Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mám HP LP2065

vitekv (59)|15.10.2007 01:21
Tak HP LP2065 je doma. Nevím, podle čeho spolehlivě poznat, jestli je panel S-IPS nebo A-MVA - revize je GSM002 a je vyroben v září 2007 v Polsku.
Zatím jsem u něj seděl pouze asi 2 hodiny, ale jelikož v týdnu budu většinu času v práci, píšu zkušenosti i po tak krátkém osahání:

Konstrukce
Nemám co vytknout. Stojan těžký jak kráva, perfektně drží, maximální výška více než dostatečná (mám skoro 2 metry, takže na tohle jsem citlivý), polohování jde příjemně.

OSD
Je dost otravné, že při opuštění libovolného podmenu to skočí v hlavním menu na položku Exit, takže je třeba se vždycky proboxovat nahoru na patřičnou volbu, ale zas tak často do menu snad nepůjdu. Jinak jsem nikde nenašel volbu pro nastavení velikost 1:1 při nižším rozslišení, takže tato volba nejspíš není.

Podsvícení
Zkoušel jsem ve tmavé místnosti na 100% jas a kontrast na černé / bílé, zelené / modré - nevidím nic, co by mi vadilo. Není třeba mít obavy.

Vadné pixely
Mám jeden černý vpravo úplně dole na taskbaru, to by nemuselo vadit.

Inputlag / odezva
Nejsem hráč, takže nejspíš správně neohodnotním. Při normální práci absolutně žádný problém. Na 100% černém pozadí za rychle se pohybujícím kurzorem zůstává slabý duch, který při zastavení kurzor doběhne, ale to mě opravdu vůbec netrápí.

Rozsah jasu
Dost slabý rozsah regulace jasu - o tom se psalo i v recenzích a bohužel, je to tak. Jas i kontrast mám na 30 a monitor stále dost svítí - snad si zvyknu. On rozdíl mezi 30% a 0% je vcelku minimální.

Rozlišení
1600x1200 je pro mne luxus, na druhou stranu je vše poměrně mrňavé - texty, tlačítka. Ale snad si zvyknu.

Krystalický efekt
Ten je teda fakt cítit a uvidím, co na to řeknu časem. Nějak mi z toho obrazu není dobře. Může to být způsobeno malým písmem, vysokým jasem nebo tímto třpytěním, zatím nevím.

Podání barev
Nevidím problém, ale sondu nemám, takže moc nevím, jak hodnotit. Kdyžtak se ptejte.

Ještě nevím, jestli si jej nechám. Líbí se mi, kromě vadného pixelu jsem zatím nenašel žádnou negatívní vlastnost co se týká technické kvality. Pouze pocitově je to něco jiného než 17" CRT provozované na 1024x768, takže si musím najít čas a pořádně si u monitoru posedět. Budu průběžně informovat.
Jestli máte konkrétní dotazy, sem s nimi.
Intri (3490)|15.10.2007 09:59
Dotaz nemám, jen dvě připomínky - mrkni, do jaké třídy to LCDčko spadá. Je třeba možné, že HP u něj garantuje nulu vadných pixelů. A druhá - LCDčku musíš dát čas, aby sis na něj zvykl. I když se za poslední dobu dost přiblížily CRTčkům, pořád to není totéž. Chce to prostě zvyk, za čas to nebude vůbec vnímat.
pavel_p (993)|15.10.2007 17:50
Když jsem měl v práci nové LCD (Samsung 710T) tak mě z něj bolely oči asi 3 dny, pak jsem si zvykl, ale nějakou velkou výhodu oproti nevysvícenému CRT s ostrým obrazem nevidím. Nějak možná paradoxně se mi zdá, že při slabém jasu to oči namáhá víc než při průměrném až skoro maximálním.
Norri (27)|16.10.2007 09:33
Myslel jsem, ze se rozhodujes mezi Eizem a Necem. Me u tohodle monitoru celkem odrazuje recenze tady na svethardware.cz

Dovolim si citovat:

"Tak a co si o takovémto monitoru myslet? Výborné barevné podání kazí podprůměrná odezva a nepříjemné proužkování v obraze při bílo-černém přechodu. Naopak ergonomie a pozorovací úhly jsou opět vysoce nadprůměrné. Kvalitní barvy jsou pro profesionální grafiky však pouze prvním krůčkem ke kvalitnímu monitoru. Velmi důležité je také podsvícení a právě v tom monitor zrovna neexceluje. Tmavé okraje doprovázené flekatým podsvícením dokáží zkazit náladu.
Pozorovací úhly jsou typické pro použitou technologii, tedy opravdu velké bez znatelné barevné degradace. Ani jas či kontrast neklesá tak rychle jako u technologií MVA resp. PVA, nebo dokonce TN."

