Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC + Monitor + TV

Strýček Sam (60)|9.3.2016 10:34
Holky a kluci, pánové a dámy - všechny Vás po delší době opět zdravím!

Přijde mi, že toto téma se řeší skoro na každém kroku, ale přesto se mi nepodařilo moji záležitost vyřešit a začínám z toho pomalu šílet.

Ke svému PC s Win7, ve kterém je na grafické kartě 1xHDMI vstup, mám pomocí HDMI kabelu připojený monitor (LG Flatron IPS235) a rád bych k němu připojil, pro občasné používání, i TV Samsung ue40eh5450w. Proto jsem si zakoupil ROLINE HDMI M --> 2x HDMI F ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste]) a zároveň jsem od známého dostal druhý HDMI kabel (délka kolem 7 - 10 metrů). Když ale vše propojím, tak se mi na obou zařízeních, zobrazí rozlišení 640x480, což je na těchto relativně velkých úhlopříčkách opravdu pohled k nezaplacení :) Píšu to hlavně proto, protože rozlišení nelze změnit a duplikování plochy, rozšíření plochy atd. nic neřeší - prakticky není vidět vůbec žádná změna, ať už zvolím kterýkoli režim.

Samozřejmě restart, aktualizaci graf. ovladačů atd...jsem zkoušel. Nakonec jsem (ač velice nerad) ustoupil, připojil monitor přes DVI a televizi nechal přes to dlouhé HDMI, no a rozlišení je už v pohodě (akorát při duplikování plochy je na TV vidět pouze horní polovina nabídky start a vlastně celé lišty, ale to mě až tolik netrápilo, tak jsem to zatím neřešil).

Trápila mě ovšem jiná věc - nemohu za boha dostat do TV zvuk. Buď mi zvuk hraje z reproduktůrů u PC a když překliknu zvuk na TV, tak sice na displeji vidím, že skáče ekvalizer (nebo jak se takový ten sloupeček jmenuje), ale z ničeho zvuk nehraje. To HDMI je prakticky nové, takže si myslím, že by to mělo zvládat.

Napadá vás, co jsem uděla špatně, popřípadě neudělal? Budu rád, za každý nápad.

Děkuji.
Chester1722 (74)|9.3.2016 11:09
Podobny, v podstate ten isty problem som mal aj ja - 2x. raz s TV od Samsungu a raz s TV od Panasonic.
Pri Panasonicu nepomohlo absolutne nic. ziadne nastavenia, prehadzovania, menenie kablov nic. A ked som uz bol zufaly tak som restartoval PC, povytahovla kable vypol TV a isiel to robit akoby cele od znova, akoby som predtym nerobil vobec nic. Cuduj sa svete islo to.

Pri Samsungu to nebolo take zavratne, skus na ovladaci otvor menu "TOOLS", malo byt to byt hned vedla tych 4 smerovych tlacitiek a vo vyvolanom menu by mala byt polozka "zvuk", "vstup prehravania" alebo neico podobne - neviem presne som v praci. A tam daj nastav TV repraky. Ak nebude fungovat ani to, skus HDMI kabel napojit na MB a vyviest do TV a monitor nechat pripojeny cez DVI z grafickej karty.
Strýček Sam (60)|9.3.2016 11:49
Díky za příspěvek.

V TV mám zvukový výstup TV repráky. Žádné externí totiž v TV nemám a tak je to jediná možná volba :)

Ten druhý nápad...moje MB nemá HDMI vstup. Abych řekl pravdu, tak jsem asi nic takového ani nikdy neviděl :D U novějších strojů to už je asi standard. Já mám ale v PC (cca 5 let staré) jen jeden HDMI vstup a ten je na grafické kartě. Odtud vedu právě HDMI do TV a monitor jsem nechal připojený k PC přes DVI kabel. Tím jsem vyřešil rozlišení, ale nevyřešil se tím zvuk.
Ventero (1280)|9.3.2016 16:47
A jak to vypadá ve správci zařízení a ve správci zvuku? Tam je všechno v pohodě?
Strýček Sam (60)|9.3.2016 19:10
Díky za zprávu.

Ve správci zařízení mám zvuková zařízení dvě. Nebyl jsem si jistý, na které jsem se měl podívat, ale obě hlásí, že "pracují v pořádku". Ve správci zvuku mi vše přijde ok. Koukal jsem i do VIA HD Audio Deck a taky bych řekl, že vše ok. Ke všem třem přikládám obrázky.

Nevím, jestli to souvisí, ale teďka jsem si všiml (viz čtvrtý obrázek), že monitor je při rozšíření plochy, nastavený vlastně jako druhá plocha (ačkoli na něm mám nabídku start, ikony atd). Čili když si ve windows nastavím, že chci zobrazovat "pouze počítač", tak se monitor vypne a běžná plocha se mi zobrazí jen na TV. Mělo by to být správně snad ale obráceně, že se vypne TV a běžnou plochu uvidím na monitoru...nebo ne?
via.png hlavni.png zvuk.png spravce.png
zsdx (2098)|10.3.2016 08:43
[QUOTE=Strýček Sam]akorát při duplikování plochy je na TV vidět pouze horní polovina nabídky start a vlastně celé lišty, ale to mě až tolik netrápilo, tak jsem to zatím neřešil).[/QUOTE]
To by melo jit nastavit primo v menu TV u prislusneho HDMI vstupu, at obraz neupravuje/neroztahuje.

