reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojitý start, nemožnost nainstalovat OS

m938nek (14)|10.10.2007 11:09
Dobrý den.
Koupil jsem si nové komponenty a začal stavět PC, bohužel ale nejsem schopen dát ho do provozu.
Konkrétně jsem stavěl z: intel core 2 duo E6550, deska MSI-P35, 2x 800 Mhz DDR 2 1024 MB, sata 2 disk, IDE dvd vypalovačka ze starého počítače, grafická karta na technologii nVidia (série 8600 GT, myslim), žádná FDD mechanika.

Problém je tento: když stisknu tlačítko pro zapnutí, 2 sekundy beží, vypne se, po cca 4 sekundách sám naskočí a už se udržuje zapnutý. Pokud ale jen restartuju, naskočí napoprvé. Čím to může být?

Další problém je tento: při pokusu o instalaci winXP naběhne instalační rozhraní, chvíli probíhá načítání ovladačů a pak vyskočí hláška že "Boot systému přerušen aby se zamezilo poškození počítače. Pokud tuto hlášku vidíte poprvé, restartujte počítač. Pokud problém přetrvává, ujistěte se, že máte nejnovější verzi biosu, nebo (nepamatuju si), popřípadě kontaktujte dodavatele hardwaru." Hezké, jenže při restartu se objevila znova (při defaultním nastavení biosu), verze biosu by vadit neměla, protože u desky je napsáno, že daný procesor podporuje, a dodavatele hardwaru těžko kontaktovat, když nevím která komponenta tohle způsobuje (pokud to není tím, že se v biosu musí nastavit něco speciálního pro dualcore). Navíc na konci hlášky je vypsáno "pci.sys" a občas "technické informace" plus nějaká čísla (místa v paměti?).
Radši jsem zkusil nainstalovat i win98 abych věděl jestli to je problem OS, ale pri volbe bootovat z CD-rom a inicializaci znakove sady atd. vyskočila chyba že nemůže najít ovladače CD mechaniky (nebo tak něco) a dál se nic nedělo.

Prosím o radu, už nevím co s tím (původně jsem myslel že za to můžou paměti (umístění do správných slotů včetně turbokaret), ale indikační led na desce nehlásily s paměťmi problém, dokud jsem je neumístil jinak, takže tím to zřejmě není) Děkuji
Smeli (2302)|10.10.2007 11:20
Stáhni a flashni bios (při nejhorším si pujč FDD :)), prvně ale překontroluj, zda-li je vše správně vše ve svých slotech a že máš povolen SATA i IDE v biosu.
husky14 (4214)|10.10.2007 11:32
A vyzkousej tu instalaci jen s jednou ramkou (pak treba s druhou).... potom zkus ramky otestovat Memtestem, mozna bude jeden modul vadny....
m938nek (14)|10.10.2007 11:35
Děkuju. Bios flashnout zkusim. Myslim, že povolený jsou, protože z mechaniky číst může a disk "vidí". Existuje i něco jako flash biosu s přednastavením pro konkrétní konfigurace HW?
husky14 (4214)|10.10.2007 11:37
[QUOTE=m938nek;53594]Děkuju. Bios flashnout zkusim. Myslim, že povolený jsou, protože z mechaniky číst může a disk "vidí". Existuje i něco jako flash biosu s přednastavením pro konkrétní konfigurace HW?[/QUOTE]Ne, po flashi bude BIOS v default nastaveni, nastavit ho musis sam....
m938nek (14)|10.10.2007 11:39
[QUOTE=husky14;53592]A vyzkousej tu instalaci jen s jednou ramkou (pak treba s druhou).... potom zkus ramky otestovat Memtestem, mozna bude jeden modul vadny....[/QUOTE]

