Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový AMD Ryzen PC a jaký win nainstalovat (a UEFI)

fidorka (213)|14.3.2017 15:07
Budu kupovat nový PC (CPU a SSD disk a základní desku mimojiné)- amd ryzen a hodlám ho přetaktovávat. Chtěl bych na ten SSD disk (500 GB samsung) nainstalovat Windows 7 64bit, jelikož navzdory původním řečem by pod ním měl AMD ryzen jet zcela ok...

Mám k tomu2 dotazy:

1) SSD disk jako systémový bych chtěl nechat jako jeden celý oddíl těch 500 GB. Kdybych v budoucnu potřeboval nainstralovat i Win10 na ten samý disk, můžu jednoduše jen z toho 1 velkého oddílu na kterém je win 7 vytvořit oddíly 2 (místo by mělo být 500 GB je pro mě hodně) a na tento nově vytvořený oddíl nainstalovat win10? Bude v tomto případě bezproblémů fungovat "dual boot"?

2)Základní deska bude AsRock X370 SLI killer (nebo tak nějak). Tato deska má asi ten "novej" typ biosu "UEFI"... Chci se zeptat jestli ho budu k něčemu potřebovat, nebo se odejdu úplně bez něj, včetně přetaktovávání a včetně dispozice všech BIOS voleb i ve standardním biosu?
(četl jsem totiž že jsou s tím nějaké problémy a radši bych teda jel na normal biosu, jestli je to možné a nebude to pro mě mít žádné negativní efekty)?
zsdx (2098)|14.3.2017 16:34
1) ano, dual boot je mozne udelat i dodatecne
2) kdyz to ma EFI, nema to 'normal BIOS', ale jen Legacy mod pro bootovani, pokud nehodlas vyuzit vyhod EFI bootu.

Dost zalezi, v jakem rezimu nainstalujes uz ty W7, protoze to pak nelze prohodit. Tedy ty veci okolo MBR ci GPT a s tim souvisejicim zpusobem zavadeni.
fidorka (213)|14.3.2017 17:41
Díky moc.

A má EFI "mód" biosu nějaké reálné výhody už dnes? (kromě grafické nádstavby což je mi fuk)? Dočetl jsem se jen o rychlejším bootování ale i to někteří zpochybnují...?

EDIT 2. : Aha takže jsem zjistil že pokud chci používat UEFI bios, tak windows 10 musí být nainstalovaný na disk se standardem GPT...

Potřebuji tedy u Ryzenu který chci přetaktovávat na desce X370 AsRock SLI killer k něčemu ten UEFI bios nebo mi bude stačit legacy verze...? trochu mám strach že to budu potřebovat na přetaktovávání...

A ten nový systémový disk (500 GB SSD) , ze začátku jen s jedním oddílem (pro win 7, až později MOZNA i druhým oddílem pro win 10) můžu klidně "udělat na MBR" ne? Je to starší standard ale snad by ještě měl být kompatabilní a disk má jen 500 GB, takže na limit 2 TB na oddíl (kvůli MBR) nenarazím a více než 4 oddíly stejně systémový disk mít nebude (max ty 2 pokud vubec)... Kdybych chtěl později nainstalovat i win 10 v UEFI modu, tak mužu ten MBR disk na GPT konvertovat a teprve potom nainstalovat windows 10 v UEFI modu

(jinak u windows 7 a případně 10 uvažuju jen samozřejmě 64bit verze)

EDIT 1. : Ptám se i proto že jsem někde na netu četl že je lepší napřed nainstalovat win 10 a teprve potom 7... Tomu se chci ale max. vyvarovat a jak dlouho to jen půjde jen na 7...
VencaX (3686)|14.3.2017 19:58
Ty nemáš 2 verze BIOSu. Máš UEFI BIOS, který standardně běží UEFI a podporuje tzv. Legacy mód pro bootování starších systémů (jako Windows 7, které UEFI neumí). To znamená, že BIOS je pořád stejnej, jeden jedinej, pouze pro Windows 7 potřebuješ mít zapnutej Legacy mód. Pouze nastavení BIOSu, nic víc.
Windows 10 na Legacy mód běžet taky umí, takže přepínání nutně řešit nemusíš.