Zvukove zarizeni vyber AMD HDMI (chces zvuk z graficke karty, ze?). VIA HDMI bude spis jinak pojmenovany SPDIF.
Chester1722 (74)|10.3.2016 10:25
Ono si to vies prestavit tu plochu atd, treba sa s tym pohrat, mne to tiez neslo hned tak ako som si predstavoval, a to rozdelenie 1 a 2 tusim zavisi od toho v ktorom porte to je pichnute, alebo nieco take. A myslim ze ak das ako "výchozí" AMD HDMI output tak by ti mal ist zvuk cez telku. Daj vediet jak to dopadlo
Strýček Sam (60)|10.3.2016 11:14
Děkuji za reakce.

To zvukové zařízení AMD jsem určitě zkoušel a nešlo to, ale je pravda, že si nejsem jistý, jestli to nebylo ještě s tou HDMI rozdvojkou. Potom s tím DVI si nejsem jistý. Vyzkouším večer, až dorazím domů a dám vědět.

S tou HDMI rozdvojkou by to nějak zprovoznit nešlo? jde o to, že s DVI se spokojím, ale trochu mě mrzí, že jsem za tu rozdvojku dal kolem dvou kil a můžu se s ní nechat tak maximálně vyfotit :)
Ventero (1280)|10.3.2016 16:23
DVI a HDMI se z hlediska prenosu obrazu nelisi. Jako vychozi zarizeni opravdu musis mit nastavenou tu prvni polozku AMD audio ...

S tou rozdvojkou by jsi musel pracovat tak, ze by jsi mel nadefinovan jeden monitor - ostatne vic by to nemelo logicky nabidnout - a tam se potom deje nejspis to, ze rozdvojka s kabely neni schopna pri ubytku prenosoveho napeti a proudu signalu prenest ke dvoum zarizenim v celem roziseni a tak to GK detekuje a snizi obrazove naroky. Ostatne s GK, ktera disponuje rezimem vice monitoru a to v rezimu klonu i rozsirene plochy, mi prijde porizovat hdmi rozdvojku zcela zcestne. V pripade potreby druheho hdmi, kvuli konektorun ci ergonomii kabelu, bych volil cestu redukce dvi->hdmi za polovicni cenu ( do 90,- )
Strýček Sam (60)|10.3.2016 19:14
Lidi zkusil jsem to, ale pořád zvuk nefunguje. Když přepnu na AMD HDMI, vyskočí hláška - viz obrázek.
hlaska.png
Strýček Sam (60)|23.3.2016 13:48
Nikdo nic? Zkoušel jsem koukat do msconfig (obrázek přikládám) a nenapadá mě nic, co by za tím mohlo stát. Že by to dělal ten HD Audio se mi nezdá...ale třeba se pletu...
Taky jsem zkoušel to, co jsem našel tady http://adamovsky.cz/navod-nejde-zvuk-pres-hdmi-z-pocitace-do-televize/, ale taky nic.

Zkuste prosím hodit nějaký nápad.
msconfig.png
Strýček Sam (60)|25.3.2016 21:18
Tak problém nakonec VYŘEŠEN!
Znovu jsem odinstaloval ovladače grafiky a nainstaloval jsem je přes jakýsi kompletní balík aktualizací, který má AMD na webu (samozřejmě součástí tohoto balíčku je i pár programů navíc, které sice nevyužiji, ale hlavně že běhá to, co potřebuji, že).
Z toho co jsem pochopil, tak je sice pěkný, že jsem měl aktuální grafické ovladače, ale ovladač HDMI zvuku zřejmě není jejich součástí. Což by mě tedy vůbec nenapadlo, abych k jedné kartě, stahoval několik různých ovladačů. Je to běžné? Setkal se s tím už někdo?

Nicméně, krátce PŘED výše uvedeným reinstalem ovladačů, jsem si na monitoru všiml, při přehrávání videa na youtube, že se mi občas objeví vodorovná čára, přes celou šíři monitoru. Řekl bych, že vždy na stejném místě a zejména při "náročnějších" scénách. Přetrvalo o to i přes ten reinstal ovladačů, ale zároveň na TV nic takového vidět není.
Zkoušel jsem přehazovat nastavení Vsync (tedy alespoň myslím...v catylst jsem našel jen položku "Čekání na svislé obnovení", tak to jsem zkoušel měnit, bez restartu), ale žádný posun k lepšímu. Bohužel nemám náhradní DVI kabel, abych mohl vyzkoušet, jestli je to tím. Může to být třeba i něčím jiným?
Strýček Sam (60)|4.4.2016 19:19
Tak jsem sehnal náhradní DVI a pořád problém přetrvává. Měl by někdo prosím jiný nápad?
Strýček Sam (60)|30.5.2016 23:11
řešení jsem zde sice dostal jen částečné, ale přesto pomohlo celkový problém "vyřešit" a všem velice děkuji za čas.

vzpomněl jsem si, že jsem zde ale zapomněl napsat tajenku, pro budoucí generace - vodorovný pruh z monitoru zmizí pokaždé, když vypnu duplikaci plochy. Pokud používám samotný monitor, tak se vůbec nezobrazuje. Což tedy v mém případě jako řešení stačí.

ještě bych k tomuto tématu rád vyřešil jeden zádrhel - když přepínám mezi duplikovat, rozšířit atd...tak je fyzická TV nastavená jako počítač a fyzický monitor nastavený jako projektor. Nikde jsem nenašel, jak to prohodit, aby to bylo správně. a zároveň se v tom nechci moc hrabat, abych to nerozhodil, když to alespoň nějak funguje. Věděl by někdo, jak to vyřešit?