Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sekání PC při hraní

Lukáš Chmela (4)|28.9.2007 10:11
Dorbý den,

nedávno jsem si všiml, že se mi PC při hraní poněkud "seká".. totiž jde o to, že některá stisknutí kláves buďto interpretuje pozdě nebo vůbec. Nejvíce se to projevuje např. v NHL06 nebo DOOM3. V NHL si často hráč běží "přímkovitě" nebo se otáčí se zpožděním.. v DOOM3 zase PC často zapomíná reagovat na uvolnění klávesy, tedy hl. postava (já) jde stále dopředu a odmítá se zastavit, při čemž s ním mohu otáčet myší nebo dělat úkroky vlevo/vpravo s tím, že se prostě nehodlá zastavit (jako bych současně držel klávesu pro pohyb dopředu).

Nějakou dobu před tím, než jsem si těchto chyb všiml jsem přetaktovával procesor (AMD Athlon 64 1,8GHz 2800+) na 2,0GHz, při čemž jsem zvýšil FSB z 200MHz na 222MHz. Pochopitelně to byla první věc, která mne napadla jako možná příčina. Proto jsem v BIOSu opět snížil FSB na 200MHz, ovšem absolutně beze změny. Navíc po přetaktování jsem hrál DOOM3 snad jako maniak a v ještě větší kvalitě než dříve (bez nějakého sekání), taky jsem hned po přetaktování testoval RAM (2x1GB) Linux testem pro stabilitu - bez potíží a CPU testem Prime95 - taky bez potíží. Teplota CPU je za obyčejného chodu 45°C a při vysokém zatížení hrami se pohybuje kolem 60°C.

Ono sekání se projevuje i v mnohem méně náročných hrách, než je např. zmiňovaný DOOM3. Událost, která mi připadá nejblíže je doba, kdy jsem nainstaloval Mixrosoft Flight Simulator X. Bohužel jsem zjistil, že moje grafická kartra (ATI Radeon 9550) se 128MB vyrovnávací paměti poněkud nestíhá a MS FS X se dost sekal i při minimální kvalitě simulace. Tak jsem jej odinstaloval (a získal aspoň 16GB na disku). Cca od té doby jsem si všiml prvního "sekání" her tak, jak jej popisuji.

Přemýšlel jsem i o přeinstalování Windows, ale vzhledem k tomu, že si nejsem jist, zda je problém v hardware jsem od toho prozatím upustil.

Ovladače se zdají být ok, nedávno jsem je aktualizoval. DirectX je taky v pořádku.
Mimochodem, klávesnice taky není poškozená ;-)
Zmiňovaný problém se projevuje na MS WindowsXP Home Edition SP2. Jinak v PC mám ještě Ubuntu 7.04 (Desktop a Server).

Děkuji za pomoc,
Lukáš Chmela
mech13 (5526)|28.9.2007 10:18
v Ubuntu sis neceho takoveho vsiml?

vyzkousel bych jinou klavesnici, muze to byt problem v ni - nektere treba nezvladaji vic nez 3 soucasne stisknute klavesy a neda se na nich poradne nic hrat...
Lukáš Chmela (4)|28.9.2007 10:29
No ono jde spíš o to, že v Ubuntu pořádně není kde to otestovat, bo standardně neobsahuje nějak náročný programy - což je vlastně i dobře. Ale ne, nevšiml.

Co se té klávesnice týče, tak o tom bych opravdu pochyboval, protože dřív jsem ty problémy neobjevil a to ji používám už víc než 2 roky.
mech13 (5526)|28.9.2007 10:37
co to je presne zac ta klavesnice? treba se vydala na pomalou cestu do kremikovyho nebe... vyzkouset jinou klavesnici zas takovy problem snad nebude a aspon tim vyloucime jednu jednoduchou moznost abysme pripadne neresily nejaky silenosti, ktery by bylo zbytecny resit;)

jinak teplota CPU merena jak? zakladni deskou nebo coretemp?

taky by nebylo spatny uvest presnou konfiguraci PC - a to i vcetne modelu a hlavne vyrobce zdroje
tgfh (2985)|28.9.2007 10:59
Pusť hru, dej alt+tab pak ctrl+shift+esc a sniž prioritu programu/hry

Mi to pomohlo teda byla to jediná věc jak to vyřešit, na nic jiného jsem nepřišel...

Nebo zkus prioritu zvýšit ale jen o stupínek, hlavně nedej reálný čas hned bo se ti to sesype :D
Lukáš Chmela (4)|28.9.2007 11:36
Změnit prioritu mne opravdu nenapadlo.

Každopádně velmi děkuji za radu, protože snížení priority pod normál opravdu pomohlo, naopak zvýšení nad normál reakci na stisknutí tlačítek ještě více oddálilo.

Myslím, že problém je vyřešen.
Opravdu velice děkuji.
Pavel Boček (4169)|28.9.2007 11:49
[QUOTE=Lukáš Chmela;51477]Změnit prioritu mne opravdu nenapadlo.

Každopádně velmi děkuji za radu, protože snížení priority pod normál opravdu pomohlo, naopak zvýšení nad normál reakci na stisknutí tlačítek ještě více oddálilo.

Myslím, že problém je vyřešen.
Opravdu velice děkuji.[/QUOTE]

Jo, to způsobilo, že systém zvládá odezvu, ale občas to může naopak způsobit trhání hry. Každopádně bych se mrknul, čím to že najednou máš míň prostředků. Prolez to na nebezpečné kódy (něčím pořádným jako NIS 2007 :p), vyčisti registry, defragmentuj disk, pže se zdá že "něco" je stále nenažranější. Až to bude ještě horší, reinstaluj už Win :thumb
Lukáš Chmela (4)|28.9.2007 13:07
Jj, taky mě to napadlo.
Díky za radu ;-)