reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

freedom keyboard - Za málo peněz málo muziky?

6.5.2005, Pavel Bureš, článek
freedom keyboard - Za málo peněz málo muziky?
Samotné kapesní počítače nejsou na dlouhé psaní textů koncipovány. Díky rozpoznávání psaných znaků lze psát rychleji než na mobilním telefonu, pro napsání několika tisíc znaků si s Graffiti či Letter Recognizer nevystačíte. Řešením je přídavná klávesnice, se kterou proměníte vaše PDA v plnohodnotný systém pro zápis obsáhlých dat.
Druhou (a zatím poslední) klávesnicí v našem testu je Bluetooth klávesnice freedom keyboard. První milé překvapení mne čekalo již při pohledu na balení. To je z tvrzené plastové fólie, ale k otevření ho není třeba řezat, stačí jednoduše otevřít. Balení obsahuje dvě brožurky, pár AAA baterií, CD s ovladači, vlastní klávesnici a pouzdro.



freedom keyboard je z plastu, místa dotyku se stolem či jinou podložkou jsou pogumovaná. Osobně se mi více líbí palmOne Universal Wireless Keyboard než freedom keyboard, ačkoliv obvykle rád dám stříbrné přednost, v tomhle případě se mi barevná kombinace nelíbí.

V zavřeném stavu klávesnici jistí pojistka, po jejímž povolení se klávesnice otevře. Aretace klávesnice se provádí šoupátkem nad klávesou 7 a pak je ještě třeba posunout levou část klávesnice doprava, aby se obě poloviny spojily v jeden celek. Baterie se vkládají do tubusu nad číselnými klávesami. Držák PDA se ukrývá v pravé části klávesnice, je třeba jej povytáhnout, přetočit a zacvaknout i do druhé poloviny FK. Zapnutí klávesnice se provede šoupátkem úplně vlevo.



Instalace je díky průvodci velmi jednoduchá, musíte si vybrat operační systém (Palm OS, Windows CE nebo Symbian). Spárování je otázkou několika vteřin, pokud je Bluetooth vypnutý, utilita se zeptá, zda si jej přejete zapnout.




Stojánek je velmi jednoduchý, PDA v něm nedrží a konstrukce nepůsobí pevným dojmem. Při psaní se mi levá polovina klávesnice často odsouvala, stačí mírně změnit sklon a tisknout klávesnice směrem vlevo a je to, pojistka zkrátka chybí. Klávesy jsou malé, mají velký odpor. Klávesnice se při psaní prohýbá, oproti palmOne Universal Wireless Keyboard je to velký rozdíl. Chudá je nabídka klávesových zkratek, v dodávané aplikaci si můžete nadefinovat 10 aplikací, které půjdou spustit přes číselné klávesy. Jinak si musíte vystačit se 4 programy dostupných na písmenech Z-V (diář, kontakty, úkoly a kreslené poznámky).



Vzhledem k tomu, že jsem freedom keyboard testoval až po skvělé palmOne klávesnici, jsem zklamán. Pokud bych pořadí zaměnil, možná bych se nad některými nedostatky tolik nepozastavoval. V kvalitě zpracování jednoznačně ztrácí freedom keyboard, dojmy z psaní jsou subjektivní záležitostí, ale na malých klávesách se špatně píše. Zvlášť, když levá polovina popojíždí a klávesnice se při psaní prohýbá. Výhodou je Bluetooth, díky němuž nemusí být PDA ve stojánku (v něm ale stejně nedrží) a dodávané koženkové pouzdro na zip.

Klávesnici zapůjčila společnost PDA Centrum, děkujeme. Cena v době psaní recenze: 2 587 Kč.
reklama