reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce 6600 se dočká pamětí DDR2

4.11.2005, Milan Šurkala, aktualita
GeForce 6600 se dočká pamětí DDR2
Asi si pamatujete příchod pamětí DDR2. Nebylo to nic slavného, tehdy se nacházely na kartě GeForce FX5800, která sice byla výkonná, ale jinak díru do světa neudělala. Měla neskutečně hlučné chlazení a paměti DDR2 pěkně přitápěly. Ovšem když...
Asi si pamatujete příchod pamětí DDR2. Nebylo to nic slavného, tehdy se nacházely na kartě GeForce FX5800, která sice byla výkonná, ale jinak díru do světa neudělala. Měla neskutečně hlučné chlazení a paměti DDR2 pěkně přitápěly. Ovšem když se podíváte na dnešní situaci, nějak se nám začínají paměti DDR2 vracet.



Dnešní DDR2 paměti s čipy uvedenými na GeForce FX5800 nemají takřka nic společného. Dokonce začínají z grafických karet vytlačovat DDR paměti. Jsou totiž velmi levné (levnější než GDDR3) a na druhou stranu zase výkonné (výkonnější než DDR). Navíc se příliš nezahřívají. Tvoří tak skvělý mezistupeň mezi DDR a GDDR3 pamětmi a budeme se s nimi setkávat stále častěji.

Standardní GeForce 6600 má takty 300MHz pro jádro a 500-550MHz pro paměti. Jádro lze bez problémů přetaktovat hodně vysoko, obyčejně nebývá problém dosahovat přes 500MHz, tedy úroveň modelu GT. Potíž je však v pamětech. DDR čipům už se nahoru moc nechce a při 128-bitové sběrnici tak mají GeForce 6600 jen průměrnou propustnost pamětí a při overclockingu jádro brzdí.

Nové GeForce 6600 s DDR2 pamětmi (konkrétně model firmy XFX) mají jádro taktované na 350MHz , což je stejně jedno, protože si to skoro každý přetočí na 500MHz jako normální 6600. Paměti však na tom jsou mnohem lépe, ty efektivně pracují na frekvenci 800MHz. To je velmi slušný nárůst a přibližuje se taktům modelu 6600GT. Poměrně vysoká frekvence napovídá, že už s ní moc hýbat nepůjde. Podle testů bylo dosaženo jen velmi lehce přes 900MHz. To sice není velký nárůst, ale stále je to frekvence o které si můžete v případě DDR modulů nechat jen zdát.

Zdroj: www.geek.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama