN bych nešel.
Všechny trochu lepší monitory stále používají S-PVA nebo S-IPS. S-PVA používá Eizo a u svých dražších modelů i Samsung, S-IPS je typické pro NEC a Eizo řady CG. U ostatních výrobců bohužel převládá TN, i když výjimky se najdou. Zatím jsem neviděl TN panel, který by dosahoval kvality konkurenčních technologií; jinými slovy, do TN bych nešel.
TN az na male vyjimky (EIZO napr.) pouziva stale 6bitove barvy takze na jakoukoliv praci s grafikou nepouzitelne. Odezva 2ms a podobne je pouze na papire, hromada displeju ma ruzne problemy at uz s podsvicenim, overdrive, vetsina z nich nema zadnou polohovatelnost.
Na posledni LAN party jsem hral na uplne obyc TN BenQu 20" wide a na hrani asbosulutne v pohode ale kdyz to srovnam s mym novym 24" LP241W tak to je o necem uplne jinem.
Musis vybirat monitor model od modelu. vzdy se najde nejaky v dane kategorii ktery je v pohode a nema zadne vetsi chyby ale chce to hledat. ja vybiral nove LCDF asi mesic nez jsem se rozhodl.
Na posledni LAN party jsem hral na uplne obyc TN BenQu 20" wide a na hrani asbosulutne v pohode ale kdyz to srovnam s mym novym 24" LP241W tak to je o necem uplne jinem.
Musis vybirat monitor model od modelu. vzdy se najde nejaky v dane kategorii ktery je v pohode a nema zadne vetsi chyby ale chce to hledat. ja vybiral nove LCDF asi mesic nez jsem se rozhodl.
U monitoru plati jeste vice nez u jinych veci, ze je nutne vedet, co s nimi chces delat, pro co je chces mit a kolik do nich chces investovat:)... pokud hodlas hrat hry a semtam se kouknout na film, kvalitni TN ti udela dobrou sluzbu, pokud hodlas pracovat s profi grafikou, zpracovavat fotografie nebo video, pak je lepsi sahnout po S-IPS nebo S-PVA, ale za ty si samozrejme priplatis. Duraz je nutne klast na nizkou reakcni dobu (v zavislosti na urceni), absenci imputlagu, dobre podsviceni, vysoky kontrastni pomer a dobre barvy. Osobne dodavam vetsine zakazniku domacich ci firemnich (nepocitam graficka, tiskova a foto studia ci reklamni agentury) panely TN. Jsou levne, rychle a kdyz si clovek dobre vybere maji i pekny obraz. Samozrejme S-IPS ci S-PVA jsou zaseo trochu dal - i z hlediska lepsi situace pri zmrtveni pixelu:)