NAS sestava - prosim o nazory
Zdravim,
planuji postaveni vlastniho NASu, mel by slouzit primarne jako:
- network storage(dokumenty,filmy,foto...)
- DLNA/SAMBA server pro sdileni dat a prehravani medii v TV,NTB,Tablet....
- network monitoring tool(SNMP, RRD tool apod)
- backup pro vybrana data(foto,dokumenty) - backupovani budu resit zrejme nejakym softem typu Fbackup na jiny disk, nikoliv raidem
Vybral jsem zatim toto:
Deska
- ASROCK N3150B-ITX - Intel N3150
- [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
- 1800,-
RAM
- Kingston HyperX Impact Black 8GB (2x4GB) DDR3 1600 SODIMM HX316LS9IBK2/8
- 1200,-
Disky
- System
- ADATA Premier Pro SP600 - 32GB ASP600S3-32GM-C
- 800,-
- Storage
- 2x WD Red - 2TB WD20EFRX
- 2x 2555,-
- Backup(foto+dokumenty)
- puvodni 1TB baracuda
Nemam jasno jaky:
- zdroj, zda picoPSU, nebo bezny
- system, nejaka verze freeNASu, nebo Widle, linux jako takovy v krajnim pripade
- case, zatim neresim
Prosim o nazory zda aktualne vybrane komponenty jsou + - ok, respektive zda tam neni zadna zasadni chyba.
Rad bych picoPSU zdroj - ale v teto problematice se moc neorientuji a v CR jsem jich moc nenasel, melo by stacit neco takoveho:
https://www.amazon.com/Mini-Box-PicoPSU-120-Power-Kit-Cyncronix/dp/B0035UFF9I/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1470750708&sr=8-2&keywords=PicoPSU-120
diky za nazory
planuji postaveni vlastniho NASu, mel by slouzit primarne jako:
- network storage(dokumenty,filmy,foto...)
- DLNA/SAMBA server pro sdileni dat a prehravani medii v TV,NTB,Tablet....
- network monitoring tool(SNMP, RRD tool apod)
- backup pro vybrana data(foto,dokumenty) - backupovani budu resit zrejme nejakym softem typu Fbackup na jiny disk, nikoliv raidem
Vybral jsem zatim toto:
Deska
- ASROCK N3150B-ITX - Intel N3150
- 1800,-
RAM
- Kingston HyperX Impact Black 8GB (2x4GB) DDR3 1600 SODIMM HX316LS9IBK2/8
- 1200,-
Disky
- System
- ADATA Premier Pro SP600 - 32GB ASP600S3-32GM-C
- 800,-
- Storage
- 2x WD Red - 2TB WD20EFRX
- 2x 2555,-
- Backup(foto+dokumenty)
- puvodni 1TB baracuda
Nemam jasno jaky:
- zdroj, zda picoPSU, nebo bezny
- system, nejaka verze freeNASu, nebo Widle, linux jako takovy v krajnim pripade
- case, zatim neresim
Prosim o nazory zda aktualne vybrane komponenty jsou + - ok, respektive zda tam neni zadna zasadni chyba.
Rad bych picoPSU zdroj - ale v teto problematice se moc neorientuji a v CR jsem jich moc nenasel, melo by stacit neco takoveho:
https://www.amazon.com/Mini-Box-PicoPSU-120-Power-Kit-Cyncronix/dp/B0035UFF9I/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1470750708&sr=8-2&keywords=PicoPSU-120
diky za nazory
Z vlastnich zkusenosti bych mnohem radeji doporucil desku, ktera obsahuje DC-DC zdroj, napriklad [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
A napajet se pak cele PC da notebookovym adapterem, v tehle sestave 65-90W. Usetri to spoustu starosti a mista.
Desky s DC zdrojem jsou sice podstatne drazsi, ale nejsou to zbytecne vyhozene penize.
Zkusenosti mam s deskami Intel DH61AG a Asrock AM1H-ITX a obe dve slapou bez vetsich problemu.
A napajet se pak cele PC da notebookovym adapterem, v tehle sestave 65-90W. Usetri to spoustu starosti a mista.
Desky s DC zdrojem jsou sice podstatne drazsi, ale nejsou to zbytecne vyhozene penize.
Zkusenosti mam s deskami Intel DH61AG a Asrock AM1H-ITX a obe dve slapou bez vetsich problemu.
Já mám na server ASrock N3150DC-ITX a bez HDD má spotřebu 11-12W. Každý disk pak přidá cca 6-7W, má 4xSATA. 4 jádra, výkon tip top a podpora AES-NI. Kdyby tomu nechybělo ECC, pak by to byla snad nejlepší deska pro server v poměru cena/výkon. Ale dle mne není na NAS ECC potřeba.
SSD vem alespoň 128 GB.
SSD vem alespoň 128 GB.
tak jsem jeste nasel tuto desku. Je cenove trochu jinde, ale ma vetsi pocet Sata konektoru 6G/3G a napajeci adapter by mel byt v cene
ASRock J3160DC-ITX - Intel J3160
ASRock J3160DC-ITX - Intel J3160
Pár MHz navíc: http://ark.intel.com/compare/87258,91533
Pokud se ti líbí výbava té desky více vzhledem k cenovému rozdílu, jdi klidně do něj.
Jinak to jsou parádní desky, pro kancl PC a HTPC jak dělané (s trochou snahy se to dá nacpat i na VESA za monitor). Jenom škoda toho ECC, ale to je chyba Intel :(
Pokud se ti líbí výbava té desky více vzhledem k cenovému rozdílu, jdi klidně do něj.
Jinak to jsou parádní desky, pro kancl PC a HTPC jak dělané (s trochou snahy se to dá nacpat i na VESA za monitor). Jenom škoda toho ECC, ale to je chyba Intel :(