reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte předvedl výkon Aorus NVMe Gen4 SSD i v RAIDu

30.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte předvedl výkon Aorus NVMe Gen4 SSD i v RAIDu
Gigabyte se nedávno přihlásil jako první firma, která si připravuje SSD pro rozhraní PCI Express 4.0. To bylo nyní ukázáno v celé své kráse a my se můžeme podívat i na testy včetně toho, jaký výkon poskytnou čtyři takové modely v RAIDu. 
Gigabyte se tak nedávno chlubil "světově prvním" M.2 SSD pro rozhraní PCI Express 4.0 x4, ovšem brzy vyšlo najevo, že svůj model pouze jako první představil, protože postupně se přihlásila i Toshiba nebo Corsair. Brzy tak bude na výběr z několika modelů, ale my se nyní podívejme blíže právě na Aorus NVMe Gen4 SSD. Jde tak evidentně o produkt pro herní PC. 
 
 
Gigabyte se rozhodl, že tato SSD osadí měděnými pasivy a také že tuto skutečnost patřičně zdůrazní, takže jde o měď v přírodní barvě bez černého eloxu či poniklování. To také naznačuje, že toto SSD a jiná pro PCIe 4.0 se asi neobejdou bez kvalitního chlazení a je otázka, zda takový pasiv bude vůbec stačit na to, aby nám SSD nezačalo nuceně škrtit svůj výkon kvůli přehřívání. Ale aspoň zase bude v oblasti chlazení co řešit, však v posledních letech to byla nuda, i když jisté pozdvižení zajistily nové procesory od Intelu. 
 
Výrobce také uvádí, že pro chlazení (především SSD kontroleru) využívá kvalitní teplovodivý materiál od firmy Laird a pak už se také dozvíme, že jsou využity paměti Bics4, čili 3D NAND Flash od Toshiby/WD. Celkově máme oproti SSD pro PCIe 3.0 očekávat asi 40% nárůst výkonu, ovšem to je velice vágní vyjádření, takže se raději podívejme na výsledky testu CrystalDiskMark.  
 
 
Ty víceméně odpovídají údajům o 5000 M/s při čtení a 4400 MB/s při zápisu, ovšem vypadaly by mnohem lépe, kdybychom viděli testovací kapacitu 32 GB a ne pouhý 1 GB. Ale ono je to v důsledku a v podstatě jedno. S největší pravděpodobností budou použity paměti TLC, pokud ne rovnou QLC a také SLC cache. Když se ta zaplní, hodnoty zápisu prudce klesnou a je jen otázka, jak moc i ve srovnání s modely pro PCIe 3.0. Kapacita SLC cache pak bude jako obvykle záviset na celkové kapacitě SSD, která bude 500 GB, 1 TB nebo 2 TB. 
 
 
Pak tu máme ještě Gigabyte Aoris AIC Gen4 SSD, čili chlazený adaptér pro PCIe 4.0 x16, který může nést až čtyři taková SSD zapojená ve stripovacím RAIDu. 
 
 
Výsledný výkon je velice slušný, a to především v sekvenčních operacích a pak ve 4K operacích s dlouhou frontou. Zvláště rychlost zápisu stojí za povšimnutí, však se téměř zečtyřnásobila a dle benchmarku překonala i rychlost čtení. Jak už jsme se dozvěděli, Gigabyte chce tyto adaptéry prodávat spíše už osazené, takže zmiňuje i maximální kapacitu 8 TB. 
 


reklama