reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte a jeho novinky nejen značky Aorus

18.1.2017, Jan Vítek, článek
Gigabyte a jeho novinky nejen značky Aorus
Gigabyte pořádal na herní akci Dreamhack v německém Lipsku svou malou soukromou konferenci, kde prezentoval především nové produkty pod značkou Aorus. Jde například o základní desky, notebooky a vedle toho se podíváme i na malá výkonná PC.
Prezentace firmy Gigabyte se ale točila především kolem základních desek Aorus s čipsety 200 Series, které byly ukazovány všude kolem. My jsme se na jednu už také zaměřili v recenzi Gigabyte Z270X-Gaming 5 s procesory Kaby Lake, takže už víme, co od nich můžeme očekávat.




- klikněte pro zvětšení -


Dá se říci, že novinky na deskách Aorus se týkají především třech oblastí: podsvícení, chlazení a zvuku. Podívejme se tak, co se pod tím skrývá.




- klikněte pro zvětšení -


RGB Fusion je zcela předělaný systém podsvícení, který využívají vyšší modely desek Aorus. Je tu tak mnoho barevných LED, které můžeme ovládat pomocí desktopové i mobilní aplikace, takže si můžeme třeba z teplé postele vypnout světlo, které nás ruší při sledování filmu. Stejně tak je možné podsvícení synchronizovat s jinými příslušně vybavenými komponentami, v tomto případě především s grafickými kartami.





Obslužná aplikace nabízí jako obvykle řadu režimů, mezi něž patří prolínání barev, světelné vlny, náhodné poblikávání nebo reakce na hudbu. Dále na desce existuje několik oblastí podsvícení, které můžeme nezávisle nastavit a vytvořit pak celé profily podsvícení, takže LED nad procesorem mohou blikat, u karet může být tma, atd. Efekty si můžeme přizpůsobit co se týče výběru barev, rychlosti změn a opakování, ale další stupeň tu zatím chybí a není ani plánován.





Tím mám na mysli možnost libovolného využití LED, což by nám umožnilo třeba to, aby reagovaly na došlý e-mail, přehození naší nabídky v internetové aukci a jiné události. Snad příště. Gigabyte se vymezuje alespoň tím, že má jako jediný podporovat pásky RGBW, čili s barevnými i bílými diodami, které dokáží vytvořit čistě bílé světlo a také tu jsou u hlavního napájecího konektoru ATX vyměnitelné plastové proužky, jež si můžeme s vlastním designem vytvořit sami třeba gravírováním nebo na 3D tiskárně.





Co se týče chlazení, pak v prvé řadě můžeme zmínit vodní bloky G-Frost od EK Watercooling pro oblast napájení , které ale přirozeně nesou pouze ty nejlepší a nejdražší desky. Především jde ale o aplikaci Smart Fan 5 využívající celkem devět teplotních senzorů posázených na desce, jež můžeme propojit s různými konektory pro ventilátory. Ty v rámci systému Smart Fan 5 všechny podporují PWM regulaci otáček a jak je vidět na obrázku, stačí vytvořit jednoduchou křivku udávající to, při jak vysoké teplotě jistého senzoru se mají vybrané ventilátory rychleji či pomaleji točit.





Můžeme si tak zvolit třeba to, že když půjde teplota čipsetu nahoru, více se roztočí přední ventilátor, aby jej lépe ochladil. Své senzory mají pod sebou také sloty pro grafické karty, přičemž tyto senzory jsou vyměnitelné. Některé napájecí konektory zase umožní dodat až 2 Ampery s ochranou proti nadproudu, takže napájet půjde i velice slušně výkonné vodní pumpy.





A nakonec, co se týče zvuku, i v tomto ohledu byly desky Aorus slušně vylepšeny. Zmínit můžeme jednak USB DAC-UP 2, novou funkci na žlutých USB portech, které bude nejlepší využít pro připojení externí zvukovky nebo třeba USB sluchátek. Tyto porty slibují jednak méně zarušené napájení, což se projeví na výsledné kvalitě zvuku a pak tu je také systém, který umožní do kabelu pustit více než základních 5 V. Pokud je tento kabel totiž moc dlouhý, na jeho konci už nemusí být daných 5 V.

Už jsme si také zvykli, že moderní desky často využívají pro své integrované zvukovky kondenzátory firmy Nichicon, ovšem Gigabyte šel v tomto ohledu dál a jeho dražší desky už spoléhají také na mnohem kvalitnější kondenzátory WIMA FKP2. Ty jsou využity pro zadní linkový/sluchátkový výstup a přední sluchátkový výstup. Krom toho tu jsou také až tři vyměnitelné operační zesilovače a stejně dlouhé spoje v PCB pro každý zvukový kanál.

Nakonec můžeme ještě zmínit, že Gigabyte má pro nás zásobu poukazů o hodnotě až 40 eur využitelných na Steamu, kterou hodlá rozdávat k deskám Z270X-GAMING 9 or Z270X-GAMING 8 a pak tu jsou 20eurové poukazy pro čerstvé majitele Z270X-GAMING 7, Z270X-GAMING 5 nebo Z270X-GAMING K5. Ty si musíte pořídit mezi 5. lednem a 31. březnem a poté se zaregistrovat na firemních stránkách.
reklama