Mam na desce led indikaci ktera rika jestli je modul v pradku a s 1 jsem to už zkoušel. Jen nevim, jestli má ta indikace svítit i u slotu s turbokartou (dodávaná k desce), ale ledky na samotné kartě svítí. Bez karty to nefunguje, a pri jinym umisteni mi sviti indikace pameti cervene. Ted mi sviti zelene, takze pameti asi jsou ok.
Smeli (2302)|10.10.2007 11:45
[QUOTE=m938nek;53596]Mam na desce led indikaci ktera rika jestli je modul v pradku a s 1 jsem to už zkoušel. Jen nevim, jestli má ta indikace svítit i u slotu s turbokartou (dodávaná k desce), ale ledky na samotné kartě svítí. Bez karty to nefunguje, a pri jinym umisteni mi sviti indikace pameti cervene. Ted mi sviti zelene, takze pameti asi jsou ok.[/QUOTE]

Jaká turbokarta, jakou máš verzi desky...?
husky14 (4214)|10.10.2007 11:49
Jeste jedna vec, mas tu instalaci XP s integrovanym SP2? Jestli ne, zkus ho do instalace pridat pomoci nLite....
m938nek (14)|10.10.2007 11:58
[QUOTE=Smeli;53597]Jaká turbokarta, jakou máš verzi desky...?[/QUOTE]

MSI - P35 Platinum Combo (ackoliv jsem objednal neo combo-f, ale to je fuk :) )
m938nek (14)|10.10.2007 12:05
[QUOTE=husky14;53598]Jeste jedna vec, mas tu instalaci XP s integrovanym SP2? Jestli ne, zkus ho do instalace pridat pomoci nLite....[/QUOTE]

ufff, pomocí čeho že? rád bych to udělal, ale s timhle jsem se nesetkal a neni k tomu třeba mít alespoň nějakej OS? já se nedostanu jinam než do biosu a bootu z CD. Možná by to vyřešilo tu instalaci, ale podle mě to způsobuje problém, kterej má za příčinu i ten dvojitej start. Až se vrátim z práce domů, zkusim vše co jste mi radili, ale stejně bych rád znal další možnosti pro případ, že to nezabere. Děkuju Vám.
husky14 (4214)|10.10.2007 12:19
Pomoci nLite, navod mas treba tady.... Ano, budes to muset udelat na jinym PC (v praci) ;) Jde o to do tve instalace XP integrovat SP2, to by melo pomoc s instalaci....
m938nek (14)|10.10.2007 12:43
[QUOTE=husky14;53606]Pomoci nLite, navod mas treba tady.... Ano, budes to muset udelat na jinym PC (v praci) ;) Jde o to do tve instalace XP integrovat SP2, to by melo pomoc s instalaci....[/QUOTE]

nebo mě napadá na kabel od mechaniky pridat starej disk a zkusit systém nabootovat odtamtud, abych aspoň věděl, jestli to je jen při instalaci, nebo se to zarazí i u zavedenýho systému. pokud uspěju, pořád tu ale bude ten divnej start :/
husky14 (4214)|10.10.2007 12:46
Integrace SP2 by mela vyresit ten pad instalace XP s chybou pci.sys.....
m938nek (14)|10.10.2007 13:29
[QUOTE=husky14;53613]Integrace SP2 by mela vyresit ten pad instalace XP s chybou pci.sys.....[/QUOTE]

Jestli jsem to pochopil dobře z toho odkazu cos posílal, musim to integrovat před instalací z CD, protože na lisovaný CD nic nepřidam. Ale je dost možný, že to čtu blbě, protože jsem to četl jen zběžně. Jinak ale nemam jak to integrovat do mašiny, která nemá žádnej OS ani naformátovanej disk (ani možnost to udělat). Jsem jak se řiká v pr... (nouzi) :)

Když je stroj bez operačního systému, měl by dělat to, co má (teď mluvim o startu). A ohledně toho flashe biosu... jen takovej postřeh: zaráží mě, že v dnešní době u absolutně nový desky je pro takovou operaci pořád nutná disketová mechanika.... no, ještě že ne děrnej štítek :) Některý věci by mohli výrobci už změnit.
mech13 (5526)|10.10.2007 13:39
flash se dnes casto dela primo z win nebo vypalis na CD soubor s biosem a pri bootovani das volbu at si to natahne bios z CD nebo odnekud...