Odrazuje me to prouzkovani, odezva a podsviceni...

Ja asi pujdu do Eiza S2031W, myslim ze ty 3000 navic se vyplati.
vitekv (59)|16.10.2007 10:08
[QUOTE=Norri;54737]Myslel jsem, ze se rozhodujes mezi Eizem a Necem.[/QUOTE]
To je pravda, původně jsem se rozhodoval mezi Eizo S1931 a NEC 1990SXi. Jsou to ale "pouze" 19". Nakonec mě zlákalo rozlišení 1600x1200 s tím, že pokud mi nebude vyhovovat velikost pixelu, tak monitor vrátím. Zatím to vypadá, že si snad zvyknu.

[QUOTE=Norri;54737]Odrazuje me to prouzkovani, odezva a podsviceni...[/QUOTE]
Ani jeden z uvedených problémů nepociťuji.
Odezva je naprosto v pohodě. Hry nehraji, ale rychlé posuny dialogů a rolování stránek OK, pouze jak jsem psal výše, na černém pozadí je za bílým kurzorem při rychlém pohybu vidět slabý duch, ale nedokáži si představit situaci, ve které by mi to mohlo vadit.
Podsvícení musel za ten více než rok od recenze výrobce vyladit, jinak si to nedovedu vysvětlit. Opravdu žádné výrazně světlé nebo tmavé fleky ani v extrémním nastavení nevidím.

[QUOTE=Norri;54737]
Ja asi pujdu do Eiza S2031W, myslim ze ty 3000 navic se vyplati.[/QUOTE]
Pokud Ti nevadí poměr stran 16:10, je to určitě dobrá volba. Já jsem upřednostnil vertikální rozlišení 1200 a zatím nelituji.
Norri (27)|16.10.2007 10:28
Ja chci jit do toho 16:10 treba kvuli nastrojovym listam v Photoshopu nebo jinym nabidkam co byvaji v ruznych programech. Tam mi to misto ted casto schazi... Jinak co se tyka tech her, tak ja taky casto nehraju, ale obcas me to chytne a pak vytahnu volant a nebo mam chut si zastrilet a pak by me to asi stvalo.
vitekv (59)|22.10.2007 13:34
Tak monitor jsem vrátil, protože kromě vadného pixelu, který by mi nevadil, se objevil ještě vadný subpixel, který na černém pozadí svítil modře a to už rušilo.

Navíc jsem si nějak nezvykl na to, jak vypadá zobrazení textu - na bílém pozadí je dost viditelný zmíněný krystalický efekt. Je sice vidět jen z blízka, jenomže díky malým pixelům jsem hlavu podvědomě pořád přibližoval k obrazovce. Navíc takto z blízka je už dost viditelné i ohraničení jednotlivých pixelů, za což zřejmě také může S-IPS technologie.

Tak se podívám na INVEXu, jestli takto vypadá text i na EIZO S-PVA panelech nebo na S-IPS s většími body (NEC 1990SXi) a uvidíme. Nevylučuji, že se k HP 2065 vrátím, protože na fotky je to pohodový panel a kvalita mechanického zpracování a možnosti polohování jsou opravdu vynikající.
Norri (27)|23.10.2007 00:22
Ten krystalicky efekt je jenom u S-IPS nebo i u S-PVA? Nejak si to nedovedu predstavit. V praci mam TN a nic takoveho nepozoruju.
vitekv (59)|23.10.2007 00:52
[QUOTE=Norri;55896]Ten krystalicky efekt je jenom u S-IPS nebo i u S-PVA?[/QUOTE]
To chci právě zjistit.
[QUOTE=Norri;55896]Nejak si to nedovedu predstavit. V praci mam TN a nic takoveho nepozoruju.[/QUOTE]
Je to nejspíš způsobeno krycí vrstvou LCD. Je taková jakoby měňavá nebo perleťová. Prostě čiré hladké sklo to není (naštěstí ;-). U TN se to myslím moc neprojevuje - na svém notebooku to taky nevidím a na ten hledím hodně z blízka.
Jendo (8)|24.10.2007 08:46
V praci mam 19" S-PVA a kristalicky efekt nema zrejme sa jedna len o S-IPS panel...
Intri (3490)|24.10.2007 10:07
[QUOTE=vitekv;55687]Tak monitor jsem vrátil, protože kromě vadného pixelu, který by mi nevadil, se objevil ještě vadný subpixel, který na černém pozadí svítil modře a to už rušilo.[/QUOTE]

