Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: Porovnani procesoru

  1. #1

    -p- -p- je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2

    Ahoj,

    zjitil jsem, ze notebook b) je rychlejsi nez desktopovy pocitac a) zhruba 2-3x v beznych aplikacich. Pritom AMD ma o 2 jadra navic a rychlost pameti je podobna.
    Zajimalo by me cim je to hlavne zpusobeno, proc je to tak vyrazne a lze-li to poznat, prip. nejak vypocitat z popisu.
    Muze za to novejsi architektura Haswellu i5 nebo to, ze ma navic L3 cache? Muze to byt zpusobeno instrukcni sadou?

    Kód:
    a)
    AMD Athlon II X4 605e, 4 cores, 2.3 GHz (200.9 MHz x 4..11.5), 45 nm, 12 GB DD3 (669.6 MHz 3:10 9  9  9 24  33 2T)
    L1data: 4 x 64 KBytes 2-way, L1inst: 4 x 64 KBytes 2-way, L2: 4 x 512 KBytes 16-way
    MMX(+), 3DNow!(+), SSE (1, 2, 3, 4A), x86-64, AMD-V
    
    CPU-Z bench: single thread: 464, multi thread: 1489
    
    b)
    Intel Core i5-4310M,   2 cores, 2.7 GHz (99.87 MHz x 8..34), 22 nm, 16 GB DD3 (799.0 MHz 1:6 11 11 11 28 208 1T)
    L1data: 2 x 32 KBytes 8-way, L1inst: 2 x 32 KBytes 8-way, L2: 2 x 256 KBytes 8-way, L3: 3 MBytes
    MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, EM64T, VT-x, AES, AVX, AVX2, FMA3
    
    CPU-Z bench: single thread: 1510, multi thread: 3356
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele flanker
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,595

    Je to :
    1)vyšší takt jader core i5
    2)modernější architektura (AMD K10.5 je z počátku roku 2009, Haswell je z poloviny roku 2013)+instrukční sada
    3)L3 cache, Athlon II X4 má jen L2 cache a Haswell L3. L3 občas má vliv na výkon. Navíc i když je core i5-4310M dvoujádro, má další dvě jádra virtuální. Tzv hyperthreading a Windows je vidí jako 4-jádra.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    698

    AMD ma obecne uz docela delsi dobu pomerne slaby jednojadrovy vykon a u "novych" procesoru to dohani poctem jader (pokud je to mozne). Kdyz srazim starsi i7 (Nehalem, taky 2009) na cca 2.3 GHz, tak dosahnu 805 single core a 3407 multicore (naplno pak 1400 a 6000; je take videt, ze HT ma vliv minimalni, pokud bychom ocekavali 100% skalovani na jadro).
    Taky by stalo za to dodat, ze AMD ma TDP 45 W na 45 nm procesu (dost malo na desktop ctyrjadro) a Intel ma 37 W na 22 nm (docela dost na notebookovy procesor), takze se znacne vytraci ono klasicke "desktop je vykonnejsi nez notebook".
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    -p- -p- je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2

    Diky obema. Tak nejak jsem to predpokladal. Takze pristi procesor uz pravdepodobne nebude moje oblibene AMD :-(
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jun 2015
    Příspěvků
    312

    Záleží kdy chceš příští procesor kupovat. Někdy před koncem roku chce AMD uvést úplně novou procesorovou řadu, pokud splní sliby tak skoro doženou Intel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Banned
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    509

    Nebo si intel zaplatil body navíc v CPU-Z. Nikdy nevíš. Ještě co je to 2-3x rychlejší v běžných aplikacích? Nějakej testík?
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. porovnání CPU
    Od Jonny100 v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 27-01-2015, 09:26
  2. GeForce: Porovnání GK
    Od Pavel R v sekci Grafické karty
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 27-05-2010, 14:22
  3. Radeony: Porovnaní
    Od Sunshine v sekci Grafické karty
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 09-01-2010, 18:52
  4. Procesory: výkonové porovnání procesorů
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 25-06-2008, 10:44
  5. porovnani cpu
    Od wolf007 v sekci Muzeum komponent
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 11-09-2007, 22:20