![Amprius uvádí křemíkové Li-Ion baterie SiCore s 370 Wh/kg, dodávky začnou v řádu týdnů 61508/amprius-sicore-battery-50.webp](amprius-uvadi-kremikove-li-ion-baterie-sicore-s-370-wh-kg-dodavky-zacnou-v-radu-tydnu/61508/img/amprius-sicore-battery-50.webp)
Problémové flash disky 2 TB
Dostal jsem dvě podobné flashky Transcend 2 TB, USB 3.0. Chtěl jsem je používat hlavně pro nahrávání filmů z TV nebo PC karty (PC s Windows 10). Obě dvě jsou však problémové. První z nich nejde ani naformátovat, protože je disk chráněn proti zápisu, takže je naprosto nepoužitelná. Druhá flashka naformátovat jde (FAT32, NTFS). Data lze i na flashku stahovat i naopak, ale spustit lze jen některé filmy. Pokud jsem dříve flashku znovu naformátoval, tak disk krátce pracoval korektně, ale nyní už ani nové naformátování nepomáhá. Lze disky nějak zprovoznit?
Fleška musí být naformátovaná na NTFS a na PC musí být zapnuté UEFI. Řečeno jinak, musí tam být podpora velkých disků.
Proc uefi? Nevim co to ma spolecneho s FS. Ale pamatuji si vlastne, ze driv nesli naformatovat disky vetsi nez 40GB, ale uz nevim, jesti to bylo podporou v biosu a nebo, ze fat32 vic neumi - uz nevim ...
Takže trocha teorie.
FAT32 = max 2 TB HDD
A proč stařičký BIOS = 2 TB disk? Protože BIOS používá MBR, který je do 2 TB. UEFI umí použít GPT, teré je do 9,4 ZB (zettabyte). Jen pro názornost co je ZB; byte - kilo - mega - giga - tera - peta - exa - zetta
FAT32 = max 2 TB HDD
A proč stařičký BIOS = 2 TB disk? Protože BIOS používá MBR, který je do 2 TB. UEFI umí použít GPT, teré je do 9,4 ZB (zettabyte). Jen pro názornost co je ZB; byte - kilo - mega - giga - tera - peta - exa - zetta
Predpony jednotek SI asi tady znaji vsichni :)
Tyto disky vsak hodnotu max.2 TB splnuji - spise maji o neco mene, jak je bezna praxe - takze splnuji limit mbr i fat32. Tim padem prepnuti do efi by nic resit nemuselo. Muzes spis zkusit fleshku rozdelit na nekolik oddilu a ty formatovat zvlast. Jestli to nepomuze, tak bych to videl primo na HW problem tech flesek ...
Tyto disky vsak hodnotu max.2 TB splnuji - spise maji o neco mene, jak je bezna praxe - takze splnuji limit mbr i fat32. Tim padem prepnuti do efi by nic resit nemuselo. Muzes spis zkusit fleshku rozdelit na nekolik oddilu a ty formatovat zvlast. Jestli to nepomuze, tak bych to videl primo na HW problem tech flesek ...