reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte X99: desky pro nejvýkonnější desktopy

29.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte X99: desky pro nejvýkonnější desktopy
Společnost Gigabyte dnes oficiálně představila své nové základní desky s čipovou sadou Intel X99, které jsou určeny pro procesory Core i7 "Haswell-E". Ty se již příští týden stanou nejvýkonnějšími desktopovými CPU.
Podívejme se tedy na to, co můžeme od nové platformy Intel X99 očekávat a co navíc nabídne samotná společnost Gigabyte. Ta si připravil celkem osm základních desek s tímto čipsetem, což je poměrně dost, když si uvědomíme, že procesory Haswell-E nebudou vzhledem ke své ceně a nutnosti pořídit krom nové desky i paměti DDR4 tak populární. Představeny tedy byly tyto modely, které uvádíme v tabulce i s odkazy na jejich webovou prezentaci:

Máme tu tedy čtyři základní modely UD odstupňované podle výbavy od UD3 až po UD7 WIFI, pak tu je jedna deska SOC Force speciálně pro overclockery a nakonec tři herní modely Gaming. Jejich výbava se tedy bude pochopitelně lišit, ale podívejme se na to, co všechno si pro nás Gigabyte na těchto deskách přichystal.





Pochopitelně budou mít všechny nové modely socket LGA2011-3, sadu Intel X99 a sloty pro paměti DDR4. Určeny jsou především pro nadšence, kteří za procesor Haswell-E nebudou váhat utratit přes 9000 Kč, a to ten nejlevnější z chystané trojice. Cena základních desek ještě nebyla zveřejněna, ovšem staré modely s LGA2011 i dnes stojí přinejmenším 4000 Kč a paměti DDR4 jsou obvykle dvakrát dražší než DDR3. Nicméně k samotným deskám.





Co se týče napájení, Gigabyte na svých deskách využije PWM kontrolery 4. generace a PowIRstage 3. generace od International Rectifier a slibuje velmi přesné řízení dodávaného napětí. Procesory Haswell-E by si ale stejně jako Haswell měly dále napětí regulovat samy, nicméně potřebovat budou v zátěži až 140 W. Zmínit můžeme také Isense, která slouží k rovnoměrnému zatížení čipů PowIRstage, což přispěje k prodloužení životnosti. Krom toho se výrobce chlubí cívkami Cooper Bussmann s nízkými ztrátami, a tedy vysokou efektivitou a zapomenout nesmíme na kondenzátory Black Solid Caps a POSCAP (Polymerized Organic Semiconductor Capacitor).





Sloty PCI Express budou u nových desek hojně zastoupeny, neboť procesory Haswell-E nabídnou až 40 linek PCI Express 3.0. Desky tak budou podporovat tři nebo čtyři spolupracující karty AMD nebo NVIDIA a dokáží pro ně využít všechny dostupné linky. Rozhraní PCI Express, ale verzi 2.0, dokáží využít také porty M.2, jež budou u desek s Dual M.2 v počtu dvou. Jeden z nich můžeme využít pro SSD (propustnost až 10 Gbps) a druhý třeba pro modul s Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0, jejž by měla mít v základní výbavě celá polovina nových desek Gigabyte. Pak tu budou ale také modely s Turbo M.2, jenž nevyužije pouze dvě linky PCI Express 2.0, ale čtyři, díky čemuž se propustnost zvýší na 20 Gbps. Uvidíme ale, zda se v brzké době také dostanou na trh SSD, které by dokázaly využít alespoň oněch 10 Gbps.

Speciálně pro SSD je určeno ještě jedno rozhraní, a to SATA Express, které již dobře známe z desek s Intel Z97. To využívá dva porty SATA 6 Gbps plus jeden menší a nabídne také propustnost 10 Gbps. Ovšem prozatím se to na trhu SSD s tímto rozhraním zrovna nehemží, ale to není problém výrobců desek.





Procesorový socket, sloty PCI Express 3.0 x16 a všechny sloty DIMM pro paměti budou na těchto deskách také pokryty 30mikronovou vrstvou zlata a Gigabyte také slibuje, že kolem montážních otvorů desky uvolnil místo a posílil vrstvu mědi, která je obepíná, aby uživatelé mohli své desky snadněji přišroubovat na tray ve skříni. A co se týče mědi, samozřejmě se nezapomnělo na její vrstvu přímo v PCB (2oz Copper PCB).





Zvuk je další velké téma u moderních desek. V poslední době se jejich výrobci předhánějí v tom, kdo nabídne kvalitnější zvukové řešení s vyšším odstupem signálu od šumu a silnějším sluchátkovým zesilovačem. To se tedy týká i nových desek od Gigabyte, které využijí zvukový čip Creative Sound Core3D a často nasazovaný kodek Realtek ALC1150, který nabídne 7.1 kanálů, zabudovaný zesilovač a odstup signálu od šumu 115 dB (DAC) a 104 dB (ADC). Uživatel bude mít pro nastavení zvuku k dispozici software SBX Pro Studio.





Co se týče designu, Gigabyte u nových desek využije LED nejen pro prosvícení průsvitné cestičky, která opticky odděluje audio obvody od zbytku desky a osvětluje zadní porty. Novinkou je, že tyto LED budeme moci ovládat a nastavit třeba tak, aby reagovaly na zvuk, čili i hudbu a poblikávaly do rytmu.





V oblasti LAN není nového nic, protože kontroler Killer E2200 od Qualcommu je používán již dlouho. Neherní modely pak budou mít spíše řešení od Intelu, se softwarem cFos pro správu síťového provozu, což bude také nějaká forma prioritizace, čili QoS. Dále budou nové desky připraveny na přídavné karty Gigabyte Thunderbolt se stejnojmenným rozhraním s propustností 20 Gbps a možností na sebe řetězově navěsit až 12 zařízení nebo 3 monitory.

Zdroj: TZ Gigabyte
reklama