reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define S: počátek zbrusu nové řady

21.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Fractal Design Define S: počátek zbrusu nové řady
Dnes jsme se shodou okolností podívali v recenzi na aktuální model řady Define R od Fractal Design, která si připravila prvního zástupce zcela nové řady - Define S. Ten má být flexibilní, tichý a umožnit dobré chlazení komponent.
Skříň Fractal Design Define S by tedy měla být alternativou pro dobře známou řadu R, která je momentálně dostupná v nejnovější verzi Define R5. Nová Define S má využívat řadu prvků, které známe z ostatních skříní Define, přičemž byl vylepšen především její interiér. Ten už vůbec neobsahuje pozice pro optické mechaniky, čili 5,25" šachty a namísto toho chce zajistit možnost přímého toku vzduchu od předního panelu, jemuž nebude nic stát v cestě. To se bude zvláště hodit v případě, že se rozhodneme využít vodní chlazení, pro jehož radiátory tu bude místa dost a dost.





Skříň se na první pohled moc neliší od modelů Define R. Má také přední panel, ale ten už asi nebude zapotřebí otevírat, když pod ním stejně nemáme mechanikové pozice, takže nepůjde o dvířka. Díky tomu by mohla být tato skříň o něco levnější než Define R5. Na výběr přitom bude mezi dvěma verzemi, a to s a bez bočního plexi.





Z pohledu do interiéru skříně můžeme vidět, že tu nemáme dokonce ani diskové šachty, takže ve skříni je jeden velký prostor. Kam ale budeme instalovat pevné disky a SSD? Co se týče SSD, pak dvě pozice jsou stejně jako u Define R5 na opačné straně traye základní desky. A pak není těžké uhodnout, že pevné disky můžeme instalovat do přední části, ale ve vertikální poloze. Připraveny jsou tři pozice, které pojmou vedle 3,5" disků také 2,5" SSD.

Define S dále obsahuje stejně jako R materiál pro odhlučnění, který bychom měli najít přinejmenším na bočnicích a předním panelu. I zde pak jsou kryté ventilátorové pozice ModuVent a ventilátory řady Dynamic Series. Ty jsou zde dva o velikosti 140 mm, tedy vepředu a vzadu. Do vrchní části můžeme také namontovat až 420mm radiátor a dopředu 360mm. Na ventilátorových pozicích pro nasávání vzduchu nechybí prachové filtry.

Co se týče grafických karet, zde se skutečně nemusíme bát o to, že by se do skříně nevešly a pro procesorový chladič je tu také místa více než dost. Velké základní desky nad formát ATX sem ale nenainstalujeme. Místo by tu tedy bylo, ale nepůjde to kvůli profilu traye. Define S má být již zakrátko v prodeji s cenou 99 euro, čili něco málo přes 2700 Kč. Otázka je, zda prodejci nepůjdou ještě pod tuto doporučenou cenu, a pak by Define S mohla být skutečně výrazně levnější než Define R5.

Zdroj: TZ Fractal Design
reklama