reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sítě: Rozšíření stávající wifi i do horního patra

Neregistrovaný (0)|11.10.2016 15:26
Tazatel: Michaela

Znění dotazu: Zdravím, prvně se doznám k tomu co by jste stejně ihned pochopili, že ohledně IT nevím zhola nic. Stěhuji se s rodinou do koupeného domu, v přízemí je wifi router a jakž takž je slušný signál v celém patře, ale potřebuji jej dostat i do patra k tchánovcům, pán co s ním mám připojení nasmlouvané doporučil koupit jakési zařízení do el. sítě jehož mají být dva kusy, jeden zapojen u wifi, druhý tam kde chci signál, do toho technik jenž dělal připojení v původním bydlišti řekl že by volil druhý wifi router. Byla jsem odkázána na ALZU ať si něco koupím, bohužel nevím jak se prve zmiňovaný produkt jmenuje a v novém bydlišti bohužel moc možností nasmlouvat jiné připojení není, věřte že bych toho muže jinak poslala k šípku když mi nemůže konkrétně poradit. Prosím tedy o radu co si to mám vlastně koupit a jestli není vhodnější možnost třeba ta druhá wifi. Ještě dodám že připojení je vyloženě na surfování po netu. Takže nic vyjímečného. Předem mnohokrát děkuji za odpovědi. Pěkný den přeji.
durib (1141)|11.10.2016 20:13
Zdravím. Konkrétní nejlepší možné řešení neporadím. Nevím totiž o dané lokalitě zhola nic. Snad tedy pár poznatků, které bys mohla využít:
1. Kde to lze, použij ethernetový kabel. Toto řešení je nejstabilnější, nejlevnější a taktéž dosahuje nejvyšších rychlostí (platí pro 1 Gbit ethernet).
2. Dva wifi routery = jeden dole a jeden nahoře (pokud mají být součástí stejné sítě) je nutné dobře nastavit. Stačí zařízení za 800 CZK, ale musí se umět nastavit a to včetně zbytečného nepřepalování vyzařovaného výkonu. A ano, dobře to nastavit neznamená použít nějaký autoconfig u přefeaturované krabičky (fuj). Na toho si pozvat někoho, kdo alespoň ví, co je třeba DHCP a na co máme 13 wifi kanálů pro 2,4 GHz.
3. Pitomosti přes zásuvky se hodí akorát do starých budov, kde z historického hlediska nelze tahat kabel a z technického zprovoznit wifi.
Ventero (1280)|11.10.2016 21:22
Hezkej nazor na homeplugy :D
DrZelenka (2491)|12.10.2016 08:12
Ono co jinýho. Celej ten systém eth po zásuvkách je pudová záležitost - buď to pude, nebo nepude :) A jít k zákazníkovi něco montovat se slovy "Tak to zkusíme, třeba to půjde. Kdyby se to sralo, dejte vědět." je hodně blbý :D

Co se týče propojení routerů pomocí wifi, tak silně nedoporučuji TP-Link a podobný levný výrobce (aspoň jejich levný varianty). Sice to funguje, ale semtam se to asi unaví, nebo co a routery si dají pauzu. Osobně na to nejraději používám mikrotiky, v případě větší zátěže s 2 wlan (nedávno vydaný hAp lite za 500 je luxus v poměru cena/stabilita)