Na notebooku mám taky jeden modrý vadný subpixel a nijak mě neruší. Daleko horší je červený subpixel, který je na černé ploše daleko výraznější. Ten se naštěstí ale dá "uzdravit" mírným stiskem displeje... Asi důsledek méně pevné ochrany displeje, než je plánovaná. Ale o tom mluvit nechci.

To, co chci říct, je že jakožto zákazník máš ze zákona právo si nechat jakýkoliv výrobek před zakoupením předvést. Takže klidně skoč do obchodu, řekni jim, že bys měl zájem o ten a ten model panelu a ať ti ho zapojí a nechají tě si ho prohlídnout. Nejjednodušší máš si změnit rozlišení systému, aby se shodovalo s nativním rozlišením monitoru, ve Windows si spustit Malování, tam si nastavit velikost obrazu na nativní rozlišení monitoru, vyplnit plochu postupně černou, čistě zelenou, čistě modrou, čistě červenou a bílou barvou a u každé barvy nechat "obrázek" zobrazit přes celou obrazovku. Takto celkem bezpečně najdeš vadné (sub)pixely. Když nějaký najdeš, můžeš klidně říct, že tento kus nechceš a ať ti předvedou jiný.

Pokud se prodejna bude kroutit, klidně jim můžeš vysvětlit, že je to tvé zákonné právo a pokud se vzepřou, pohrož jim ČOIkou, že nedodržují zákon, nebo líp - vykašli se na ně úplně, takový obchod ti nestojí za kupní smlouvu.
vitekv (59)|25.10.2007 00:33
Metoda vyzkoušení v obchodě by mi nepomohla. Ten vadný subpixel se objevil až po určité době používání (několik hodin) a tak dlouho bych si s tím hrát v obchodě nechtěl ;-)
Právě z tohoto důvodu jsem nakupoval přes Internet a využil možnosti vrátit výrobek do 14ti dnů bez udání důvodu. Velkou pochvalu zaslouží Alfacomp - peníze jsem dostal hned druhý den.
iguka (7)|8.2.2008 21:14
A co jsi koupil za panel teď ? Byl jsem rozhodnutý pro LP2065, ale trošku mě odrazuje tvůj problém s krystalickým efektem. Nejlíp by bylo panel vidět někde v reálu.
vitekv (59)|10.2.2008 23:17
Teď mám Samsung 214T a jsem maximálně spokojený. Sice mechanická kvalita není tak vysoká, jak u toho HP, nemá USB hub, který by se hodil, ale je to pohlazení pro oči. Větší rozteč bodu (20" vs. 21") + prakticky neexistující krystalický efekt - na text a práci ideální monitor, i když poměrně drahý.

Máš pravdu, není nad osobní zkušenost. Já měl štěstí, že v době, kdy jsem měl už doma osahané to HP a věděl jsem přesně, co chci a co nechci, se konal INVEX. Tak jsem chodil kolem stánků a sledoval jsem, kdo má co za monitor. Když měl někdo typ, o kterém jsem uvažoval, tak jsem se tam prostě vnutil, otevřel průzkumníka, nějakou stránku s textem a zkoušel jsem. Viděl jsem kromě Viewsonica VP2130b prakticky všechny včetně Eizo S2000 a S2031w a ten Samsung jasně zvítězil. Má sice znatelný inputlag, takže na rychlé akční hry se asi nehodí, ale jinak super.
HFX9 (276)|12.2.2008 17:32
Tak ja mam prave to Eizo 2031W a ty barvy jsou mnohem lepsi nez na HP 2065 co mam v praci.

Prechazel jsem z CRT samsunga 975 a chtel jsem aby LCD melo stejne verne barvy jako to CRT coz splnilo nad ocekavani.

Proto eizo 2031W doporucuji.