Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fúzní reaktor s "hvězdou ve sklenici" funguje a slibuje energii

13.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Fúzní reaktor s "hvězdou ve sklenici" funguje a slibuje energii
Vědci v instututu Maxe Plancka učinili velký krok při vývoji stelarátoru W7-X. Vyzkoušeli technologii udžující tzv. hvězdu ve sklenici, čili vytvořili prostředí, které dokáže magneticky udržet na jednom místě probíhající jadernou fúzi.
Jde tak o vývoj stelarátoru Wendelstein 7-X (W7-X) umístěném v institutu Maxe Plancka po plazmovou fyziku v Německu. Ten a jemu podobné by mohly v budoucnu tvořit energii stejným způsobem, jako se tvoří ve Slunci a jiných hvězdách, čili jde o reaktor pro nukleární fúzi a takzvanou "star in a jar". Uprostřed magnetického pole se tak z lehčích atomů tvoří těžší, a to při teplotě nad 80 milionů stupňů Celsia.





Nyní bylo oznámeno, že tento stelarátor vytvořil svou první dávku vodíkového plazmatu, takže zatím funguje dle plánu. Reaktor tak lze krmit prostým vodíkem, který lze vytvořit snadno z vody a produkovat by měl obrovské množství čisté energie bez radioaktivního odpadu. Snadná dostupnost všudypřítomného paliva a absence nebezpečného odpadu, to jsou hlavní rozdíly mezi jadernou fúzí a jaderným štěpením využívaným v klasických atomových elektrárnách.

Nicméně pro dosažení jaderné fúze se musí vodík zahřát na extrémní teploty, aby se proměnil v plazma a to je tak horké, že by ihned spálilo materiál, který tvoří okolní komoru. Proto byl vymyslen stelarátor, jenž uzavře plazma pomocí silných magnetických polí vytvořených supravodivými cívkami podchlazenými téměř k absolutní nule. Díky těmto polím se plazma nikdy nedostane do kontaktu s komorou stelarátoru.

Poslední testy stelarátoru W7-X byly provedeny ve spolupráci s Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) amerického Ministerstva energetiky. Právě ty potvrdily, že magnetická "klec" uvnitř W7-X pracuje tak, jak má, což položilo základy pro další výzkum již s využitím horkého plazmatu, které mají nastat v blízké budoucnosti. To potvrdil David Gates, hlavní výzkumný fyzik z PPPL, dle nějž jsme tak dále na cestě k vytvoření bezpečného zdroje čisté a v podstatě nevyčerpatelné energie. Zapotřebí je pouze voda a na výstupu je inertní helium.

Zdroj: Space.com