Taktování procesoru vs jeho turbo
Ahoj mám možná hloupý dotaz, ale mám procesor i5 4690k ten má základ 3,5 a turbo 3,9
Mám ověřeno že během hraní her na všech 4 jádrech běží to turbo 3,9 bez jakýkoliv výkyvů..snad jsem ještě neviděl že by běžel na těch 3,5..bud je ve windowsu podtaktovaný a nebo běží v zátěži turbo
Když přetaktuji základ například na 4,0 tak se zvýší i to turbo?? například na 4,5??
a pokud turbo už po přetaktování neběží má cenu taktovát základ na 4,0...i když v turbu běží na 3,9?? má smysl vůbec taktovat??
Nebo turbo 3,9 není stejný výkon jako přetaktování na 3,9??
Děkuji
Mám ověřeno že během hraní her na všech 4 jádrech běží to turbo 3,9 bez jakýkoliv výkyvů..snad jsem ještě neviděl že by běžel na těch 3,5..bud je ve windowsu podtaktovaný a nebo běží v zátěži turbo
Když přetaktuji základ například na 4,0 tak se zvýší i to turbo?? například na 4,5??
a pokud turbo už po přetaktování neběží má cenu taktovát základ na 4,0...i když v turbu běží na 3,9?? má smysl vůbec taktovat??
Nebo turbo 3,9 není stejný výkon jako přetaktování na 3,9??
Děkuji
Na 3,9 GHz se obvykle nepřetaktují všechna jádra. Když celý CPU nataktuješ na 3,9 GHz, bude výkon vyšší. Však to zkus a pak sleduj, jak se mění takty v CPU-Z. Jestli se taktováním zvýší i limit turbo teď nevím, ale mohlo by to být nebezpečné pokud ano. Jde turbo v BIOS nějak vypnout?
právě že taktují ukazují mi to všechny programy..aida cpuz...že na všech 4 jádrech je 3,9 při plné záteži stabilne behem celé záteže
Tak pak smysl taktovat na 3,9 GHz nemá, pokud se tím nezvýší limit turbo - ale určitě bych to vyzkoušel. Hoď tam třeba bezpečných 3,6 GHz, jestli se turbo zvýší na 4 GHz.
V BIOS s tím tuším souvisí položka Speedstep technology - tu vypnout. Jestli ne, tak mě někdo opravte.
mam problém..trochu jsem si tedy zkusil taktovat vše v pohode...zkusil jsem na 4,0,,,,jen abych porovnal zda turbo 3,9 a nebo taktovani na 4,0...potom jsem dal vrátit hodnoty do deflautního nastaveni.....a turbo se mi snížilo na 3,5 tak jako takt samotného cpu....a nejde nijak vratit na 3,9..nejaký napad co s tím??..vše ostatní je proste v deflautu jako před tím menším taktováním..ale proč to turbo se snížilo..nechapu:(