reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeIL se opět pouští do výroby SSD, uvádí Shuttle Series

5.6.2017, Jan Vítek, aktualita
GeIL se opět pouští do výroby SSD, uvádí Shuttle Series
Vypadá to, že rozmach rychlých SSD pro rozhraní M.2 a PCI Express opět vzbuzuje zájem výrobců, který předtím opadl. Nyní se na tento trh vrací společnost GeIL, kterou známe především jako výrobce paměťových modulů. Představuje Shuttle Series.
Výkonná SSD v podobě M.2 kartiček určených pro rozhraní PCI Express a NVMe se pomalu dostávají do mainstreamu, který to potřebuje jako sůl. Však byl už dlouhá léta zatuchlý a obsahoval především 2,5" SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps, která se právě kvůli němu neměla téměř kam posouvat. Nyní se ale mezi M.2 SSD objevuje stále více výkonných modelů, od různých firem, což naznačuje jediné: výrobci cítí příležitost zaujmout více zákazníků. A kdyby nebylo pokračujícího nedostatku pamětí NAND Flash na trhu daného masovým přechodem na výrobu 3D pamětí, mohlo by být ještě lépe.





Věnujme se ale novým GeIL Shuttle Series, které přicházejí vybaveny vlastním chladičem, jenž je skutečně v řadě případů potřeba, aby se kontrolery nepřehřívaly. Pak totiž přichází na řadu škrcení výkonu ve snaze snížit spotřebu, a tím i výdej tepla. Především je tu ale využit kontroler Silicon Motion SM2260, který se uplatnil třeba na SSD Intel 600p a pak se nemůžeme divit, že vedle něho GeIL použil paměti od Micronu. Jedná se právě o 3D paměti se 64 vrstvami buněk TLC, které mají jednotlivě kapacitu 256 Gb (32 GB).

Silicon Motion SM2260 nepatří mezi vysoce se přehřívající kontrolery, ale je možné jej donutit škrtit výkon, pokud mu opravdu naložíme, nebo jej použijeme v chabě chlazené sestavě. Společnost GeIL tak použila chladič, s nímž by se však SSD mělo vejít i do slotů umístěných pod pozicí grafické karty, což hojně využívá třeba Gigabyte. Co se týče výkonu, pak v tomto ohledu byl GeIL velice vágní. Uvedl pouze, že jeho Shuttle Series M.2 SSD dosahují až 2000 GB/s při čtení a 1000 MB/s při zápisu a to se pochopitelně týká sekvenčních operací.

Obecně se začalo proslýchat, že kritický nedostatek pamětí NAND Flash se už pomalu blíží ke konci. Na to už začínají firmy reagovat chystáním nových produktů a produktoví manažeři firem chtějí, aby zrovna ta jejich nabídka vystupovala z davu. Jenomže jako obvykle půjde spíše o design, takže můžeme očekávat nové várky M.2 SSD s různě tvarovanými chladiči a samozřejmě i s barevným LED podsvícením. Pokud podsvícení moc nemusíte, pak nezbývá než počkat na to, až to výrobce hardwaru jako v řadě předchozích případů přejde a objeví něco jiného. Anebo si vyberete firmu, která si věří, že dokáže zaujmout i bez barevných LED, ale tím se pochopitelně výběr značně zužuje.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama