Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

starsi notebook/problem s hdd

Neuge (34)|23.8.2007 12:54
mam starsi notebook(asi 6 let, 533MHz, 64 MB RAM, 4 MB GFX). Zformatoval jsem hdd>nainstaloval Win XP a nasledně chtěl nainstalovat win98.(win98 nebyly bootovatelne z toho duvodu jsem instaloval win XP). A teď. Při instalaci win98 mi instalator ohlasil chybu hdd že ne asi nepohodne s jinym OS(XP) a že jestli chci hdd zformatovat. A napsal, že mi zmizí diskove oddíly(mel jsem disk rozdělen na 2 oddíly) no a při začátku formatování to vyhodilo chybu(do tohoto počítače nelze naistalovat windows 98, při formátovaní primárního oddílu disku došlo k chybě) v dosech mi to hlasi při "c:>dir, zpravnou kapacitu ale podivny nesmyslny nazev jednotky.v biosu mi to hdd porad detekuje se spravnou velikosti a všim. Poradite mi prosim jak ho zase zprovoznit? Zkusil jsem format v dosech ale nejde. Nic me nenapada.
ICEBOSS (3435)|23.8.2007 13:20
muzu se zeptat proc na tohoto starce chces 2 OS? Bud prikup za par korun v bazaru 128MB RAM a nainstaluj XPcka, nebo tam nainstaluj 98SE.
eraser (0)|23.8.2007 15:51
Platia určité pravidlá.

1. Ak chcem nainštalovať na rovnaký oddiel Win98 a WinXP, tak musím použiť FAT32.
2. Novší OS inštalujem po staršom, čiže najskôr Win98, potom WinXP, inak sa mi prepíše boot sektor.
Styryx (351)|23.8.2007 16:50
Tak tak. Pokud instalovat 98SE, a nejsou bootovací, tak vyrobit v XP disketu naformátovanou jako MS-DOS startup disk, nabootovat z diskety a z toho pustit instalaci 98. (teda jestli ten nb má disketovou jednotku). XP pak musí pryč (není to bezpodmínečně nutný, ale je to snadnější). Nainstalovat 98 (musí jít na partition FAT32, ta musí být primární, lepší by bylo kdyby byla až 2. za NTFS, aby pokud tam bude i XP bylo na C-čku a ne na D-čku, ale možná z ní bude mít pak problémy bootovat - v tom případě by musela bejt první, a pak při instalaci XP na 2. primární partition NTFS jí označit jako skrytou např. v Partition Magicu nebo disk editorem). Anebo lze nainstalovat obojí na jednu partition FAT32 (a upřímně řečeno, pokud je to pomalej stroj, bylo by lepší použít FAT32, protože NTFS má vyšší režii souborů na menších discích, ale člověk pak přijde o zabezpečení souborů).

98 pak lze startovat z boot loaderu XP. Naopak to nejde (startovat XP z loaderu 98), proto je vhodnější nainstalovat XP až jako druhý. Jsou i metody, jak to lze (BootPart, anebo boot manager, jako je např. XOSL), ale je s tím víc práce.
Pokud by na tom stroji stačily 98 a neni nějaká speciální potřeba tam mít XP, ani bych tam ty XP nedával, nebudou tam moc svižný. I na 98 lze pak provozovat i internet, pokud se tam dá nějakej free firewall, případně třeba free Avasta.
Neuge (34)|23.8.2007 17:19
Ma se to tak že at sem delal co jsem delal tak jsem tam nemohl win98 dostat. At už to byly zpousteci diskety nebo cokoliv jineho...po nabehnuti licencniho ujednani mi zcernala obrazovka a end...tudiž sem myslel že nejsou bootovatelny ale diskety nepomahaly...tam sem tam hodil XP a pak prišel nato že tam nejdou 98. Tak zem to v instalatou win98(driv nez zcernala obrazovka) zformatoval a nejak se to dokur...
Ted sem tam hodil znova XP a vypada to že je tam budu muset nechat. Dele se startuji ale potom jedou vcelku adekvatne.
Kdyžtak mužete lock a diky za všechny odpovedi...
eraser (0)|24.8.2007 16:11
Ja ešte prihodím pár poznakov.

V prípade problémov s inštaláciou Win98 existuje núdzový stúšťač inštalácie s názvom setupcor.exe a s ním sa mi podarilo vyriešiť nemálo komplikácií a najmä inštalácií na systémy s integrovanou grafikou, čiže i notebooky.

Windows XP si prispôsob, resp. vypni všetky štýly, skiny a určite získaš nejaké percentá rýchlejšej odozvy v desktope.