Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 2060 se vrátí ve 12GB verzi

13.9.2021, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 2060 se vrátí ve 12GB verzi
Zmar trhu s grafickými kartami pokračuje a vyhlídky nejsou dobré. Cena v posledních týdnech spíše roste, celé září má poznamenat nedostatek karet RTX 3060, a tak by mnozí jistě ještě rádi brali i starší RTX 2060. 
Grafická karta GeForce RTX 2060 z generace Turing je ta nejslabší, která ještě zvládá ray tracing. Řadě uživatelů by jistě stačila pro pohodlné hraní v rozlišení Full HD, přičemž my dobře vím, že původní RTX 2060 se už před řadou měsíců vrátily na trh, kde ovšem přijdou nyní již na cca 16 - 17 tisíc korun s tím, že kdo ji má skladem, u toho cena roste. Nyní už tak neplatí, že si ji můžeme pořídit za "pouhých" 13 tisíc korun jako uprostřed léta, kdy ceny stlačily dolů i tehdy mnohem dostupnější karty RTX 3060.
 
Dnes je také digitální verze PlayStation 5 ihned dostupná za cenu karty RTX 2060, což je jednoduše zlé a mnozí lidé tak zcela nepřekvapivě přecházejí ke konzolím, neboť jediná další rozumná alternativa je koupě celého PC, kde cena karet nevychází ještě tak špatně. V každém případě tím trpí celý DIY trh s PC. 
 
Aktuálně mají zákazníci ze znovuoživených karet NVIDIA k dispozici také model GeForce GTX 1050 Ti, čili dnes již slaboučký Pascal, který ani ve své době s výkonem 2 TFLOPS netrhal asfalt. Ten je přitom k dispozici reálně za 6 tisíc a více, což je podobně jako v případě RTX 2060 cena, nad níž se můžeme pousmát, nebo si zanadávat. 
 
 
Nadšení tak jistě nezpůsobí ani zpráva serveru VideoCardz, že NVIDIA údajně chystá další návrat karet GeForce RTX 2060, a tentokrát v provedení s 12 GB paměti. Informace pochází od AIB výrobců karet, jimž NVIDIA měla dát dopředu vědět o svém plánu připravit novou verzi 2060 do konce tohoto roku, čili ta by mohla (nejspíše bez fanfár) přijít na trh v lednu jako zbrusu "nové" SKU. 
 
GeForce RTX 2060 12GB má být založena na PCB PG161, které využívá karta GeForce GTX 1660 Ti a stále má být založena na původním GPU TU106 s víceméně stejnými specifikacemi. Čili chystaný model by se měl výrazně lišit od starého opravdu jen dvojnásobnou kapacitou paměti GDDR6. 
 
Nástup takové karty se ale nedá považovat za dobrou zprávu. Jednak tím NVIDIA potvrzuje své přesvědčení, že situace na trhu se v dohledné době nezlepší a pak můžeme odhadnout, že cena 12GB RTX 2060 by se dnes pohybovala někde kolem 18 tisíc korun.  


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.