lze vyjmutím kabelu USB poškodit CPU?
podařilo se mi omylem za chodu vypojit USB 3.0 konektor přímo ze základní desky ( když jsem kontroloval teplotu chladiče grafiky tak jsem o něj zavadil a on se povysunul- Nic kovového jsem ba ruce neměl, jen jsem se dotknul tišťáku grafiky) Následovalo restart PC a le už nenaběhl. Deska Gigabite jen 5x pípne - což je chyba CPU.
Nenaběhne vůbec obraz, jen to 5x pípne a to i když vyjmu grafickou kartu - takže usuzuji že v ní problém nebude, neboť s ní i bez ní se to chová stejně
Udělal jsem reset biosu a pak ho i přeflashoval (deska to umí přímo ze speciálního slotu USB)
zkusil jsem odpojit periferie včetně zapojení jen jednoho DDR4 modulu.
Nic nepomohlo - poradí někdo?
Gigabyte x99 SLI, i7 6800k
Nenaběhne vůbec obraz, jen to 5x pípne a to i když vyjmu grafickou kartu - takže usuzuji že v ní problém nebude, neboť s ní i bez ní se to chová stejně
Udělal jsem reset biosu a pak ho i přeflashoval (deska to umí přímo ze speciálního slotu USB)
zkusil jsem odpojit periferie včetně zapojení jen jednoho DDR4 modulu.
Nic nepomohlo - poradí někdo?
Gigabyte x99 SLI, i7 6800k
A nezavadil jsi určitě i o něco jiného? Ještě můžeš zkusit vytáhnout baterku, asi na deset sekund zkratovat piny v patici pro baterku, a vypnout OC mód na přepínači.
baterku s resetem CMOS jsem zkusil a nepomohlo to. Vůbec se do biosu nedostanu. Nějak je mi divné že by se poškodilo CPU vytažením kabelu USB 3.0 z desky
To by bylo opravdu divne. To uz spis deska - ale i tak je to nesmysl - bezne za chodu vypojuji a zapojuji do desky piny od usb. Vsak je to stejne, jako kdyz se vytahne konektor nebo flashka ze zdirky ...
Poradim reklamaci ...
Poradim reklamaci ...
Ještě se pozorně podívej, jestli nejsou ohnuté nějaké piny na desce. Pak akorát před reklamací naposled zkusit rozjet PC vyndané na stole bez skříně.
piny jsou OK a na stole to dělá stejná 5x pípnutí (s i bez VGA). M8te někdo zkušenost jak se alza tváří na takovéto reklamace a za jak dlouho je vyřeší?
i to jsem zkusil a nepomohlo. Prostě při odpojení USB 3.0 konektoru to dostalo nějakou pecku a odešla buď deska nebo CPU
Ze zakona maji mesic. Jestli je vse od Alzy, je moznost poslat to cele s tim, ze nemuzes urcit, ktery komponent je zavadny. Popr. posli jen desku+cpu s timtez... Dobra je predbezna tel. ci mail domluva.
Vyřešeno:
V alze mi na počkání otestovali vše a zjistili že je poškozená grafika geforce 770. No jen je mi divné že se to chovalo stejně s i bez grafikz ve slotu (5x to píplo) a hlásilo problém s CPU
Koupil jsem novou geforce 1070 a běží jak víno
závěr:
1. V alze v Holešovicích jsou velmi ochotní technici:thumb
2. dotknutím se zlehka rukou lze za provozu odpálit grafiku:eek:
V alze mi na počkání otestovali vše a zjistili že je poškozená grafika geforce 770. No jen je mi divné že se to chovalo stejně s i bez grafikz ve slotu (5x to píplo) a hlásilo problém s CPU
Koupil jsem novou geforce 1070 a běží jak víno
závěr:
1. V alze v Holešovicích jsou velmi ochotní technici:thumb
2. dotknutím se zlehka rukou lze za provozu odpálit grafiku:eek:
Samozřejmě že takto lze zničit grafiku, statická elektřina je pěkná potvora. Než sahám do PC, tak se vždy dotknu skříně PC která je ukostřená, abych se "vybil".
No ale je to pech jako svina ... Videl jse lidi provadet s pc kdejake prasarny, sam se u starych krapu moc s opatrnosti nezabyvam a jeste jsem nic nevidel takhle odkourenyho. Dokonce jsem u jedny stary MSI vyzkratoval, diky zmene zapojovani pinu v jiste dobe, usb port na temer deset vterin a byl jsem presvedcen, ze cela 5V vetev musela jit do haje a deska bude jiste uz v Kremikovem Nebi. Ale fungovala dal vcetne usb portu :D
Abych se přiznal, dostal jsem darem ESD "náramek", a ESD podložku. Tu používám vždy když se skládá PC. Mě se povedlo nejspíš statikou odpálit 2 zvukovky a při vysávání vnitřku case základní desku. Věřím že na 99% by se bez podložky a náramku nic nestalo, ale Murphyho zákony hovoří jasně. Asi jako když jsem si dal opravit auto protože nestartuje, mechanik přijel aby ho odtáhl, ale jak do něj nastoupil tak v klidu nastartoval a odjel. Za dva dny jsem byl pro auto, vše ok, tak jsem si zajel nakoupit, pak domů, a na druhý den jsem samozřejmě nenastartoval, jen jsem poslouchal startér a cvakající pastorek který ne a ne zaskočit.
USB by měli mít ochranu proti zkratu, jak je odběr vyšší než 500mA(USB2), tak se odpojí.
USB by měli mít ochranu proti zkratu, jak je odběr vyšší než 500mA(USB2), tak se odpojí.