reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FSP přináší první ATX12VO zdroje ve formátu SFX

26.11.2021, Jan Vítek, aktualita
FSP přináší první ATX12VO zdroje ve formátu SFX
Standard ATX12VO umožňuje výrazně zjednodušit napájecí zdroje pro PC díky tomu, že dodává pouze 12V napětí, s nímž si už pak základní deska může dělat co chce, včetně napájení disků či SSD. 
Nicméně standard ATX12VO se zatím moc neprosazuje, neboť i v případě moderních desek s LGA1700 pro procesory Alder Lake-S se jejich výrobci rozhodli spíše využívat starý systém s 24pinovými napájecími konektory. Uvidíme tak, zda se ATX12VO vůbec dokáže prosadit. Sice za ním stojí samotný Intel, ale to neznamená, že se nový standard nakonec opravdu ujme. Zrovna v tomto případě to vypadá, že by mohl, ale rozšiřovat se bude spíše jen pomalu. 
 
 
Je nesporné, že 3,3V a 5V napětí ze zdroje hraje už jen podružnou roli a mnozí už ani nemusí ve své sestavě nic takového potřebovat, neboť už nevyužívají nejen mechaniky, ale také pevné disky a SSD mají přímo na desce v podobě M.2 karet. Ale jak ukazuje obrázek nahoře, v případě ATX12VO se počítá s napájením SSD, HDD či jiného hardwaru přímo z desky. 
 
 
Jak ukazuje obrázek nových SFX zdrojů FSP s výkonem 650 a 750 W, kabeláž se může díky ATX12VO značně zjednodušit. Odpadnou totiž jednak všechny kabely s konektory Peripheral Power a SATA Power (či snad ještě s disketovými konektory) a značně se ztenčí také hlavní svazek, který bude mít už jen polovinu vodičů.  
 
 FSP750-27SCB a FSP650-27SCB tak mají krom 12pinového konektoru (na deskách je ale 10pinový) ve svém modulárním systému ještě 4+4pinový pro napájení procesoru a pak už tři (8+8+6pin) pro grafické karty. Takovéto zdroje by tak teoreticky měly být i levnější, ale jak je to v případě těchto modelů, to se nedozvíme, stejně jako nebylo zveřejněno ani datum jejich nástupu na trh. 
 
Zdroj: FSP (YouTube)


reklama