reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97X-SOC FORCE LN2: přeborník v taktování

15.6.2014, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte Z97X-SOC FORCE LN2: přeborník v taktování
Společnost Gigabyte se pochlubila, že její nová základní deska Z97X-SOC FORCE LN2 ovládla veletrh Computex 2014, respektive tamní pokusy o přetaktování. Však se také jedná o speciální desku, která je pro to určena.
Gigabyte Z97X-SOC FORCE LN2 byla oficiálně představena právě minulý týden na Computexu 2014 a ihned byla vyslána mezi přítomné overclockery, kteří se snažili s její pomocí překonat dosavadní rekordy.





Nejedná se o desku, kterou si zákazníci budou vybírat pro své běžné sestavy, na což ukazuje jednak její výbava, ale také to, že do maloobchodního prodeje se dostane jen několik kusů, což tedy platí alespoň pro náš trh. Pokud ji tedy chcete, nepromeškejte příležitost. Co se týče oné výbavy, pak tu máme dva dobře přístupné přední USB porty umístěné vedle SATA portů, rámeček pro přidržení karet s deskou položenou jen tak na stole a pak tu je několik tlačítek, přepínačů a také vývodů pro přesné měření napětí v procesoru a pamětech. Jde prostě o speciální desku určenou pro taktovací pokusy.





GIGABYTE Z97X-SOC FORCE LN2 také nabídne pouze dva sloty DIMM pro paměti DDR3, které byly posunuty blíže k procesorovému socketu, což slibuje dosažení velmi dobrého výkonu pamětí. Na druhou stranu musely být vynechány montážní otvory pro procesorový chladič, takže na ni žádný klasický nenamontujeme.

Hned na konferenci 2. června dosáhli overclockeři HiCookie, Sofos1990 a Dino22 nového rekordu v přetaktování pamětí. Moduly Kingston HyperX Predator memory (XMP 2933MHz) dokázali rozběhnout na 4,5 GHz, čímž překonali téměř rok starý rekord o 100 MHz. Později v témže týdnu dokázal stejný tým dosáhnout frekvence 4,56 GHz.

Následně byla tato deska využita i v dalších pokusech týmů firem Intel, Kingston či G.SKILL. O pokusech o přetaktování se můžete více dočíst na portálu HWbot, kde o nich píše Sofos1990.

Zdroj: TZ Gigabyte
reklama