ten SP2 naintegrujes ve funkcnich win, kde nainstalujes nlite, pustis to, natahne si soubory z nejakeho existujiciho instalacniho CD, natluces tam at integruje SP2 (ktery musis mit stazeny) a vytvoris .iso obraz CD ktery vypalis a nabootojes z neho...
m938nek (14)|10.10.2007 13:55
Aha, děkuju, dnes večer to zkusim. Jen jsem včera viděl v biosu nastavení "něčeho" na verzi 1.1 nebo 1.4 podle operačního systému. Hádam, že to najdu na stránkách microsoftu. A k těm win98 co jsem předtim zmiňoval už vim co s tim: nic... protože ve specifikacích desky přímo na stránkách MSI je, že nejsou deskou podporovaný (Because of the limitations of chipset, this MB does not support Win98/ME.)
romanecko (37)|10.10.2007 14:49
Bud som si to nevsimol, ale stale nikde nepises ci si uz updatol BIOS. Je sice pekne ze v dokumentacii je napisane ze doska podporuje dany CPU ale nie vzdy je dokumentacia aktualna k danej verzii dosky. Napr. doska mohla byt vyrobena v 3 obdobiach s 3 verziami BIOSu a posledne dve uz dany CPU podporuju, tak vyrobca uvadza ze dany CPU je podporovany. Ty vsak mozes mat verziu prvu, kde sa nikto s aktualizaciou BIOSu nezatazoval. Ak je problem v tom, mozes byt rad ze ti PC vobec nabehne s danym CPU, ze mozes aktualizaciu urobit bez problemov. Niekedy sa totiz stava, ze aktualizaciu BIOSu musis urobit s CPU ktory doska pozna. Podla mna by to mala byt povinnost velkoskladov aby aktualizovali BIOS, pretoze inak predavaju tovar, ktory nezodpoveda specifikaciam. Tak vela stastia
Alf (305)|10.10.2007 19:04
m938nek
Zkusils resetovat BIOS?
m938nek (14)|11.10.2007 09:37
[QUOTE=Alf;53693]m938nek
Zkusils resetovat BIOS?[/QUOTE]

Když jsem startoval poprvý, bylo to s defaultnim nastavenim a nepovedlo se. Včera jsem si trochu hrál s biosem a zjistil jsem, že problém je nejspíš s kombinací sata+ide. Když jsem připojil místo CD mechaniky disk, který měl už zavedený operační systém, nedokázal jsem se dostat ani do biosu (počítač se "zasekl" krátce po startu) a na desce svítila kombinace led odpovídající inicializaci FDD mechaniky (žádnou připojenou nemam). Trochu jsem pak povoloval/zakazoval v biosu (po odpojení onoho ide disku) extra ide řadiče, pci ide busmaster, raid mode (nebo neco podobnýho), ale neuspěl jsem a pořád mi to startovalo nadvakrát a v jeden moment dokonce úplně zmizela volba "boot sequence".

Mimochodem: poslední verze biosu pro tuhle desku je 1.0, kterou mam, takze flash neni nutnej.

Právě zkoušim integraci SP2 do instalačky, což by mohlo vyřešit problém s instalací, ale ten první pořád zůstává. Neví ještě nekdo co s tim, prosím? Děkuji
mech13 (5526)|11.10.2007 10:16
jak dlouho tu desku mas? bral jsi ji z E-Shopu? nerad to rikam ale chova se dost divne a jestli by nebylo lepsi ji vratit. pokud je to do 14 dni ze e-shopu tak muzes bez udani duvodu a jinak skusit reklamaci... taky je mozny ze se nema rada treba s pametmi nebo necim jinym... kazdopadne dvojty start je pekny humus na pevny disky...
husky14 (4214)|11.10.2007 11:56
[QUOTE=m938nek;53831]Právě zkoušim integraci SP2 do instalačky, což by mohlo vyřešit problém s instalací, ale ten první pořád zůstává. Neví ještě nekdo co s tim, prosím? Děkuji[/QUOTE]Jeste me napada, zkus trochu prehazet napajeni v kompu.... udelej to tak, aby HDD byl jedinej samostatne na jedny 12V vetvi, vsechno ostatni zapoj na druhou vetev.... mozna by to mohlo pomoc :notsure
Jinak asi reklamace, jak pise mech13, ten dvojitej start je fakt divnej....