Na přetaktování hlavně potřebuješ zdroj, co ti to utáhne, chladič, co ti to uchladí, rozumnou chladící pastu a desku co se ti pod taktovaným CPU neodkouří (tedy ideálně s nějakou rozumnou napájecí kaskádou, ideálně chlazenou). Samozřejmě CPU s odemčeným násobičem. Verzi BIOSu řešit nemusíš.

Co se týká disku, tak standardně si Windowsy vytvářejí 3 oddíly na pevném disku, většinou první 1-2 jsou malé (cca 50 - 1000MB) a obsahují soubory nutné pro bootování apod. Následně si tvořej oddíl přes zbytek disku o velikosti zbytku disku, kam uloží systém. Tato struktura je většinou trošku odlišná mezi Windows 10 a Windows 7, protože Windows 7 si vytváření cca 500MB oddíl s Recovery prostředím a 100MB systémový oddíl EFI a Windows 7 vytváří oddíl pouze jeden 100MB - proto je z hlediska dualbootu lepší nainstalovat nejdříve Windows 10 a následně až Windows 7.

Z mého pohledu technika je pro mě třeba lepší mít v PC systémové disky 2, na jednom mít nainstalovaný jeden systém a na druhém druhý. Ty systémy sobě navzájem nepřekáží, mají bootovací soubory každý zvlášť (pokud provádíš instalaci správně tak, že pokaždé odpojíš všechny disky krom toho, na který instaluješ), pouze musíš přepnout bootování (standardně bývá boot menu pod F12) a v případě problému s jedním diskem tě to víceméně neomezuje. K takovému řešení bys ale potřeboval dva disky (třeba menší) místo jednoho.
Ventero (1280)|15.3.2017 09:25
Windows 7 64bit, lze provozovat v rezimu EFI ( mozna s modifikacemi i 32bit - to je vsak zbytecne resit, nebot vsechny desky, ktere msji EFI maji 64bit CPU). Jen z toho neprameni zadne vyhody zrychleneho startu a zustavaji nevyhody snadnejsi napadnutelnosti behem bootu (coz byl mimochodem hlavni duvod, proc prosadili EFI - asi se soudruzi spletli a zbytecne vytvorili slozitejsi a mene pruznejsi system zavadeni OS)

Musis mit instalacni DVD typu MSDN (tedy ne typ AIO) a v pripade instalace via USB musis provest drobnou modifikaci ...

Kazdopadne u W10 ten rozdil v rychlosti jasne uvidis. Na druhou stranu pri tvem vykonu tp bude sumak, jestli to bude 10 vterin nebo 40 vterin a v rezimu legacy mas vetsi moznosti multibootu s ruznymi i exotickymi systemky a samobootovatelnymi utilitami ci treba zachrannymi miniOS ...
Fox_25 (613)|15.3.2017 19:52
[QUOTE=VencaX;588565]Z mého pohledu technika je pro mě třeba lepší mít v PC systémové disky 2, na jednom mít nainstalovaný jeden systém a na druhém druhý. Ty systémy sobě navzájem nepřekáží, mají bootovací soubory každý zvlášť (pokud provádíš instalaci správně tak, že pokaždé odpojíš všechny disky krom toho, na který instaluješ), pouze musíš přepnout bootování (standardně bývá boot menu pod F12) a v případě problému s jedním diskem tě to víceméně neomezuje. K takovému řešení bys ale potřeboval dva disky (třeba menší) místo jednoho. [/QUOTE]

Takhle jsem to vyřešil i pro známého, chtěl dual boot W7 a W10. Nechtěl tam klasické menu výběru OS, tak se přikoupilo druhé SSD a OS si vybírá jednoduše přes klávesu F12.