mód UDMA na SATA discích
Chtěl bych se zeptat, zda někdo ví co říká hodnota UDMA módu u SATA disků.
Mám v PC SSD UDMA 6 a dva HDD UDMA 5 a 6 a ten UDMA 5 je rychlejší v přenosu dat než UDMA 6.
Tak by mě zajímalo proč, co vlastně verze UDMA u SATA disků znamená, jaké má případně specifikace, jaké jsou rozdíly atd.
Zatím se mi nepodařilo nic vypátrat.
Mám v PC SSD UDMA 6 a dva HDD UDMA 5 a 6 a ten UDMA 5 je rychlejší v přenosu dat než UDMA 6.
Tak by mě zajímalo proč, co vlastně verze UDMA u SATA disků znamená, jaké má případně specifikace, jaké jsou rozdíly atd.
Zatím se mi nepodařilo nic vypátrat.
UDMA 6 má vyšší propustnost, ale rychlost disku je ovlivněna více faktory, takže možné je, že HDD může mít větší rychlost i přes nižší propustnost. Také hodnota propustnosti je maximální možná té technologie a standardu a nikoliv reálná - to právě závisí na těch dalších faktorech HDD.
Nevím, jestli to pořád u SATA platí (každopádně standard asi zůstal podobný, jen je přenášen sériově) nebo je to nějaká pohrobková metoda.
Zkoušel si se prokousat tímto?
http://www.tomshardware.co.uk/forum/175158-32-udma-udma-sata
Každopádně dej vědět, jestli jsi se něčeho dopátral.
Nevím, jestli to pořád u SATA platí (každopádně standard asi zůstal podobný, jen je přenášen sériově) nebo je to nějaká pohrobková metoda.
Zkoušel si se prokousat tímto?
http://www.tomshardware.co.uk/forum/175158-32-udma-udma-sata
Každopádně dej vědět, jestli jsi se něčeho dopátral.
Nic užitečného jsem nenašel.
Všude řeší, že jim disk jede na nižší UDMA než podporuje... jsou to většinou hodně stará témata točící se okolo problémů s ovladači řadiče.
Co ale UDMA znamená a dělá u SATA disků jsem najít nedokázal.
Buď je to jen nějaký přežitek, který už nespecifikuje přenosovou rychlost, ale jen nějaké komunikační příkazy/funkce.
A nebo mě ještě napadlo, jestli to není jakási zpětná kompatibilita, když disk jede v IDE módu a ne v AHCI... ale to je nejspíš blbost :)
Všude řeší, že jim disk jede na nižší UDMA než podporuje... jsou to většinou hodně stará témata točící se okolo problémů s ovladači řadiče.
Co ale UDMA znamená a dělá u SATA disků jsem najít nedokázal.
Buď je to jen nějaký přežitek, který už nespecifikuje přenosovou rychlost, ale jen nějaké komunikační příkazy/funkce.
A nebo mě ještě napadlo, jestli to není jakási zpětná kompatibilita, když disk jede v IDE módu a ne v AHCI... ale to je nejspíš blbost :)