reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Full Self-Driving Beta je částečně autonomním řízením Tesly, které je k dispozici omezenému množství uživatelů. Ti ho testují v různých podmínkách a jeden YouTuber to vyzkoušel na nechvalně známé nebezpečné silnici Tail of the Dragon.
doriel (497) | 17.12.202114:05
Naopak pro ­"autopilota­" je to jedna z jednodušších silnic s kvalitním značením pruhů, takže ani není divu, že to zvládl bez větších problémů.

- asi tak. v ideálních podmínkách to bude fungovat. Pak se najednou ozve: ­"Nevím co dál, předávám řízení­" a řidič z leknutí upustí kelímek s horkým kafem do klína a skloněná slečna bude mít opařený zátylek. Chlapík se ještě k tomu z úleku řízne žiletkou, kterou se právě holí.

Není jednodušší si pořídit vlastního šoféra z Bangladéše za pár dolarů týdně? ;)
Odpovědět0  0
Danny723 (36) | 17.12.202116:02
No, pokud jste si nevšiml, tak v tom videu se týpek odkazuje na nějaké jiné starší. Kdy se o stejnou věc pokoušel jiný řidič a úsek nedokončil, takže je to v podstatě ukázka pokroku ve vývoji.

Co se týče vašeho názoru, že to nikdy nebude ­"stopro­", tak nebude. To od toho ani nikdo nečeká. Akorát to časem bude několikanásobně spolehlivější než jakýkoliv řidič. A jen tak mimochodem, co považujete za ­"stopro­" ­(otázka nejen na vás, ale do pléna­).

- To, že autonomní auto, nikdy nenabourá?
- To, že dojede kamkoliv na silnicích ­(i nezpevněných­)?
- To, že dojede kamkoliv i mimo silnice ­(např. bod uprostřed pole, tak dojede na nejbližší možné místo, kde nehrozí, že zapadne nebo úraz pro posádku­)?
- To, že bude vůz stejně schopný jako živý šofér?
- Nebo to, že bude např. 100x spolehlivější než živý šofér?
Odpovědět1  1
asip80 (1164) | 17.12.202119:45
V to porovnání videí je celkem zajímavé, protože předešlá verze si dovolila jet víc na hraně ­(zdá se mi že trochu rychleji­). Jasně jeden úspěšný průjezd o ničem nevypovídá. Až to udělá 100x za dne, za deště, v zimě, v noci atd., tak to bude trochu vypovídající ...
btw v tom videu hezky zmiňuje, že jízda na autopilot je trochu hazard a že se mu v podstatě nelíbí jak jede.. ­(moc u středové čáry a občas i do protisměru­). Kdyby tam došlo k nějaké vyhrocené situaci a potkal tam v nevhodném okamžiku něco většího a nebo nějakého hazarderá, který taky jede u středu, tak to dopadno podobně jako první test..možná i hůř


- ano vlastní chybou prostě nesmí.. a tak jsou definované jednotlivé úrovně

- ano v konečném důsledku to bude nutné, aby to zvládlo všechny možné scénáře

- viz předešlý bod

- musí být schopnější

- stačí když bude spolehlivější, aby nezabíjel ­(stačí aby předčil mé schopnosti ve všech oblastech­) ... dokud i mírně opilý a po několika dnech bez spánku budu schopen zajet lépe jak autopilot v nekontrolovaném prostředí, tak je to prostě průšvih :D
Odpovědět0  0
doriel (497) | 20.12.20218:14
"Co se týče vašeho názoru, že to nikdy nebude ­­"stopro­­", tak nebude. To od toho ani nikdo nečeká.­"

- Ano přijde mi, že se to od toho čeká a lidi by raději hráli na smartphonu, než abyse věnovali řízení.
Spolehlivější to nikdy nebude. Jak vyhodnotí sníh, déšť, mlhu,.. ? Schopnosti šoféra nenahradíte software. Si myslím já :)
Odpovědět0  0
Danny723 (36) | 20.12.20218:55
Tak hraní si s mobilem automaticky neznamená, že od vozu očekávám, že bude fungovat stoprocentně. U autobusu, vlaku, letadla, lodě a bangladéšského řidiče taky vím, že je tam nějaká pravděpodobnost, že může havarovat a i přesto toho řidiče nekontroluji ­(míněno, nejsem připraven za něj převzít řízení­).

Jde jen o to, že ta pravděpodobnost, že havaruje musí být nižší, než kdybych to auto řídil sám. A k tomu autonomní systémy rozhodně dospějí. Možná za pár let, možná za několik dekád, rozhodně do konce tohoto století.
Odpovědět1  1
doriel (497) | 20.12.20219:22
Tak nejsilnější je samozřejmě kombinace obou. Řidič + bezpečnostní systémy. Software ­(v dnešní době­) stále zatím vyžaduje ideální a předvídatelné podmínky. Což podle mě situace na silnicích není.
Software velmi pravděpodobně nechybuje na rovince, kde jsou namalované pruhy, ale jak si poradí s koloběžkářem ve městě? Asi jako řidiči, kteří tvrdí že jim Tesla akcelerovala, ačkoliv řidič šlapal na brzdu. Tesla se hájí tím, že v logu bylo jasně uvedeno, že řidič šlapal na plyn. Ale tak to může být právě ta chyba, špatně vyhodnocený pedál. Dokud to bylo mechanické, dalo se pedálu stoprocentně věřit. Ale tímhle zapojením přes SW byla do systému zavedena možnost chyby, která tam předtím nebyla. Takže na jedné straně eliminuji chyby a zároveň ty chyby do systému přináším, protože jak víme, tak každý SW má chyby, díry, ...
Do konce století autonomní auta určitě budou. A pokud by na silnicích jezdili pouze autonomní auta, věřím, že by to bylo bezpečnější. Ale takhle si to nemyslím.
Odpovědět0  1
Jardadoma (1505) | 16.12.202116:16
Ať si zkusí Prahu ve špičce. Uvidíme!
Odpovědět2  0
nephilim (46) | 16.12.202113:51
V tomto případě, než se zamýšlet nad schopnostmi auta, asi by stálo za to zamyslet se nad vhodností volby onoho beta testera. Pokud někdo nechápe v čem spočívá zrádnost tohoto úseku, měl by Musk zvolit někoho vhodnějšího.
Ono to bude celkově tím co se mnohým Amíkům honí hlavou, viz nutnost psát na kelímky varování, že obsahují horký nápoj.
Odpovědět0  0
odb (513) | 16.12.202113:22
Co je nebezpecne na tejto ceste?
Podla mna len vodic, ktory ako sa pise v clanku je bud agresivny alebo nekoncentrovany. Pre autonomne auta toto nieje problem. nech s nim ide na zle znacenu cestu alebo na rusnejsiu a to auto skonci a to je hlavny problem.
Plus ak na tej prazdnej a dobre znacenej ceste sa udeje nieco, na co to auto nieje pripravene­/co nepozna.

Dokial nedostanu do auta to, co ma v hlave skuseny vodic, tak tie auta nebudu plosne pouzitlene.
Odpovědět0  0
Danny723 (36) | 16.12.202115:11
A proto stále plošně používané nejsou :­-­) ale nebojte, budou ;­-)
Odpovědět1  1
asip80 (1164) | 17.12.202117:19
Musk sliboval... a skutek utek :D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.