Btw. dej vedet s tou instalaci, jestli pomohla integrace SP2.... ;)
pcmaker (354)|11.10.2007 19:00
Tyhle nove chipsety uz nemaji ATA radic. Obchazi se to pouzitim pridavneho ATA radice, v tvem pripade Marwell, na ktery mas pripojenou vypalovacku. Instalator Windows zrejme neobsahuje ovladac pro tuto mechaniku a proto nelze instalaci spustit. Stejne jsi proto dopadl i s Win98. Resenim by mozna bylo zakoupenim nove SATA mechaniky. Skus si ji "nekde" pujcit. Taky by to slo nainstalovat tak, ze si disk predem pripravis (FDISK+FORMAT) pomoci nejake utilitky k tomu urcene (Hirens). Nabootujes nejaky Live Linux, zkopirujes adresar I386 na disk a spustis z neho instalaci rucne "WINNT.EXE". Dalsi problem na ktery mozna narazis bude instalace ovladace pro AHCI, pokud jej v BIOSu zapnes (doporucuji). K tomu musis pouzit flopinu nebo nLite. To dvojite zapinani delaji i nektere ASUS desky a dokonce se vypnou a zapnou i pri restartu PC.
:o|
m938nek (14)|13.10.2007 13:16
Ta integrace SP 2 pomohla a už mám OS v pořádku, ovšem objevily se další problémy

Nejenže se mi nepodařilo vychytat ten start, ale přehřívala se mi grafická karta a bez přídavnýho větráčku (ten jsem koupil včera) bych na ní mohl vařit (to jen na okraj :) ) a jakmile jsem si chtěl udělat radost z výkonu novýho stroje a pustil hru, 20 sekund jela jak má, pak vypadly některý textury a po pár sekundách totální zásek počítače. Řekl jsem si, že zkusim jinou, ale dopadl jsem stejně. Čim míň náročnou hru zvolim, tim dýl to trvá než se to pokazí, ale dojde k tomu u všech. Je problém v dualcore procesoru, nebo gr. kartě, popřípadě může za to všechno deska?
husky14 (4214)|13.10.2007 16:08
[QUOTE=m938nek;54205]Ta integrace SP 2 pomohla a už mám OS v pořádku....[/QUOTE]Tak to je fajn, ze to pomohlo :) Vidis a ty ses toho nLite tak bal.... :p

[QUOTE=m938nek;54205]Nejenže se mi nepodařilo vychytat ten start, ale přehřívala se mi grafická karta a bez přídavnýho větráčku (ten jsem koupil včera) bych na ní mohl vařit (to jen na okraj :) ) a jakmile jsem si chtěl udělat radost z výkonu novýho stroje a pustil hru, 20 sekund jela jak má, pak vypadly některý textury a po pár sekundách totální zásek počítače. Řekl jsem si, že zkusim jinou, ale dopadl jsem stejně. Čim míň náročnou hru zvolim, tim dýl to trvá než se to pokazí, ale dojde k tomu u všech. Je problém v dualcore procesoru, nebo gr. kartě, popřípadě může za to všechno deska?[/QUOTE]A VGA uz se ted neprehriva? Jakou na ni mas ted teplotu (s tim vetrakem) behem hrani?
m938nek (14)|13.10.2007 17:42
No, bez větráku to bylo skoro 70 stupňů krátce po naboorování. a teď ji držím kolem 45 stupňů v klidu, ale jakou teplotu má při hraní nevim.... ale asi moc velkou ne, protože hned po restartu po zaseknutí má cca 49 stupňů. A máš pravdu, nLite pomohl a ještě jednou děkuju.


EDIT by mech13: muzes mu podekovat pridanim reputacnich bodu. ovsem az kdyz budes mit 15 prispevku, kdybys mu reputaci udelil ted, tak se nezapocita
husky14 (4214)|13.10.2007 18:11
[QUOTE=m938nek;54238]....ale jakou teplotu má při hraní nevim.... ale asi moc velkou ne, protože hned po restartu po zaseknutí má cca 49 stupňů.[/QUOTE]Tohle vubec neni rozhodujici, GPU chladne strasne rychle, jakmile se prestane zatezovat.
Sice je videt, ze teploty ti klesly, ale chtelo by to sledovat teplotu pri hre real-time, pouzij treba RivaTuner....

[QUOTE="mech13"]EDIT by mech13: muzes mu podekovat pridanim reputacnich bodu. ovsem az kdyz budes mit 15 prispevku, kdybys mu reputaci udelil ted, tak se nezapocita[/QUOTE]EDIT: @mech13: uz mi podekovani poslal.... jasne ze je to bez bodu, ale aspon mu to slape :)
m938nek (14)|13.10.2007 18:54
Právě jsem měřil teplotu při hraní.... zapnul jsem postarší hru a vše chvíli jelo, teplota pořád na 48 stupních, tak jsem zvýšil rozlišení, pozapínal hdr efekty, stíny, kvalitní textury atd... vše jelo plynule... ale jen 10 sekund a pak zas konec, zásek. Teplota se ani nehla. Takže tou to nejspíš nebude. Ach jo
husky14 (4214)|13.10.2007 19:00
Tak jinak: psals ze mas 8600GT, ale nejsi si jistej.... zjisti presne typ karty, jakou mas.
Jaky mas ted ovladace? Mas zapojeny pridavny napajeni karty? Jede ti na default taktech?

A jeste: co znamena zasek? Zustane viset hra a musis restartovat nebo se PC restartuje samo?
m938nek (14)|14.10.2007 17:18
MSI NX8500GT TD256EH, ovladače z CD v krabici a zásek je pokaždý jinak, ale v zásadě tyhle 2 typy:
1) krátký zásek s loopujícím zvukem, během kterýho vypadnou některý textury, pár sekund běh hry, pak * totální kolaps, kdy už se na monitoru nepohne nic, a v reprácích se opakuje velmi krátká smyčka (cca 0,1 sec) - zní to spíš jak pískání/chrchlání (nerozjede se ani když chvíli čekam)
2) podobný jako předchozí, ale až od hvězdičky v textu

Navíc se mi to stalo i při přehrávání videa (cca po 5 minutách) ve win media playeru. Hudba ovšem funguje bezva (mp3, ogg, wma atd. jsem si pouštěl půl dne a žádnej problém) takže asi opravdu grafika zlobí. (napřed mě napadlo že může zlobit zvukovka na desce, právě kvůli tomu loopujícímu zvuku)
husky14 (4214)|14.10.2007 17:35
[QUOTE=m938nek;54442]....ovladače z CD v krabici....[/QUOTE]No tos to vysvetlil, hned se mrknu k tobe do krabice....

Jinak takhle se chova moc pretaktovana karta, zkus ji podtaktovat.
Styryx (351)|15.10.2007 12:21
Co se týče tohjo dvojitýho startu, dělá to při zapnutí po odpojení ze zásuvky, anebo i když se předtim neodpojí ze zásuvky? (od předchozího vypnutí)

- pokud je to jenom po odpojení ze zásuvky, je to prej relativně běžná záležitost (moje současná deska ASUS P5K-E to dělá taky) - je to vlastnost Dual Biosu, kdy pokaždý při zapnutí po odpojení ze sítě naběhne nejdřív záložní Bios, zkontroluje ten hlavní, a pokud je hlavní v pořádku, vypne se a při dalším zapnutí se rozběhne už s primárním Biosem. (pak je výhoda při přílišným přetaktování, že člověk nemusí resetovat bios na desce, ale stačí PC na chvíli vytáhnout ze zásuvky - u mě to myslím funguje i v případě, když se to nerozběhne a natvrdo to vypnu tlačítkem na bedně)
m938nek (14)|17.10.2007 21:43
Tak, problém vyřešen. O instalaci OS jsem psal dříve (nLite pomohlo), zbytek jsem odnesl z5 do obchodu s tim, že některá komponenta je vadná, vyzkoušeli každou zvlášť (což já doma nemůžu :) ) a výsledek je: dvojitej start je typová vlastnost desky a to ostatní je způsobený vadnou grafickou kartou, kterou mi vzměnili. Děkuji všem zůčastněným za radu.